časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Ing. Ivo Lipovský – jednatel a spoluzakladatel firmy ILLKO

|

Je vedle činnosti v elektrotechnice nějaký jiný obor, nebo spíše koníček, kterému se věnujete?
Mým největším a celoživotním koníčkem jsou modely letadel řízené rádiem, se kterými nejenom létám, ale které i navrhuji a stavím.
 
Kdo vás profesně nejvíce ovlivnil?
Určitě to byl můj táta, který mě učil vnímat věci v souvislostech. A také hledat takové postupy, které povedou k nejjednoduššímu řešení. Navíc jsem měl v životě štěstí na dobré učitele jak na základní a střední škole, tak i na VUT v Brně. Například doc. Staněk, doc. Fiedler nebo profesor Kazelle byli nejenom technicky erudovaní pedagogové, ale i vzhledem k jejich lidským vlastnostem nepřipadalo v úvahu přijít na zkoušku nedokonale připraven.
 
Jakou hudbu máte rád? Hrajete na nějaký hudební nástroj?
Rád poslouchám folk, ale i tradiční jazz a swing. Na chalupě občas brnkám na kytaru, ale tam si to můžu dovolit, je to polosamota a jediný posluchač je náš nedoslýchavý pes Dik.
 
Jakou literaturu máte rád?
Rád čtu knihy, které jsou nějakým způsobem spojeny s letectvím. Z mého pohledu je např. výborná knížka Me 163 Komet od Mano Zieglera – člověka, který pracoval jako zkušební pilot pozoruhodného německého raketového letounu v období konce 2. světové války.
 
Co sport, fandíte zvlášť některému?
Vzhledem k tomu, že bych se rád dožil vysokého věku a zachoval si přiměřené zdraví, vyhýbám se všemu, co i jenom vzdáleně připomíná sport.
 
Jaký je Váš oblíbený citát?
Nejsem příznivcem citátů, a proto snad tento: „Nedovolte hlupákům citovat génie.“
 
Máte nějakou profesní zásadu, krédo?
Můj táta říkával, že elektrikář, který ztratí respekt k elektrice, má jít dělat něco jiného. A také že na každou lumpárnu se jednou přijde.
 
Co považujete za svůj největší profesní úspěch?
Asi nejvíce jsem hrdý na docela unikátní zařízení pro kalibraci měřicích přístrojů impedance smyčky – DICK 2008 – jednoduchá idea spojená s jednoduchým provedením dává výstupní impedanci v řádu setin ohmů.
(jk)