časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

HENNLICH představí kolaborativní robot od Hanwhy

HENNLICH s.r.o. | www.hennlich.cz

Další střípek do mozaiky robotiky v sortimentu představuje litoměřická firma HENNLICH, s. r. o. Technický distributor mezi své produkty zařadil kolaborativní robot HCR jihokorejské společnosti Hanwha. Kobot je možné využít při mnoha činnostech a v aplikacích v průmyslu od balení, leštění přes montáž, manipulaci s materiálem až po svařování, aplikace pick and place nebo obsluhu strojů CNC.

„Pustili jsme se naplno do navrhování aplikací s využitím kolaborativních robotů, v čemž vidíme obrovský potenciál pro mnoho průmyslových oborů. Vytvořili jsme v rámci divize LIN-TECH tým, který se těmito aplikacemi zabývá. V podobné situaci jako dnes s kolaborativními roboty jsme byli před dvaceti lety s energetickými řetězy, které jsme jako jedni z prvních navrhovali do nových průmyslových odvětví. Dnes jsou energetické řetězy běžnou součástí výrobních zařízení a podobně to za několik let bude i s kolaborativními roboty,“ uvádí ředitel firmy HENNLICH Pavel Šumera.

Kolaborativní robot HCR je druhým typem kobotu v sortimentu firmy. Vloni na podzim uvedla firma na trh robotické rameno Panda německé společnosti Franka Emika. „Oba typy kobotů se vzájemně doplňují, každý má určité výhody pro některé typy aplikací. Možnost zvolit pro různé aplikace různé typy kolaborativních robotů je naší výhodou,“ dodává Josef Ponikelský, produktový manažer pro kolaborativní roboty.

Kobot HCR má kompaktní a flexibilní tělo, které umožňuje rychlé nastavení, intuitivní a snadné programování. Uživatel uchopí robot, čímž jej přímo naučí body trasy nebo pohybovou cestu. Víc není třeba. Kobot HCR je dostupný ve třech velikostech pro zatížení 3, 5 a 12 kg. Předností robotů pro zatížení do 3 kg je neomezená rotace posledního kloubu a krytí IP64. Může bezpečně pracovat v prašném prostředí i v prostředí se stříkající vodou, a to ve všech úhlech. Větší model pro zatížení do 5 kg lze díky certifikaci CLEAN ROOM ISO 2 využít ve farmacii a potravinářském průmyslu. Software kobotů Hanwha je kompatibilní s existujícími rozhraními mnoha výrobců. Zavedení robotických řešení je rychlé a snadné. „Kobot poskytuje předkompatibilitu s periferiemi, jako jsou snímače, EOAT včetně úchopů nebo senzory točivého momentu,“ vypočítává Josef Ponikelský. Diody LED na „zápěstí“ kobotu umožňují okamžitý přehled o jeho stavu. Port I/O a EtherCAT eliminují potřebu složité kabeláže. Software Rodi je předběžně kompatibilní s produkty hlavních výrobců, což uživatelům usnadňuje integraci systémů robotů a zpracování obrazu. Programování je snadné díky grafickému prostředí s ikonami a časovou osou.

Firma HENNLICH dokáže zajistit také financování kolaborativních robotů pomocí leasingu nebo zajistí pronájem zařízení. Více informací je na webu: www.hennlich.cz