časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Hodnocení čísel Elektro – 2. čtvrtletí 2008

|

Na zasedání redakční rady Elektro dne 3. června byla vyhodnocena obsahová a grafická úroveň čísel druhého čtvrtletí tohoto roku (Elektro 4, 5 a 6/2008). Uvádíme přehled oceněných článků s jejich krátkou charakteristikou.
 

Elektro č. 4

JUDr. Zbyněk Urban, specialista-konzultant
Elektrické instalace a zařízení na hořlavých podkladech (str. 93)
Provoz elektrických zařízení je spojen s množstvím rizik znamenajících ohrožení pro osoby, chovaná zvířata nebo majetek. Podkladový úložný materiál hraje ve výčtu těchto rizik významnou roli, protože se za poslední roky velmi změnil jak sortiment a kvalita používaných materiálů a hmot, tak způsoby uložení elektrických zařízení a jejich napájení.
 
Ing. Karel Kabeš, specialista-konzultant
Využití energie mořských vln pro výrobu elektřiny (str. 66)
Využití energie mořských vln má perspektivu zejména z pohledu změn globálního klimatu, které představují hrozbu možné energetické krize. Zároveň se stále více prosazuje snaha o využití čisté energie obnovitelných zdrojů.
 

Elektro č. 5

Ing. Jaroslav Melen, soudní znalec-konzultant
Protokol o určení vnějších vlivů podle ČSN 33 2000-3 (str. 18)
Protokol o určení vnějších vlivů je dokument, který je v první řadě nezbytnou součástí projektové dokumentace, za druhé musí být k dispozici při revizích zařízení. O problematice, co jsou to vnější vlivy a k čemu slouží, pojednává dotyčný článek erudovaného autora.
 
Ing. Miloslav Valena, soudní znalec-konzultant, ElektroSlužby Kladno
Revizní zpráva, autor: revizní technik (str. 62)
Revizní činnost elektrických zařízení prožívá v současné době dlouhodobou diskusní fázi o účelu, rozsahu a potřebě revizí za stávajícího, nově se vyvíjejícího legislativního a společenského stavu.
 

Elektro č. 6

doc. Jaroslav Novák, CSc. - Ing. Ondřej Černý - Ing. Jiří Šimánek, ČVUT Praha – ústav přístrojové techniky, Univerzita Pardubice – Dopravní fakulta Jana Pernera
Regulace synchronního motoru pro lehkou kolejovou trakci (str. 4)
Principy zpětnovazební regulace momentu synchronního motoru s permanentními magnety jsou v článku pojednány zejména s ohledem na aplikaci pohonu trakčního vozidla.
 
prof. Jiří Pavelka, DrSc., ČVUT Praha, katedra el. pohonů a trakce
Technická analýza možné příčiny poškození stykačů (str. 24)
Konkrétní požadavek průmyslového podniku (závada na stykačích po vichřici Emma) byl na ČVUT řešen laboratorním měřením a technickou analýzou. Podmínky dané vichřicí, známé fyzikálně-elektrotechnické faktory a konkrétní naměřené hodnoty vedly k závěrům uvedeným v tomto zajímavém článku.
 
Redakční rada ocenila pozitivní přínos rubriky Archiv – Dějiny přírodních věd v českých zemích.
Redakce Elektro všem oceněným autorům blahopřeje a těší se na další plodnou spolupráci.