časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Hlídač izolačního stavu v trojfázových rozvodech nn

|

číslo 1/2002

Inovace, technologie, projekty

Hlídač izolačního stavu v trojfázových rozvodech nn

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK s. r. o.

V některých oborech těžkého a těžebního průmyslu se využívá izolovaná soustava napájení nízkým napětím. To napomáhá zvýšit bezpečnost provozu. Zároveň je však zapotřebí monitorovat izolační stav soustavy.

Firma SALTEK, certifikovaný dodavatel, vyrábí pro ABB Elektro-Praga Jablonec spolehlivý hlídač izolačního stavu IG-230 s příslušenstvím, který umožňuje monitorovat izolaci rozvodů a spotřebičů v nemocnicích, průmyslu i v dolech. Přístroj IG-230 je certifikován EZÚ a v současné době je ve spolupráci s Báňským úřadem zaváděn do dolů.

Obr. 1. Obr. 2.

U jednofázových soustav se připojuje hlídač izolačního stavu na jeden z krajních – fázových vodičů. U trojfázových soustav by takové zapojení mohlo být zdrojem chyb. Proto se hlídač připojuje na tzv. umělý střed, vytvořený pomocí symetrické trojfázové tlumivky.

Na připojených schématech lze vidět nejčastější způsoby použití hlídače IG-230 pro monitorování izolace rozvodů (obr. 1) a pro monitorování izolace spotřebiče i po dobu jeho odpojení od sítě (obr. 2). Hlídač signalizuje stav izolace žlutými diodami v hodnotách 1 MW, 500 kW, 200 kW, 100 kW a 50 kW.

Při 50 kW (nebo na zvláštní objednávku i při jiné hodnotě) se přepne kontakt signalizačního relé. S jeho pomocí lze signalizovat poruchový stav na dálku nebo žádoucím způsobem ovlivnit další provoz rozvodu a/nebo připojených spotřebičů.

Přístroj IG-230 je napájen ze sítě 230 V AC a je opatřen i kontrolním obvodem s testovacím tlačítkem. U verze IG-230S (obr. 2) je možná dálková signalizace stavu i testování vlastního přístroje. Obsluha proto není vázána na místo instalace přístroje a kontrola i monitorování jsou možné z více míst.

SALTEK
tel.: 02/67 99 56 72
fax: 02/67 99 56 79
http://www.saltek.cz