časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

IBIS – OBO řešení pro každý interiér

|

číslo 4/2002

Amper 2002

IBIS – OBO řešení pro každý interiér

Ing. Pavel Fousek, OBO Bettermann Praha

Vyprojektovat variabilní možnosti využití multifunkčního stavebního objektu patří k zásadním požadavkům při řešení jejich současné architektury. Otevřené, tzv. „non-terretorial-office“ – halové koncepty velkých prostor proto vyžadují flexibilní systémy, zabezpečující nadčasová řešení ukládání vedení, která budou nyní i v budoucnu vyhovovat definovaným účelům využití.

Obr. 1.

Projektant řešící rozvod strukturované kabeláže v takovém objektu má principiálně tyto možnosti volby uložení vedení a vyvedení přípojných míst:

  • pod omítku,
  • na zeď,
  • do podlahy,
  • do prostoru.

První způsob je prakticky nepoužitelný, nejen kvůli pracnosti, ale především pro nemožnost efektivního dodatečného rozšiřování sítí (flexibilita systému) a v podstatě nepřekonatelné technické překážky, které by vyvstaly při realizaci rozsáhlých systémů.

Proto v převážném počtu nově budovaných administrativních celků a často i v rekonstruovaných objektech nachází v široké míře uplatnění ukládání vedení na zeď, do podparapetních kanálů. Důvodů pro toto řešení je celá řada, z nichž nejvýznamnější jsou:

  • čistá a rychlá práce,
  • elegantní řešení společného rozvedení silového, datového i sdělovacího vedení,
  • flexibilita systému - snadno lze vytvořit nová připojovací místa nebo systém rozšířit,
  • široké spektrum nabídky podparapetních systémů renomovaných výrobců, umožňující realizovat rozvody v řadě cenových kategorií a tím vyhovět nejen funkčním, ale i estetickým požadavkům jak standardních kanceláří, tak pracoven špičkového designu. Nakonec je to i skutečnost, že se často používá stavební technologie betonových skeletů, a že budoucí instalace podparapetního rozvodu nevyžaduje konstrukční ohledy při zpracovávání stavebního projektu.

Systém podparapetních kanálů OBO Bettermann prošel zásadní rekonstrukcí. Pro trvale nízký zájem byly vyřazeny kanály s víkem 115 mm a naopak kanály s víkem 80 mm jsou nabízeny v řadě nových modifikací.

Standardní nabídku představují kanály typu GEK (plast) hluboké 64 mm, variantně vysoké 110, 135, a 170 mm v barvách bílá, čistě bílá, šedá a světle šedá. Systém nahrazuje předchozí typové označení BK, je doplněn o parapetní obložení a tím i o flexibilní nástěnné konzole.

Obr. 2.

Zcela novým v oblasti podparapetních kanálů je systém IBIS quickline. Charakteristický pro obě typové řady tohoto systému, jak GES (ocel), tak i GEA (hliník) je systém zavěšení kanálu, řešený profilem zadní stěny a závěsy. Lze volit zavěšení na stavitelné konzole anebo na upevňovací úhelníky. Systém tak sestaví snadno a rychle jediná osoba. V trase se označí místa závěsů, které se připevní ke stěně. Pak se postupně zavěšují jednotlivé délky kanálu, každá se fixuje dvěma samovrtnými šrouby. Pomocí snadno nasaditelných přepážek lze vnitřní prostor kanálu rozdělit na komory. V oceli lze volit mezi kanály čistě bílými a kanály z pozinkovaného plechu, které se na přání zákazníka povrchově upraví v libovolném odstínu RAL. Hliníkové kanály mají povrchovou úpravu přírodní elox anebo čistě bílou. Samozřejmostí je úplný sortiment prvků pro kompletaci tras a možnost parapetního obložení. Připojené obrázky ukazují konstrukce obou systémů.

Lze volit mezi hloubkami kanálů 55, 70 nebo 90 mm, v nabídce jsou i duo-kanály buď s oběma víky 80 mm, nebo s jedním 80 mm a jedním 40 mm. Nejmenší výška kanálů je 110 mm, největší 220 mm. Pro montáž při podlaze je určen tzv. pultový kanál, ve kterém instalované přístroje svírají s rovinou úhel 45°.

V případech, kdy je třeba podparapetním kanálem překonat volné prostory (výklenky apod.) se kanál zavěsí na lištu pro velká rozpětí, jak znázorňuje obrázek.

Komplexně je nabídka podparapetních kanálů IBIS quickline uvedena ve specializovaném katalogu OBO Bettermann.

V souvislosti s podparapetními systémy OBO je na místě zmínit se i o možnosti prostorového připojení elektrických spotřebičů a přístrojů. Je zde nový OBO systém přístrojových sloupů zjednodušeně popsatelný jako vertikální mutace výběru ze systému GEA. Fixní výška je 270 cm, teleskopické prodloužení 30 až 50 cm. Vývody do nich lze provést jak spodem, tak vrchem. Přístrojové sloupy jsou v provedení jedno či dvoukomorovém (přístroje z obou stran), barevné řešení jako GEA.

Rozsáhlá systémová nabídka podparapetních kanálů OBO Bettermann – počínaje řadou IBIS Standard, přes IBIS quickline, až po jedinečný, individuální, zakázkový systém IBIS Integral, případně pak systém GMS přístrojových sloupů podlaha-strop, pokryje požadavky na realizaci silových i datových rozvodů ve spektru od běžných kanceláří, až po architektonicky komponované luxusní interiéry.

OBO Bettermann Praha s. r. o.
Modletice 81
P. O. Box 96
251 01 Říčany
tel.: +420 204 61 01 11
fax: +420 204 61 01 20
e-mail: info@obo.cz
www.obo.cz