časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

IEC a IEEE se dohodly ve prospěch celosvětové standardizace

|

číslo 1/2003

Inovace, technologie, projekty

IEC a IEEE se dohodly ve prospěch celosvětové standardizace

Mezinárodní elektrotechnický výbor (International Electrotechnical Commission – IEC, sídlem v Ženevě, Švýcarsko) a Institut elektrotechnických a elektronických inženýrů (Institute of Electrotechnic and Electronic Engineers – IEEE, Piscataway, USA) uzavřely dohodu, která má za cíl podpořit proces standardizace v celosvětovém měřítku. Příslušná smlouva, podepsaná na valné hromadě akcionářů IEC dne 29. října 2002 v Beijingu, umožňuje IEC mezinárodně využívat normy, jejichž původcem je IEEE. Podle dohody IEC nejprve zhodnotí normy IEEE pro oblasti elektrotechniky, telekomunikací a výroby energie z hlediska jejich možného uplatnění v mezinárodním měřítku a rozhodne, které z norem IEEE budou zahrnuty do technických programů IEC. Po přezkoumání technickými výbory IEC budou vybrané normy zveřejněny jako mezinárodní s označením logy IEC a IEEE. Představitelé obou organizací jsou názoru, že dohoda přinese rozšíření spektra mezinárodních norem, umožní členům IEC využívat plody přínosné práce IEEE, usnadní členským státům IEC přijetí norem IEEE do soustav jejich národních norem a dále posílí význam mezinárodních, regionálních i národních norem. Dohoda je důkazem toho, že přední normotvorné organizace spolupracují na vytváření jednotného, transparentního a potřeby trhu respektujícího celosvětového systému norem bez duplicit, a jedním ze způsobů odpovědi na volání po zefektivnění normotvorného procesu. Podle ustanovení dohody budou obě organizace spolupracovat ve prospěch technické komunity také na úpravách stávajících a na tvorbě nových norem.

IEC (http://www.iec.ch) je se svými 63 členskými státy největší světovou organizací, která připravuje a vydává mezinárodní doporučení a normy v oblasti elektrotechniky a jí příbuzných oborech průmyslu. Normy IEC zahrnují obory elektrotechniky, elektroniky, magnetismu a elektromagnetického pole, elektroakustiky, výroby a distribuce elektrické energie a další související disciplíny, jako např. názvosloví, symboliku, měření, spolehlivost systémů, projektování systémů, bezpečnost a ochranu životního prostředí.

Organizace IEEE (http://www.ieee.org) má nyní více než 375 000 členů v asi 150 zemích. Je autoritou zejména v oborech letecké techniky, počítačů a telekomunikací, biomedicíny, elektroenergetiky a spotřební elektroniky. Vydává téměř 30 % titulů světové literatury týkajících se elektrotechniky a elektroniky, počítačů a řídicích systémů a ročně sponzoruje nebo spolufinancuje více než 300 technických konferencí. Její celosvětově uznávaná asociace pro normy (IEEE Standards Association – IEEE-SA, http://www.standards.ieee.org) dosud vydala více než 870 kompletních norem a na 400 normách pracuje. Na normotvorné činnosti IEEE se pravidelně podílí také více než 15 000 jejích členů, kteří jsou zároveň dobrovolnými členy IEEE-SA.
[Tisková zpráva IEC a IEEE, 15. listopadu 2002.]

(kp)