časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Hager nabízí široké spektrum kanálů a lišt značky tehalit

|

Hager Electro, s. r. o.

V nabídce výrobků značky tehalit je možné najít jak parapetní elektroinstalační kanály z různých druhů materiálů (plastové, hliníkové, oceloplechové), tak i elektroinstalační pilířky, vestavné zásuvkové sloupky anebo kanály k upevnění na strop nebo do podlahy. Zmínit lze rovněž soklové lišty, které umožňují řešit rozvody v rozích místností a okolo dveřních zárubní. Jsou určeny především pro použití při rekonstrukcích domů a bytů.

Elektroinstalační parapetní kanály

Parapetní kanály umožňují vedle ukládání vedení též montáž silnoproudých zásuvek a vypínačů i zásuvek pro sdělovací a telekomunikační techniku do tělesa kanálu. Systém dovoluje i případně dodatečně vkládat vodiče a dodatečně montovat přístroje. Plastové parapetní kanály lze využít v laboratořích, školních učebnách a prostorech pro lékařské účely. Vedle běžných kanálů z PVC jsou v nabídce i parapetní kanály v bezhalogenovém provedení. Uplatňují se též v kancelářských prostorech a správních budovách. Hliníkové parapetní kanály (obr. 1) představují nejvyšší kvalitu v této oblasti a používají se v esteticky náročných instalacích. Zejména v přijímacích saloncích a místnostech reprezentativního charakteru je vhodné zvolit kanály a parapetní obložení z eloxovaného hliníku. Současný architektonický trend požaduje rovné, jednoduché tvary. A právě tento exkluzivní materiál dodává interiéru nadčasovou estetickou úroveň. Robustní elektroinstalační kanály z ocelového plechu splňují vedle předpokladu mechanické odolnosti i náročné požadavky na estetický vzhled.

Elektroinstalační pilířky s rychlou a snadnou montáží

Pilířky špičkového designu jsou určeny k upevnění mezi podlahu a strop místnosti. Zejména pilířky k upevnění pomocí upevňovací rozpěrky se vyznačují velmi jednoduchou a rychlou montáží, kterou snadno zvládne jedna osoba. V pilířku je integrována vodováha a ovládání rozpěrky je v úrovni očí. Do pilířku (obr. 2) lze montovat domovní zásuvky 250 V i zásuvky pro telekomunikaci a přenos dat, dodávané různými výrobci.

Vestavné zásuvkové sloupky tehalit – elegantní řešení pro moderní interiéry

Moderní pracovní místa v kancelářích, zasedacích či školicích místnostech, ale i v domácnostech vyžadují efektivní způ sob zabudování běžných zásuvek i zásuvek pro přenos dat. Často se ale lze setkat se zúženou pracovní plochou a shlukem kabelů na pracovní desce vytvářejícími neuvěřitelné scenérie. Jak tedy skrýt tento chaos v přívodech spotřebičů? S výsuvnými sloupky, které je možné využít i pro kuchyňské linky, je k dispozici šikovné řešení, kdy zásuvky lze v případě potřeby jednoduše vysunout a opět zasunout. Ve chvíli, kdy zásuvka již není třeba, lze sloupek jednoduše zasunout tak, aby bylo možné opět využívat celý pracovní prostor. Sloupky je možné instalovat ve svislé i vodorovné poloze. Jsou dodávány ve verzi se třemi zásuvkami 230 V a ve verzi, která navíc obsahuje dvě zásuvky pro přenos dat Cat. 6 s připojením kabelem typu path-path. Vnější vzhled výrobku je natolik elegantní, že se může stát vhodným designovým doplňkem místnosti.

Podlahový kanál BKB k instalaci podél stěn místnosti

Architektura moderních kancelářských budov se často vyznačuje rozsáhlými prosklenými plochami. Elektrotechnik si tak mnohdy klade otázku: „Ale kam uložit veškerou elektrotechnickou infrastrukturu?“ I při takovém nedostatku využitelných ploch stěn místností je nucen velké množství přívodů elektrické energie pro elektrická zařízení, včetně zařízení pro telekomunikaci a přenos dat, někam umístit. Jako praktické řešení se nabízejí podlahové kanály tehalit BKB (obr. 4) od firmy Hager. Tyto elektroinstalační kanály integrované do podlahy splňují speciální požadavky, ke kterým patří zejména jejich přizpůsobení danému prostoru a přizpůsobení různým změnám v používání připojených elektrických zařízení. Veškeré přívody, které jsou běžně instalovány do zdi, se při použití kanálu BKB ukládají do podlahy. Elektroinstalační kanál do podlah se suchou údržbou je určen výhradně k uložení podél stěn místností, a to jak klasických, tak prosklených, nelze jej ukládat volně v prostoru.

Zároveň skýtá možnosti pro rozšíření prostoru místnosti, protože do tělesa kanálu šíře 250 mm lze volně ukládat prodlužovačky (obr. 5) a různé kabely (pro napájení elektrických zařízení i pro připojení zařízení k telekomunikační síti a síti pro přenos dat). Dále podlahové kanály umožňují snadno měnit pozici zásuvek, a tak je přístup k jednotlivým spotřebičům velmi pohodlný. Veškeré přívody energie jsou tudíž flexibilní a dobře dostupné. Po konferenci nebo kulturním programu se rozvody uloží do kanálu. Podlaha zůstává rovná, pouze kartáčky u stěny upozorňují na možnost opětovného použití. Kanál v místnosti není vidět, protože na jeho odklápěcí víko lze upevnit podlahovou krytinu libovolného typu, jako např. koberec, PVC, laminátové krytiny či dlažbu, a tak nenarušuje celkový vzhled místnosti. Hrana víka přisazená ke stěně je opatřena protiprachovým kartáčkem, který zabraňuje zapadávání drobných částic do tělesa kanálu a zároveň umožňuje vyvést šňůry a kabely připojených elektrických zařízení. Podlahový kanál BKB byl vyvinut pro náročné použití v moderních budovách s požadavky na vysokou estetickou úroveň. Jde o technické řešení pro pohyblivé rozvody v kancelářích, které sice vyžaduje včasné plánování, avšak jeho realizace je velmi jednoduchá.

Soklové lišty pro zásuvkové obvody

Tyto plastové lišty (obr. 6) jsou vhodné pro realizace a rekonstrukce elektrických rozvodů v bytové výstavbě, kancelářích a správních budovách. Jsou určeny především pro zásuvkový rozvod a sdělovací obvody, včetně rozvodu televizního a rozhlasového signálu. Součástí dodávky soklové lišty je rovněž hladké nebo kobercové, popř. dekorační víko. V rámci příslušenství jsou nabízeny elektroinstalační krabice, které lze montovat přímo na lištu. Součástí systému je i zárubňová lišta pro přechod vedení okolo dveří a rohové lišty se zaobleným víkem. Pomocí rohových lišt je možné napojit lištový rozvod z podhledu místnosti. V článku je uveden stručný přehled výrobků značky tehalit. Samozřejmě jsou dostupná řešení pro všechny požadavky. Společnost Hager ráda nabídne zájemcům konkrétní řešení.

Hager Electro, s. r. o.
Poděbradská 186/56
180 66 Praha 9 – Hloubětín
tel.: +420 281 045 732
http://www.hager.cz


Obr. 1. Hliníkový parapetní kanál tehalit
Obr. 2. Elektroinstalační pilířek
Obr. 3. Vestavný zásuvkový sloupek
Obr. 4. Podlahový kanál BKB
Obr. 5. Prodlužovací kabel uložený v kanálu BKB
Obr. 6. Soklová lišta