časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Historie výrobků STEGO

STEGO Polska sp. z o.o. | www.stego.cz

Koncept miniaturních nastavitelných termostatů pro skříně rozváděčů

Je docela fascinující, co jsme se dozvěděli v průběhu rozhovoru se zakladateli společnosti STEGO. Rádi bychom se s čtenáři o tyto informace podělili. Jak vypadala klimatizace za starých časů? Před více než 40 lety, před vznikem společnosti STEGO, byly řídicí skříně vytápěny rozsvícenou žárovkou, která byla takříkajíc v nepřetržitém provozu. To bylo před příchodem prvních topidel určených pro skříně rozváděčů. Když průmysl konečně začal používat speciální topidla pro rozváděče a kontrolní skříně, zapojila se do podnikání také společnost STEGO se svými prvními topidly s názvem „Heiz-Igel“ (přirovnání ke kumulaci tepla u živého ježka). Tato topidla nebyla regulována, běžela v nepřetržitém provozu, protože v té době nebyly k dispozici nastavitelné termostaty. To se ukázalo jako velká nevýhoda, protože ve skříni není omezení pro horní teplotní limit. Pokud topení běží nonstop, trvale vysoké teploty omezují životnost ostatních zařízení instalovaných ve skříni rozváděče.

Někteří výrobci rozváděčů, z důvodu nedostupnosti adekvátního řešení pro průmysl, začali v určitém okamžiku používat termostaty určené pro stavebnictví nebo pokojové termostaty. Tyto termostaty však byly schopné měřit a regulovat teplotu pouze do 25 °C. To byl okamžik, kdy do hry vstoupila myšlenka specializovaného termostatu pro rozváděče od Hartmuta Eisenhauera z firmy STEGO. První ovladač měl takzvaný „přepínací“ kontakt a byl umístěn v kovovém krytu (obr. 1).

  
Obr. 1. Termostat FZ170 v hliníkovém krytu, Obr. 2. Termostaty KTO 1140 (červený) a KTS 1141 (modrý)

Spolu s výrobcem bimetalového regulátoru vyvinul Hartmut Eisenhauer bimetalové čidlo používané pro teploty nad 120 °C, to je na teplotní rozsah relevantní pro použití ve skříních rozváděčů. Poté bylo možné skříň ohřát na požadovanou teplotu, a když bylo dosaženo této požadované teploty, vypnout topidlo a spustit ventilátor nebo ventilátor s filtrem, který odvětrá nebo ochladí prostor.

Pan Eisenhauer však ještě nebyl s tímto řešením spokojen. Rozdělil „přepínací“ kontakt na dva samostatné kontakty – „ zapínací kontakt“ a „ rozpínací kontakt“ a umístil je do dvou samostatných pouzder. Nyní bylo možné aktivovat topidlo při nízké teplotě a vypnout topidlo, když bylo dosaženo požadované teploty. A potom pouze v případě potřeby zapnout ventilátor nebo ventilátor s filtrem pomocí „normálně otevřeného“ kontaktu, který byl nastaven na maximální teplotu. Tímto jsme jako první uvedli na trh malé mechanické nastavitelné termostaty pro tepelnou regulaci skříní rozváděčů v průmyslu – tehdy se jim říkalo KTO 1140 a KTS 1140, viz obr. 2.

Obr. 3. Nové termostaty KTO 111 (červený) a KTS 111 (modrý) se svorkami Push-in
Obr. 3. Nové termostaty KTO 111 (červený) a KTS 111 (modrý) se svorkami Push-in

Znamená to, že všichni ostatní jen zkopírovali naše nastavitelné termostaty pro skříně rozváděčů? Ponechme tuto otázku otevřenou ...

Stále ve velkém počtu prodáváme přepracovanou verzi původního „přepínacího“ termostatu a neustále vylepšujeme naše malé nastavitelné termostaty s „rozpínacími“ a „zapínacími“ kontakty. Výsledkem je zásadní redesign našich oblíbených termostatů KTO / KTS 011, na nové termostaty KTO 111 a KTS 111, viz obr. 3, vybavené Push-in svorkami pro rychlé a bezpečné připojení bez požití specializovaného nářadí. Dále jsme naši produktovou řadu doplnili o další typy regulátorů, jako jsou hygrostaty, termo-hygrostaty (kombinace hygrostatu a termostatu) a elektronické regulátory. Naši odborníci ze společnosti STEGO každému rádi pomohou s výběrem správného termostatu pro jeho aplikaci. Naše portfolio najdete na naší domovské stránce kliknutím na následující odkaz: https://www.stego.cz/vyrobky/regulace/