časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Hořovický zámek ožil v barvách

|

Společnost Philips, lídr na světovém trhu osvětlovací techniky, se zapojila do historicky první české Hradozámecké noci. Akce iniciovaná Národním památkovým ústavem otevřela v noci ze 4. na 5. září brány 37 hradů a zámků po celé republice a návštěvníkům hlavního centra celého projektu, zámku v Hořovicích, nabídla nevídanou podívanou díky speciálnímu exteriérovému osvětlení od společnosti Philips.
 
Celá noc, v jejímž průběhu se hořovický zámek proměnil v multižánrové hudební a divadelní pódium, se odehrávala v odstínech bílé barvy. Bílé světlo bylo zvoleno také pro základní osvětlení fasády původně barokního zámku. Všechna svítidla, řízená z jednoho místa, ale v pravidelných intervalech měnila své barvy a rozehrála tak skutečné barevné divadlo, díky kterému se proměňoval i vzhled zámku a jeho celková atmosféra.
 
Realizace tohoto úkolu nebyla snadná, protože se hlavní část hořovického programu odehrávala na rozlehlém zadním nádvoří zámku, které je běžně bez jakéhokoliv osvětlení. Zároveň bylo třeba upozornit návštěvníky a obyvatele Hořovic již u zámecké brány, že se zde odehrává něco výjimečného. Technologie LED, která zde byla použita, je ve srovnání s běžnými výbojkovými světlomety mnohem kompaktnější, flexibilnější a v některých případech i energeticky úspornější. Celá instalace osvětlení zámku v Hořovicích s dvaceti čtyřmi svítidly měla příkon pouze 2 kW, tedy asi 100 W na jedno svítidlo. Hlavní výhoda svítidel na bázi LED ale spočívá zejména ve schopnosti jejich řízení, čímž lze koncepčně vytvářet osvětlení vzbuzující emoce. Díky tomu hořovický zámek, osvětlený původně bílou barvou, ožil každou chvíli v jiné barevné náladě.
Pro osvětlení ústřední části nádvoří zvolil Philips svítidla ColorBlast Powercore, která prosvětlovala také vnitřní část podchodu levého křídla. V kombinaci s osvětlením vnějších stěn křídla lineárními svítidly LED ColorGraze Powercore a LEDline bylo možné vytvářet velmi zajímavé kontrastní efekty. Pro osvětlení nejvyšší části zámku byla použita svítidla pro osvětlování výškových budov ColorReach Powercore.
 
Představení zámku v bílém, ale i přesto zajímavém hávu, bylo pravidelně střídáno spektakulárními barevnými scénami, které by návštěvníci zámku na podobném historickém místě jindy pravděpodobně nemohli zažít.

[Tiskové materiály Philips.]