časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Homogenní diamantová vrstva čipů výpočetní techniky na křemíkovém nosiči

|

číslo 4/2002

Amper 2002

Bezpečnostní tabulky a značky

Ing. Luděk Weiss, STRO.M-propagace s. r. o.

Firma STRO.M-propagace s. r. o. vyrábí a distribuuje bezpečnostní tabulky a značky, které jsou uvedeny v ČSN 01 8010 a dalších normách týkajících se bezpečnostního značení a značek.

Bezpečnostní značky jsou – vzhledem k zajištění bezpečnosti práce v různých provozech – velmi důležité: předávají bezpečnostní informace, které napomáhají snižovat riziko pracovních úrazů a nemocí z povolání. Význam bezpečnostních značek roste i s růstem mezinárodního obchodu a cestovního ruchu, a proto i značky používané v ČR a vyráběné naší firmou korespondují se značkami používanými v EU (touto normalizací značek jsou vyloučena případná nedorozumění nebo nehody).

Obr. 1.

Další výhody

  • snadná a rychlá montáž,
  • odolnost proti otěru,
  • stálobarevnost delší než pět let.

Druhy bezpečnostních tabulek
V nabídce jsou značky výstrahy (upozorňují na růrná rizika, nebezpečné látky apod.), značky příkazu ( např. k použití ochranných pomůcek), značky zákazu (např. zákaz vstupu, zákaz kouření), informační značky (např. umístění zdravotnické péče), požární značky(umístění protipožárních zařízení, únikové cesty atd.)

Použití bezpečnostních tabulek

  • oddělením podkladového papíru a postupným tlakem, nejlépe gumovým válečkem nebo stěrkou, se fólie přitiskne na podklad,

  • u větších formátů (A5, A4, A3 a větších) se doporučuje fólii (po sejmutí podkladového papíru) navlhčit vodou (s menším množstvím saponátového prostředku), tím se dočasně omezí lepivost a tabulkou lze po podkladovém materiálu pohybovat,

  • lepit tabulky je nutné při teplotách vyšších než +4 °C,

  • fólie, ze kterých jsou bezpečnostní tabulky vyrobeny, lze používat v prostředích, kde se teploty pohybují od –40 °C do +80 °C,

  • na fólii lze nesmazatelně psát tzv. lihovou tužkou,

  • doporučené podkladové plochy pro nalepení bezpečnostních tabulek jsou veškeré hladké materiály (sklo, dřevo, kov, plasty apod.), nedoporučuje se zdivo, beton nebo porézní hmoty,

  • pro snadnější odstraňování podkladového papíru je většina tabulek opatřena „násekem“.

Tam, kde není možné nalepit samolepicí tabulky (např. zdivo, ploty apod.), se doporučuje připevnit plastové tabulky, které jsou vyráběny v omezené míře, popř. nalepit samolepicí tabulky na plastový podklad, který může firma rovněž dodat. Další možností je stávající plastové tabulky (v případě jejich nečitelnosti) přelepit samolepicími tabulkami.

Kromě zmíněných bezpečnostních tabulek lze vyrobit i jiné druhy tabulek, popř. reklamní tabule, nápisy, loga, vizitky a podobně.

Informace o celém sortimentu mohou zájemci nalézt na internetových stránkách www.stromprop.cz.

Veškeré bezpečnostní tabulky výrobního programu lze objednat telefonicky, faxem, dopisem nebo elektronickou poštou na adrese:

STRO.M-propagace s. r. o.
Mladoboleslavská ul.
190 17 Praha 9 – Vinoř
tel./fax: 02/86 85 28 58, 86 85 03 01 (nová tel. čísla)
e-mail: stro.m@ iol.cz
www:stromprop.cz