časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

„Hromosvodář“. To zní hrdě!

|

Chomutovská firma Luma Plus s. r. o. je odborné veřejnosti známa kvalifikovaným poskytováním servisu a služeb v oboru ochrany před bleskem, přepětími a s těmito jevy souvisejícím vysokofrekvenčním rušením. Nabídka technického servisu při ochraně před bleskem a přepětími je podložena úzkou spoluprací Luma Plus s firmou DEHN+Söhne. Vedle této kmenové činnosti též Luma Plus nabízí prostředky záložního napájení.
 
Vedoucí manažeři společnosti Luma Plus se na základě zájmu o problematiku ochrany před bleskem a přepětími a na základě mnoha dotazů elektrotechniků z terénu rozhodli jít tomuto odbornému zájmu vstříc. Proto založili a s materiální podporou firmy . DEHN+Söhne vybavili v Integrovaném odborném učilišti v Chomutově Hromosvodářské školicí centrum Luma Plus.
 
Hromosvodářská problematika má svá specifika. Výběr prvků a prostředků ochrany před bleskem musí nejdříve projít kvalifikovaným zhodnocením projektantů a použitím v konkrétních podmínkách. Vlastní instalace probíhá v provozních podmínkách na střechách budov a objektů, za různého počasí, prašnosti a teplot, a to má svá úskalí a rizika.
 
Hromosvodářské centrum proto nabízí simulaci podmínek téměř jako ve skutečném provozu – šikmé střechy, rovné střechy, štíty, okapy, komíny, různé povrchy, volba a montáž mechanických prvků, vnější instalace, vnitřní instalace atd.
 
Záměrem manažerů Hromosvodářského centra jsou školení, řešení konkrétních problémů, představování a zkoušky montáží nejrůznějších mechanických i elektronických prvků ochran před bleskem a přepětím a v neposlední řadě i zvyšování kvalifikace odborníků-hromosvodářů. Protože „hromosvodář“, to zní hrdě!
redakce Elektro
 
Obr. 1. Simulace prvků vnější hromosvodní ochrany
Obr. 2. Názorná ukázka prvků vnitřní přepěťové ochrany
Obr. 3. Pohyb ve výšce na šikmé střeše vyžaduje nezbytnou noblesu a eleganci – ukázka rovnováhy Jan Hájek (DEHN+Söhne), zdola jistí Dalibor Šalanský (Luma Plus)
Obr. 4. Představitelé firmy DEHN+Söhne – zleva Jan Hájek, Jiří Kutáč, Jaroslava Gregořicová, Zdeněk Rous, Peter Respondek, Peter Zahlmann