časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Hlídač izolačního stavu

|

číslo 4/2003

Amper 2003

Hlídač izolačního stavu

Společnost ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec nad Nisou vstoupila v roce 1995 na český trh mimo svůj hlavní výrobní program také se základním sortimentem prvků pro elektrické rozvody v místnostech pro lékařské účely, předepsané ČSN EN 33 2140. Postupem let byl okruh přístrojů a komponentů pravidelně rozšiřován tak, že dnes představuje kompletní nabídku pro novou investiční výstavbu i rekonstrukce zdravotnických zařízení. Nejde však jenom o normou předepsané elektroinstalace na operačních sálech, odděleních JIP, ARO apod., ale prvky tohoto sortimentu umožňují řešit projekty zdravotnických zařízení v celém rozsahu, tj. včetně interiérů pokojů, sociálních zařízení, místností pro lékaře a sestry a dalších prostorů v jednom designu.

Obr. 1. Obr. 2.

Od roku 2000 dodává tato společnost (v souladu s požadavkem P5 již citované normy) hlídač izolačního stavu (HIS) pod označením IG-230S (obr. 1) pro monitorování stavu zdravotnické izolované soustavy. Tento přístroj modulových rozměrů je určen k montáži na lištu DIN (šířka 4M). Kontrolní funkce přístroje HIS postupuje tak, že při poklesu odporu pod pevně nastavenou hodnotu 50 k začne přerušovaně blikat červená dioda LED (označení SVOD) a současně se přepnou bezpotenciálové kontakty pomocného relé.

Tab. 1. Technické parametry IG-230S  
Hlídaný izolační odpor 50 kW
Napětí monitorované sítě 230 V AC
Měřicí napětí/proud 24 V DC/0,13 mA
Vnitřní odpor přístroje 180 kW
Pomocné relé 1 přepínací kontakt 8 A/250 V AC
Průřez připojovacích vodičů max. 2,5 mm2
Pracovní teplota –25 °C až +70 °C
 

Zhoršování izolačního stavu sítě indikují žluté diody na přístroji IG-230S. Zelená dioda signalizuje přítomnost napájecího napětí, tedy provoz přístroje. Předepsaná kontrolní funkce se spouští tlačítkem TEST, což se projeví postupným rozsvěcováním žlutých, popř. červené diody. Po uvolnění tlačítka diody zhasnou – přístroj je funkční. Testovací funkci je možné vyvolat i za provozu napájení ze sítě zdravotnické izolované soustavy (ZIS). S typem HIS označeným IG-230S lze připojit externí testovací a signalizační panel, což umožňuje registrovat poruchu (testování) mimo rozváděč z místa uživatele – schéma zapojení viz obr. 2.

Technické parametry HIS typu IG-230S jsou uvedeny v tab. 1.

V současné době má společnost ABB v nabídce dva typy panelů dálkové signalizace:

Obr. 3.

a) IG-PDS: zřetelná optická i akustická signalizace; dodává se v propojené sestavě dvou přístrojů (alarm + odstavné a testovací tlačítko s diodami PROVOZ a PORUCHA), včetně dvojnásobného rámečku pro svislou i vodorovnou montáž pod omítku do běžných instalačních krabic;
b) IG-PDS/R: akustická signalizace poruchy se současným rozsvícením červené diody LED; přístroj se montuje do jednoduchého rámečku, na panelu jsou umístěna dvě tlačítka (TEST a ODSTAVENÍ BZUČÁKU) a dvě diody LED (PROVOZ a PORUCHA) – obr. 3.

Oba přístroje jsou napájeny malým napětím, k jejich provozu je tedy třeba použít transformátor 230 V/24 V. Provedení na lištu DIN (šířka 2M) je firmou ABB dodáváno rovněž pod označením IG-ZDR24.

Popsaný hlídač izolačního stavu se kromě využití ve zdravotnictví uplatní i v průmyslových aplikacích, železniční dopravě a jinde. Při použití trojfázové tlumivky IG-TS500 k vytvoření umělého středu je možné registrovat poruchy i v trojfázové izolované soustavě.

Podrobnější technické údaje a schémata zapojení jsou uvedeny ve firemním katalogu, na CD-ROM a na internetových stránkách https://nizke-napeti.cz.abb.com/

.

ABB s.r.o., Elektro-Praga
Resslova 3
466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111
fax: 483 312 059
e-mail: epj.jablonec@cz.abb.com 
https://nizke-napeti.cz.abb.com/