časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Hygienic Design – Rittal pro potravinářský průmysl

|

Lukáš Rychetský, Rittal Czech, s. r. o.
 
V potravinářském průmyslu se vedle strojů a zařízení objevují i rozváděče, které mohou přijít přímo do styku s potravinami. Při zpracování potravin je velmi důležité dodržovat hygienické předpisy a čistotu, což zamezuje tvorbu mikroorganismů. Při častém čištění a omývání však může docházet ke korozi.
 
Právě pro tento sektor vyvinul Rittal zcela nový typ rozváděčových skříní Hygienic Design – kompaktní rozváděče do potravinářského průmyslu (obr. 1). Korozivzdorné rozváděče v krytí IP66, ze kterých lze snadno odstraňovat mikroorganismy – zrnitost povrchu <0,8 μm. Minimum záhybů a spár, šikmé horní části rozváděčů, speciální nivelační nohy a distanční držáky nástěnných skříněk, trubkový stojan pro zavedení kabelů místo tradičního podstavce, speciální průchodky kabelů, konstrukčně uzpůsobená vložka zámku, modré silikonové těsnění dveří – to vše dělá z kompaktních rozváděčů Hygienic Design (HD) velmi zajímavý produkt!
 

Top pult

S ohledem na stále větší důraz kladený na pohodlí obsluhy strojů a zařízení přišel Rittal v minulém roce s novou řadou modulárních pultů – systémem Top-Pult (obr. 2). Tato novinka poskytuje svou variabilitou ideální možnost poskládat pult na míru pro konkrétní použití bez ohledu na to, zda je využita možnost zvolit jednotlivé části nebo některé konkrétní velikosti ze široké nabídky rozměrů.
 
Top-Pult umožňuje svou konstrukcí využít široké příslušenství oblíbených skříní Rittal řady TS8 nebo CM. Díky tomu lze uvnitř pultu upevnit celé labyrinty lišt, které mohou sloužit jako upínací roviny vnitřního vybavení. Velký důraz je také kladen na design, což dokazují ochranné hliníkové lišty čelních hran a zakrytí uzávěrů plastovými záklopkami. Velká pozornost je rovněž věnována prostupu kabelů – plechům dna, ze kterých lze sestavit mnoho kombinací.
 

Nové modifikační centrum

Moderní modifikační centrum (obr. 3) vzniklo jako reakce firmy Rittal na neustále rostoucí požadavky zákazníků. Součástí centra je výkonný frézovací stroj CNC firmy Kiesling, který splní téměř všechny požadavky zákazníků na výřezy, vrtání a řezání závitů do rozváděčových skříní a jejich částí, včetně kompaktních rozváděčů a pultů.
 
Dalším důležitým prvkem je profesionální stacionární pila Festool, která je určena k úpravám měděných přípojnic a dalších profilových i deskových materiálů. Kromě úprav rozváděčů a jejich částí nabízí Rittal také montáže a montážní modifikace. V případě potřeby je firma schopna dodat i nestandardní barevná provedení rozváděčů.
 

Ri4Power Form 2-4

Jedním z poměrně nových produktů firmy Rittal je modulární nízkonapěťový systém Ri4Power Form 2-4 – stavebnicové zařízení (obr. 4) umožňující vnitřní oddělování či rozčleňování jednotlivých částí nízkonapěťových rozváděčů podle IEC 60439-1 (idt ČSN EN 60439-1 ed. 2 Rozváděče nn – Část 1: Typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozváděče). Podle způsobů oddělování vnitřních částí (přípojnice, aktivní prvky, připojovací svorky atd.) se systém dělí do tzv. forem 1 až 4. Typově vyzkoušený nízkonapěťový systém do 1 600 A se používá jak v rozvodech energie, tak u řídicích systémů. Důvodem pro použití těchto systémů jsou požadavky na větší bezpečnost, ochranu zdraví a života.
 
Rittal tradičně nabízí všestranně použitelný systém skládající se ze standardních komponent, jako jsou modulární skříně TS8, přípojnicový systém RiLine a bohaté příslušenství. V současné době je dokončen vývoj tohoto systému s přípojnicemi Maxi PLS až do 4 000 A.
 

Rittal RiCAD – 3D

Software obsahuje knihovnu výkresů 3D všech produktů firmy Rittal, které šetří čas při začleňování komponent Rittal do projektů. Velmi detailní výkresy jsou dostupné v pěti běžných formátech CAD. Další informace mohou zájemci získat v inzerátu na následující straně nebo na adrese: http://www.rittal.cz
 
Obr. 1. Rittal Hygienic Design
Obr. 2. Nový Top-Pult
Obr. 3. Nové modifikační centrum Rittal
Obr. 4. Ri4Power Form 2-4