časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Hannover Messe prezentuje průmyslové trendy

|

číslo 1/2006

Hannover Messe prezentuje průmyslové trendy

Od 24. do 28. dubna 2006 se bude konat Hannover Messe – mezinárodní veletrh inovačních technologií, průmyslových komponent a řešení. Těžištěm letošního veletrhu je průmyslová automatizace a energetické technologie.

Tematika energie bude ve dnech 25. a 26. dubna diskutována na World Energy Dialogue (první světový dialog o energetice). Na devíti seminářích budou experti přednášet o technologických, hospodářských a ekologických trendech celosvětového energetického systému.

Obr. 1.

Obr. 1. Těžištěm veletrhu je průmyslová automatizace

Ústředním tématem veletrhu Hannover Messe 2006 bude rovněž automatizace – představeny budou trendy v automatizaci procesů, výroby a průmyslových budov. Sem lze mimo jiné zahrnout i veletrh INTERKAMA+ – Fórum a Fórum Factory Automation. Nově zařazená akce Robotics Academy bude informovat o možnostech využití robotů v nejrůznějších průmyslových odvětvích.

Hannover Messe 2006 zahrnuje akce:

  • INTERKAMA+ – veletrh pro automatizaci spojitých technologických procesů,
  • Factory Automation – veletrh pro automatizaci nespojité výroby,
  • Industrial Building Automation – veletrh systémů automatizace budov a výroby,
  • Energy – veletrh obnovitelné a konvenční výroby, zásobování, přenosu a distribuce energie,
  • Pipeline Technology – veletrh pro plánování, stavbu, provoz a automatizaci potrubních a kanalizačních sítí,
  • Subcontracting – veletrh subdodávek a materiálů pro výrobu vozidel, strojírenství a investiční výstavbu,
  • Digital Factory – veletrh pro integrované procesy a řešení IT,
  • Industrial Facility Management & Services – veletrh pro průmyslové služby, údržbu a Condition Monitoring,
  • MicroTechnology – veletrh aplikované mikrosystémové techniky a nanotechnologií,
  • Research & Technology – trh inovací pro výzkum a vývoj.
Obr. 2.

Obr. 2. Veletržní haly jsou účelové a moderní

Novinkami jsou veletrhy Pipeline Technology a Industrial Facility Management & Services. Veletrh Industrial Building Automation se poprvé uskuteční samostatně.

Indie – partnerská země veletrhu, se představí jako jeden z budoucích nejsilnějších trhů. Stěžejními oblastmi indické prezentace budou energie, průmyslové subdodávky a automatizace. V hale č. 6 bude expozice tohoto státu doprovázena bohatým politickým a kulturním programem.

Hermes Award 2006

Cena v soutěži Hermes Award představuje jedno z nejhodnotnějších mezinárodních ocenění za technologické inovace – tzn. uznání za výjimečný přínos v oblasti vědy, technické kvality anebo za pokrok v oblasti snižování nákladů. Vítěz může v této soutěži získat až 100 000 eur.

Obr. 3. Varianta obvykle integrované mechatronické pohonné jednotky Posmo A s možností oddělené montáže servoregulátoru
Obr. 4. Jednotlivé části kompaktního měniče frekvence nové řady VLT typu FC 302 firmy Danfoss s kategorií bezpečnosti 4 podle EN 954-1
Obr. 5. Ukázka sortimentu měničů frekvence, servoregulátorů a různých druhů motorů pro náročné pohony strojů firmy Bosch Rexroth

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Práce posuzuje nezávislá mezinárodní porota vědců a specialistů.

Vítěz soutěže získá nejen hodnotnou cenu, ale bude také moci zajistit své inovaci prezentaci v odborných médiích, což je předpoklad pro proměnu technologického vylepšení v komerční úspěch.

Do soutěže o tuto cenu se mohou přihlásit pouze vystavovatelé veletrhu Hannover Messe 2006. Účastníci, kteří mají zájem prezentovat své technické inovace v této soutěži se mohou přihlásit do 15. února 2006.

Podrobné informace o podání přihlášky jsou uvedeny na internetové stránce Hermes Award 2006: www.hermesaward.com, lze telefonicky kontaktovat Cristinu Festerlingovou, Deutsche Messe AG, tel.: +49-511/89-32003.

Obr. 6.

Obr. 6. Schematické rozmístění jednotlivých veletrhů

Veletrh Hannover Messe se v minulém roce vyznačoval dvěma ústředními tématy: Factory Automation a Interkama. I v letošním roce je jedním z ústředních témat průmyslová automatizace, tzn. pokračování nastoupeného trendu z hlediska nových a inovovaných řešení technologických procesů. Je účelné připomenout několik nejzajímavějších prezentovaných exponátů:

  • Firma Siemens představila generaci mechatronických integrovaných pohonných jednotek typu Posmo A, která je rozšířena o modulární verzi s odděleným servoregulátorem, včetně jeho příslušenství pro stísněné montážní prostory (obr. 3).

  • Firma Danfoss předvedla řadu nových měničů frekvence VLT typu FC 302 (obr. 4), která ve standardním provedení disponuje bezpečnostními funkcemi kategorie 3 (bezpečné zastavení v souladu s normou EN 954-1). Dalším rozšířením funkcí lze dosáhnout kategorie bezpečnosti 4. Pro tuto funkci je k dispozici jeden digitální vstup, který odpojí napětí pro koncový stupeň měniče. Pro opětovné nastartování je nutné kvitování. V řídicím obvodu není potřebný modul s externím relé nebo stykačem; veškeré funkce jsou soustředěny do měniče frekvence.

  • Expozice společnosti Bosch Rexroth předvedla regulované střídavé pohony pro náročné obráběcí a zpracovatelské stroje, robotiku a manipulační techniku, s nimiž má dlouholeté zkušenosti (obr. 5). V současnosti nabízí nový řídicí systém IndraDrive, jehož funkce jsou oproti všem předchozím systémům „inteligentnější“ a při použití bezpečnější; tento systém má nyní ucelenější vybavení ohledně softwaru i hardwaru. Díky kombinaci kompaktních měničů frekvence a servoregulátorů s vysoce dynamickými servomotory IndraDyn, již lze přizpůsobit různým potřebám, je možné pohonný systém IndraDrive využít pro tzv. inteligentní ovládání pohybu v jedné nebo několika osách.

Předprodej vstupenek na Hannover Messe v zastoupení Deutsche Messe AG v Praze (www.hf-czechrepublic.com) a v řemeslnických a průmyslových a obchodních komorách.

Organizátor:
Deutsche Messe AG
Messegelände, D-30521 Hannover
tel.: +49(0)5 11/89-0
e-mail: info@messe.de
http://www.messe.de

Další informace o jednotlivých akcích a tématech veletrhu jsou k dispozici na webové stránce: www.hannovermesse.de