časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Informace

|

číslo 5/2006

Vyhodnocení čísel Elektro

Na prvním letošním zasedání redakční rady Elektro dne 7. března bylo jedním z pravidelných bodů programu i vyhodnocení úrovně čísel časopisu za první čtvrtletí roku 2006.

Výsledky hodnocení jsou signifikantní nejen pro oceněného autora, popř. firmu, ale zejména pro redakci Elektro a její činnost. I proto, a též na popud redakční rady, se redakce Elektro rozhodla informaci o oceněných článcích uvádět co nejdříve po zasedání, nikoliv až v celoročním rejstříku.

Články za první čtvrtletí 2006 oceněné redakční radou Elektro

Elektro č. 1
Ing. M. Kříž, vydavatelství IN-EL s. r. o.:
České technické normy a technická normalizační informace pro revizi elektrických zařízení a instalací a jejich využívání v praxi
Pro elektrotechnickou praxi neustále živá problematika je přiblížena z pozice spolutvůrce norem a s uvedením mnoha potřebných souvislostí s dalšími legislativními předpisy. Článek je přínosem pro odborníky, neboť jim usnadňuje orientaci v normách v období po přístupu k EU.

Ing. M. Šimko, PhD., Ing. M. Chlupáč, PhD., Univerzita Žilina, SR:
Aplikačné možnosti termovízie v praxi
Obsah článku nastiňuje možnosti termovize jako velmi perspektivně se rozvíjejícího technického oboru aplikovatelného v mnoha průmyslových oborech industrializované společnosti.

Elektro č. 2
Ing. J. Kutáč, zastoupení Dehn+Söhne v ČR:
Ochrana před přepětím pro inteligentní budovy se systémovou elektrickou instalací EIB
V článku je fundovaně popsána specializovaná technická možnost zajištění části chodu budovy jako složitého, administrativně-technologického celku.

Elektro č. 3
Ing. M. Valena, Valena-Elektro, Kladno:
Přezkoušení skončilo, zapomeňte! aneb Některé zkušenosti z přezkoušení revizních techniků elektro
Kriticky, ale dobře míněná slova odborníka, člena školicích a zkušebních komisí, aktivně přítomného u mnoha zkoušek revizních techniků elektro. Sám elektrotechnik tělem i duší, míří autor zasvěceně, bez obalu a se znalostí dané problematiky do svědomí svých kolegů v oboru a na úroveň jejich znalostí.

Ing. J. Beneš, Hennlich Industrietechnik s. r. o.:
Energetické řetězy – správné navrhování systému (všechny tři části postupně zveřejněné v 1, 2 a 3)
Autor se nespokojil pouze s prezentací firemního produktu, ale z pozice odborníka předložil technické veřejnosti problematiku uceleným, věcným, srozumitelným a přitom zasvěceným způsobem. To vše bez zbytečných komerčních nebo jinak negativně pozornost odvádějících atributů

redakce Elektro


V příštím Elektro uvedeme...

Jiří Hlinovský: Zkoušky, výchozí revize, kontroly a pravidelné revize elektrické části strojních zařízení

V připravovaném příspěvku autora, který je známým propagátorem uplatňování managementu rizika v praxi a přednáší tuto problematiku i na odborných seminářích, jsou prezentovány výhradně jeho osobní názory na oblast revizí elektro. Názory jednak vycházejí z autorových teoretických znalostí, za druhé se opírají o několikaleté zkušenosti z praxe technického poradce pro oblast strojírenství a projektové činnosti v oboru elektro.

K jakému tématu chce autor zaujmout stanovisko?

Oblast napájení strojních zařízení elektrickou energií je předmětem velmi náročného, legislativou doprovázeného procesu.

Autor vzhledem ke své praxi a studiu zahraniční literatury dohlédá dále, než je pro běžného uživatele strojních a elektrických zařízení běžné a upozorňuje na problémové oblasti, jakými mohou být:

  • ochrana před elektrickými nebezpečími,
  • ochrana před nebezpečími neelektrického charakteru,
  • zkoušky elektrické části strojních zařízení,
  • osvědčený postup provádění zkoušek,
  • výchozí revize elektrického zařízení,
  • podmínky prvního uvedení strojního zařízení do provozu,
  • strojní zařízení v provozu,
  • následné (pravidelné) kontroly elektrické části strojních zařízení v provozu,
  • pravidelné revize elektrického zařízení,
  • výchozí revize ve vztahu k přemístěným strojním zařízením,
  • všeobecně oblíbená pochybení.

Autor se na svých přednáškách často setkal s jevem, že posluchač odpovědný na svém úseku za oblast elektro nebyl dostatečně připraven na náročnost své profese. I pro takové případy je obsah článku připravovaného pro následující Elektro určen.

redakce Elektro