časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Hlásiče mezních hodnot firmy Weigel

|

Ing. Ladislav Julínek,
GHV Trading, spol. s r. o
 
Německá firma Weigel je tradičním výrobcem rozváděčových měřicích přístrojů. Již téměř 20 let je známa i českým elektrotechnickým firmám. V současné době vyrábí a úspěšně dodává široký sortiment analogových ampérmetrů, voltmetrů, fázoměrů, wattmetrů, synchronoskopů, počitadel provozních hodin a dalších produktů, jako jsou např. hlásiče mezních hodnot RW/RP 96.
 
Hlásiče mezních hodnot RW 96 a RP 96 (obr. 1) s jedním nebo dvěma kontakty mezních hodnot se používají pro měření a hlídání střídavých nebo stejnosměrných proudů a napětí. Při zapojení s měřicími převodníky mohou hlídat i frekvenci, výkon, účiník nebo další fyzikální veličiny.
 
Přístroje obsahují jeden nebo dva reléové výstupy s přepínacími kontakty minima a/nebo maxima. K dispozici je pět následujících provedení:
  • Min s kontaktem minima,
  • Max s kontaktem maxima,
  • Min/Min s kontaktem minima a výstražným kontaktem minima,
  • Min/Max s kontaktem minima a kontaktem maxima,
  • Max/Max s kontaktem maxima a výstražným kontaktem maxima.
Ovládací prvky pro nastavení mezních hodnot a stavítko nulové polohy jsou umístěny vpředu.
 
Spínací charakteristika střídavých přístrojů RW 96 Min/Max s elektromagnetickým měřicím ústrojím a stejnosměrných přístrojů RP 96 Min/Max s magnetoelektrickým měřicím ústrojím je na obr. 2.
 
Přístroj RW/RP 96 Min/Max obsahuje dva ukazatele mezních hodnot. Jeden kontakt pro spínání maximální hodnoty a jeden kontakt pro spínání minimální hodnoty.
 
Rozsah nastavení:
Min. 7 až 91 % délky stupnice,
Max. 9 až 93 % délky stupnice,
odstup 2 % délky stupnice.
 
Interní komparátory snímají opticky vzájemnou polohu měřicího ukazovatele s pozicemi nastavených mezních hodnot a řídí bezpotenciálové reléové výstupy. Externí pomocné napájení je nutné. Standardní pracovní režim výstupních relé (buzení) je režim s klidovým proudem. Kontakty relé se rozpojí při vychýlení ukazovatele měřicího ústrojí nad nebo pod danou mezní hodnotu nebo při výpadku provozního napětí. Jako zvláštní provedení lze požadovat přístroje s relé v režimu s pracovním proudem.
 

Obsazení svorek

 
Kontakty mezních hodnot a pomocné napájení jsou zobrazeny na obr. 3. Zobrazené polohy kontaktů mezních hodnot platí při připojeném pomocném napájení a poloze měřicího ukazovatele v požadovaném intervalu mezních hodnot (reléový kontakt sepnut, princip s klidovým proudem).
 
Návod k obsluze s podrobnými technickými údaji obdrží zájemci u pracovníků společnosti GHV Trading Brno, která zastupuje firmu Weigel na českém a slovenském trhu nebo na webové adrese: http://www.ghvtrading.cz
 
Obr. 1. Hlásiče mezních hodnot RW/RP 96
Obr. 2. Spínací charakteristika přístrojů RW/RP 96
Obr. 3. Obsazení svorek RW/RP 96