časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Informační servis pro elektrotechniky na internetu – www.in-el.cz

|

Elektro 7-8/2000

Jan Lojkásek, IN-EL, spol. s r. o.

Informační servis pro elektrotechniky na internetu – www.in-el.cz

V srpnu 1998 zahájila firma IN-EL na adrese www.in-el.cz (nyní též www.iisel.com) provoz v evropském měřítku unikátního internetového informačního systému pro elektrotechniky (iiSEL). Ten v současné době čítá kolem 3 000 stránek praktických a aktuálních informací z oblasti silnoproudé elektrotechniky a navštívily jej již tisíce elektrotechniků.

Původní záměr, doplňovat a aktualizovat iiSEL jednou měsíčně, doznal radikální změny: v současné době jsou nové informace doplňovány již několikrát týdně.

Náš informační systém je nezávislý na komerčních zájmech výrobců a dodavatelů elektrotechnických výrobků. Veškeré informace důsledně vycházejí z ustanovení platných právních předpisů a technických norem. Díky trvalé spolupráci s významnými českými elektrotechniky i odborné zdatnosti garanta iiSEL mají prezentované informace vysokou vypovídací schopnost, jsou objektivní a pro stále více elektrotechniků se stávají významným pomocníkem při řešení odborných problémů spojených s projektováním, montážemi, revizemi i provozem elektrických zařízení.

V minulém roce se naše internetová prezentace rozšířila o další části. K nejvýznamnějším patří virtuální konference, které zvýšily informační hodnotu našich internetových stránek.

Koncepce virtuálních konferencí vychází ze stejného modelu jako u konferencí živých. Jsou zaměřeny monotematicky a pojednávají o praktických řešeních aktuálních problémů.

Diskusní fórum, jako reakce na odborné dotazy a diskusní příspěvky elektrotechniků, se stalo zárodkem odborného servisu pro širokou elektrotechnickou veřejnost. Na zaslané odborné dotazy z oblasti silnoproudé elektrotechniky odpovídá garant iiSEL, kterým je Ing. Michal Kříž, a to buď sám, nebo ve spolupráci s dalšími odborníky. Každý dotaz i odpověď jsou v diskusním fóru publikovány s tím, že svůj názor, který je rovněž publikován, může vyjádřit kdokoliv jiný.

Návštěvníci našich internetových stránek se v rámci Diskusního fóra též mohou účastnit tvorby a projednávání některých nových předpisových norem ČSN. Elektrotechničtí odborníci, kteří se projednávání nových ČSN nezúčastní aktivně, se mohou v předstihu alespoň seznámit se zásadními změnami, které schválení norem přinese.

Celý náš informační systém se rozvíjí velmi dynamicky. Měsíčně přibývají desítky stránek nových informací, které rovněž obsahují i schémata, tabulky, schematické značky, odpovědi na dotazy atd. K publikování postupně připravujeme informace i z dalších tematických oblastí.

Od konce ledna tohoto roku je přístup do informační části našich internetových stránek zpoplatněn. Uhrazení poplatku je rovněž podmínkou pro využívání informačního servisu.

Prostřednictvím internetu je široké elektrotechnické veřejnosti k dispozici profesionální odborný servis jako vysoce efektivní komerční služba. Našim cílem je nadále poskytovat elektrotechnikům stále více takových informací, které jim pomohou řešit každodenní i méně časté problémy 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu.