časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Hledáte spolehlivý záložní zdroj energie?

|

číslo 4/2003

Amper 2003

Hledáte spolehlivý záložní zdroj energie?

Pořiďte si bezúdržbové olověné akumulátory YUASA nebo SSB

Obr. 1.

Mezi hlavní výhody bezúdržbových olověných akumulátorů patří:

  • nízká hodnota samovybíjecích proudů (3 % jmenovité kapacity za měsíc),

  • vysoká schopnost rekombinace plynů při provozování akumulátorů,

  • libovolná pracovní poloha (díky elektrolytu, který je absorbován přímo v separátorech akumulátoru),

  • mřížka akumulátorů ze slitiny olovo-cín-vápník odolná proti korozi, čímž je dosaženo vysoké účinnosti a dlouhodobé spolehlivosti;

  • nulové nároky na provoz a údržbu (na rozdíl od klasických typů, kde je nutná častá kontrola hladiny elektrolytu spojená s jeho doplňováním).

Mezi nejčastější aplikace těchto akumulátorů patří systémy UPS, telefonní ústředny, zařízení pro bezdrátový přenos informací, systémy EPS a EZS, zdroje nouzového osvětlení, řídicí a kontrolní systémy a v menší míře speciální lékařské přístroje, videokamery, hračky a různé automaty. Tyto akumulátory lze také použít jako doplněk k solárním systémům.

Trápí vás v zimě nízké teploty?

Samoregulační (S-R) topné kabely RSCC zabrání zamrznutí vašich potrubí, zásobníků i okapů

Obr. 2.

Jejich nejčastějším úkolem bývá protimrazová ochrana potrubních systémů a zásobníkových nádob, popř. udržení procesních teplot v úzké toleranci. V takových případech jim výrazně pomáhá jejich samoregulace, která způsobuje zvyšování topného výkonu při poklesu teploty zařízení a naopak.

V nabídce S-R topných kabelů RSCC dominují tři série pro průmyslové aplikace (2 000, 2 300 a 2 700) s možností udržování procesní teploty až do 190 °C a odolností až do 232 °C! Průmyslové kabely nacházejí nejširší uplatnění v místech s vysokou korozivní agresivitou a v prostředích s nebezpečím výbuchu – petrochemický průmysl, zpracování paliv a plynů, potravinářství, farmaceutický průmysl.

Pro stavebnictví je určena komerční série S-R topných kabelů (2 800). Používá se na protimrazovou ochranu potrubí, okapů a okrajů střech, vyhřívání podlah, udržování teploty rozsáhlých rozvodů teplé vody.

Víte, jak zabránit požáru?

Objevte ho včas díky elektrické požární signalizaci LIMOTEC

Obr. 3.

Pro malé a střední objekty, menší hotely, sklady, obchody je určena konvenční ústředna MD 400 s hlásiči APOLLO S 60. Požární hlásiče jsou zapojeny do osmi požárních smyček, jejichž stav je signalizován v ústředně. O vyvolání poplachu rozhodují jednotlivé hlásiče, které samočinně hodnotí podmínky prostoru kolem sebe – teplotu, koncentraci kouře apod.

Pro rozsáhlé a členité objekty, jako jsou průmyslové komplexy, hotely, nemocnice, supermarkety, památkové objekty, úřady, jsou určeny analogové adresovatelné systémy MD 800 a MD 2000, spolupracující s analogovými hlásiči APOLLO XP 95. Požární hlásič pravidelně předává informaci o své analogové hodnotě, jejíž velikost je závislá na okolním prostředí. Ústředna ji vyhodnocuje a porovnává s hodnotami ostatních hlásičů a na základě toho rozhodne, zda vyhlásí předpoplach, poplach nebo poruchu. Další výhodou je přímá identifikace místa vzniku požáru, popř. vyhodnocení směru jeho šíření. Poplachové hlášení může obsahovat i další instrukce pro obsluhu, např. Pozor tlakové nádoby – nebezpečí výbuchu apod.

AMPER 1. – 4. 4. 2003 Praha
PVA Letňany, hala 1 – sektor E – stánek 21

PRAGOALARM 1. – 3. 4. 2003 Praha
Výstaviště Holešovice, Průmyslový palác, levé křídlo – stánek 6

Srdečně Vás zveme k návštěvě našich expozic na veletrhu AMPER a PRAGOALARM, kde Vám poskytneme další informace.

DK group a. s.
divize elektrotechniky
Na Hranici 8
586 02 Jihlava
tel: 567 572 300
fax: 567 572 301

nebo pobočka Praha
Budějovická 45
140 00 Praha 4
tel: 261 263 077
fax: 261 263 047
e-mail: dkgroup@dkgroup.cz
http://www.dkgroup.cz