časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Hladinové relé Lovato LVM40

|

číslo 5/2005

Hladinové relé Lovato LVM40

Ing. Jiří Kůs, LOVATO s. r. o.

Multifunkční hladinové relé pro vodivé kapaliny LVM40 je řízeno šestnáctibitovým mikroprocesorem. S ohledem na technické parametry to je „nejvyšší“ model nové řady hladinových relé Lovato moduLo LVM (obr. 1).

Obr. 1.

Obr. 1. Nová řada hladinových relé Lovato moduLo LVM

LVM40 má čtyři vstupy pro hladinové sondy, dva výstupní reléové kontakty 8 A (AC-1), čtyři rozsahy stupnice nastavení citlivosti (25, 50, 100 a 200 kW), nastavitelné časové zpoždění pro signál sondy, jedno nastavitelné časové zpoždění pro rozběh čerpadla, jedno oddělené nastavení citlivosti pro pěnivé kapaliny a pět různých předem naprogramovaných funkcí (obr. 2).

Relé LVM40 může vykonávat i velmi složité funkce, které by jinak v běžných případech vyžadovaly instalaci několika regulačních přístrojů. Proto je velmi výhodné použít je tehdy, je-li vyžadováno:

  • řízení plnění nebo vyprazdňování s výstupy pro poruchová hlášení (alarmy) v případě překročení určité úrovně hladiny (např. pokud nestačí výkon čerpadla přítoku kapaliny),

  • řízení plnění nebo vyprazdňování se současným řízením chodu hlavního a záložního čerpadla,

  • řízení hladin při vyprazdňování studny a plnění zásobní nádrže.

Obr. 2.

Obr. 2. Hladinové relé pro vodivé kapaliny Lovato LVM40

Další důležitou vlastností tohoto relé je vstupní obvod sondy necitlivý na případný vliv kapacity kabelu.

Příklad funkce alarmů

Funkci alarmů lze realizovat použitím čtyř sond umístěných na čtyřech různých úrovních hladiny a prostřednictvím dvou reléových výstupů ovládajících dvě čerpadla. Cílem je zajistit regulaci vyprazdňování studny (obr. 4).

Nechť tedy MIN1, MIN2, MAX1 a MAX2 jsou čtyři sondy umístěné v řadě nad sebou od nejnižší po nejvyšší hladinu. Obvykle se hladina reguluje mezi úrovněmi MIN1 a MAX1 spouštěním jednoho z čerpadel. Čerpadla se střídají, aby se optimalizovalo jejich využití (stejnoměrnost provozu) a také z důvodu údržby. Pokud hladina kapaliny dosáhne nad úroveň sondy MAX2, signalizuje to selhání nebo nedostatečnou kapacitu prvního čerpadla. V takovém případě se aktivuje druhé čerpadlo pro současný běh s prvním. Když hladina kapaliny klesne pod úroveň sondy MIN2, druhé čerpadlo se zastaví a po poklesu hladiny pod úroveň sondy MIN1 se zastaví i první čerpadlo.

Obr. 3. Blokové schéma zapojení hladinového relé LVM40
Obr. 4. Návrh schématu regulovaného obvodu pro funkci alarmů
Obr. 5. Návrh schématu regulovaného obvodu pro funkci vyprazdňování studny a současného plnění nádrže

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Příklad funkce vyprazdňování studny a současného plnění nádrže

Pro realizaci této funkce se použijí dvě sondy k regulaci hladiny kapaliny zásobní nádrže a další dvě sondy pro studnu (obr. 5). Jedno výstupní relé ovládá čerpadlo, zatímco druhé pracuje jako alarm nedostatku kapaliny. Když je hladina ve studni na úrovni MAX2 a hladina v zásobní nádrži na úrovni MIN1, aktivuje se čerpadlo plnění nádrže. Dosáhne-li hladina v nádrži úrovně MAX1, čerpadlo se zastaví. V průběhu plnění nádrže se může čerpadlo zastavit i před dosažením úrovně MAX1, jestliže hladina ve studni klesne na úroveň MIN2. Je-li hladina v nádrži pod úrovní MIN1 (tj. stav, při kterém by mělo být spuštěno čerpadlo) a hladina ve studni pod úrovní MIN2, přeruší se buzení alarmového relé.

Další informace firmě a výrobcích na: tel.: 382 265 482, fax: 382 265 526, www.lovato.cz