časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Hager – kvalita na prvním místě

|

Spolehlivost a pohodlná obsluha zvyšují užitnou i tržní hodnotu nemovitostí. Tyto vlastnosti lze zajistit výhradně použitím spolehlivých přístrojů s vysokou úrovní pohodlí obsluhy odpovídající současným trendům. Splnit tyto požadavky lze použitím značkových výrobků Hager se společnou koncepcí vývoje, jednotným systémem kvality i technických řešení. Výrobky, jejich vývoj a inovace jsou orientovány na potřeby uživatelů a těsná spolupráce společnosti s montážními firmami umožňuje pak modifikovat výrobky podle potřeb každodenní praxe.
 

Nová generace rozvodnic Volta pro zapuštěnou montáž a montáž do dutých příček

 
Rozvodnice řady Volta od společnosti Hager patří v mnoha evropských zemích i v České republice bezesporu k nejlepším výrobkům ve svém oboru. Nyní nabízí Hager nové modernizované řešení (obr. 1) této řady rozvodnic, jehož cílem je další zvýšení úrovně pohodlí montáže, zapojování i vlastního provozu. Stejně jako u předchozích verzí se toto inovované řešení vyznačuje mnoha výhodami, které jsou garancí jednoduché a rychlé montáže. Nová řada poskytuje však kromě klasických vlastností též výrazně více místa, neboť vnitřní prostor skříně byl zvětšen o třicet procent. Pro usnadnění přesného zazdění je přímo ve skříni integrována vodováha. Mezi novinky patří také systém příchytek pro upevnění do sádrokartonu, příchytka na plány a mnoho dalších technických vylepšení.
 

Malá rozvodnice s velkým prostorem pro pohodlné zapojení

Dostatečný prostor pro zapojení je nejčastěji kritizovanou záležitostí u malých rozvodnic. Příčinou je poměrně malá hloubka skříně, která souvisí s požadavky na zapuštění rozvodnice do tenké příčky, popř. příčky ze sádrokartonu. Pro tyto účely má nový typ rozvodnice Volta v horní a dolní části zvýšený přístrojový kryt, neboť právě v tomto prostoru dochází k nahromadění vodičů PE a N. Navíc došlo v bočním prostoru skříňky ke zvětšení prostoru pro vodiče s možností jejich zajištění integrovanými příchytkami (obr. 2).
 

Plastová rozvodnice s kovovým krycím rámečkem a dvířky

 
Skříňka rozvodnice, včetně krytu přístrojů, je zhotovena z velmi kvalitního plastu polystyrolu, což je základním předpokladem pro vysokou úroveň bezpečnosti s třídou izolace II. Krycí rámeček s dvířky je však zhotoven z ocelového plechu lakovaného bílým práškovým lakem v odstínu RAL 9010. Dvířka rozvodnice jsou vybavena speciálním uzávěrem se samočinným zaklápěním, do kterého lze v případě potřeby namontovat zámek. Na vnitřní stranu dveří se upevňuje průhledná příchytka na plány, která je součástí dodávky rozvodnice.
 

Promyšlený systém s pohodlnou montáží

Pro pohodlnou montáž je rozvodnice vybavena mnoha důmyslnými technickými vylepšeními. Sem patří např. vodováha (obr. 3), která je integrována přímo ve vestavné skříňce, a montér ji tak může při zazdívání výhodně využít pro nastavení správné (vodorovné) polohy (ostatně drobné nepřesnosti při zazdění nebo zasazení do sádrokartonu umožňuje zakrýt krycí rámeček rozvodnice).
 
U provedení pro montáž do dutých stěn jsou plastové díly zhotoveny z plastu s velkou tepelnou odolností (zkouška žhavou smyčkou 850 °C). Tato verze je zároveň vybavena sadou příchytek pro upevnění rozvodnice do sádrokartonu, které se osazují z vnitřku rozvodnice, a v žádném případě tak nehrozí zapadnutí příchytky do duté příčky. Navíc tento speciální systém umožňuje upevnění rozvodnice pouhým stiskem hlavy šroubu příchytky.
 
Pro pohodlné zavedení vodičů jsou rozvodnice vybaveny odnímatelným horním a dolním čelem, ve kterých je předlisován rastr pro snadné vylamování otvorů, jejichž velikost lze snadno přizpůsobit počtu zavedených kabelů. Zároveň je v těchto místech k dispozici plastová lišta pro upevnění kabelů, jejíž význam ocení především montážníci při montáži těchto skříní do sádrokartonových příček. Přístrojový kryt rozvodnice je vybaven plombovatelným rychlouzávěrem, který je sice nutné upevnit i sejmout výhradně pomocí šroubováku, avšak pro jeho upevnění postačí otočit šroubovákem o pouhých 90°.
 
Tyto rozvodnice se vyznačují velmi malou vestavnou hloubkou 90 mm, která umožňuje jejich montáž i do tenkých příček. Je-li však vestavná hloubka rozvodnice pro některý typ příčky příliš velká, nabízí nová řada rozvodnic řešení, s jehož pomocí lze zmenšit vestavnou hloubku rozvodnice z 90 mm na pouhých 72 mm. Pro tyto účely postačí otočit držáky rozvodnice a krycí rámeček poté podložit distanční podložkou dodávanou v příslušenství.
 

Nová řada rozváděčových skříní pro zapuštěnou montáž univers FW

 
Vedle známých rozváděčových skříní řady univers FW, které lze použít jako nástěnné nebo pro montáž pod omítku, přichází nyní firma Hager s novým typem rozváděčových skříní univers FW (obr. 4) určených výhradně pro zapuštěnou montáž. Jde o skříně pro použití ve větších rodinných domech, kancelářských budovách, nemocnicích a drobných podnikatelských provozovnách. Toto řešení navazuje na velmi úspěšnou řadu malých domovních rozvodnic Volta, kterou připomíná designem i technickými vlastnostmi, avšak umožňuje osadit rozváděče mnohem větším počtem přístrojů s jmenovitými proudy do 125 A.
 

Nová řada s novými výhodami

Kovové skříně s vestavnou hloubkou 110 mm jsou určeny výhradně pro zapuštěnou montáž a montáž do dutých příček s krytím IP31 a třídou izolace II. Jde o kompletní rozváděčové skříně s vyjímatelným přístrojovým roštem pro upevnění přístrojů, plastovými kryty přístrojů i svorkovnicemi pro připojení vodičů PE a N. Jejich součástí je krycí rámeček s dveřmi bílé barvy RAL 9010. V nabídce je mnoho rozměrů s různými počty polí a kapacitou 36 až 288 modulů. Celkem je takto dodáváno sedmnáct různých typů, které se vedle snadné montáže vyznačují i jednoduchým způsobem objednávání (pod jedním objednacím číslem lze zajistit dodávku kompletně vybavené skříně).
 

Dokonalá konstrukce a design

Základna skříně je zhotovena z ocelového pozinkovaného plechu a v horní i dolní části jsou otvory s výsuvnými plastovými kryty pro snadné zavedení kabelů. Pro tyto účely je v těchto krytech předlisován rastr pro snadné vylamování otvorů, jejichž velikost lze přizpůsobit počtu zavedených kabelů. Zároveň je v těchto místech k dispozici plastová lišta pro upevnění kabelů. Samozřejmostí je vyložení skříní plastem pro dosažení vysoké úrovně bezpečnosti s třídou izolace II.
 
Ve skříni je upevněn kompletní přístrojový rošt (obr. 5), který lze snadno vyjmout a po osazení přístroji zase stejně snadno za sunout zpět do skříně. Pro jeho opětovnou montáž není dokonce nutné použít žádné nástroje, neboť je vybaven samočinným upevňovacím systémem. Součástí rozváděčové skříně jsou též svorkovnice pro připojení vodičů PE a N jednak s bezšroubovými svorkami pro vodiče průřezu 1,5 až 4 mm2, jednak se třmenovými svorkami pro vodiče větších průřezů.
 
Odnímatelné plastové kryty přístrojů jsou vybaveny plombovatelnými plastovými rychlouzávěry. Vzhledem k tomu, že každé pole rozváděče je vybaveno tímto samostatným krytem, lze při případném zásahu do rozváděče během jeho provozu sejmout pouze kryt z příslušného pole.
 
Špičkový design rozváděče zajišťuje krycí rámeček s dveřmi, s jehož pomocí lze zakrýt případné nepřesnosti při zazdění skříně. Dveře rozváděče jsou vybaveny závěsy s nově použitou technikou, která umožňuje jejich případné nastavování. Samozřejmostí je také jednoduchá záměna závěsu dveří levé/pravé. Od šířky skříně 800 mm jsou dveře provedeny jako dvoukřídlé. Uzávěr dveří je řešen jako plastové sklopné madlo s vysokou estetickou úrovní. V rámci příslušenství je dodáván zámek, s jehož pomocí lze dveře rozváděče uzamknout.
 
Uvedená řada skříní rozšiřuje dosavadní nabídkový sortiment firmy Hager v oblasti rozváděčových skříní pro zapuštěnou montáž, které odpovídají jak současným požadavkům moderní výstavby, tak i normám ČSN EN 60439-1 (Rozváděče nn – Část 1: Typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozváděče) a ČSN EN 60439-3 (Rozváděče nn. Část 3: Zvláštní požadavky pro rozváděče nn určené k instalaci do míst přístupných laické obsluze. Rozvodnice).
 
Přehled základních vlastností:
  • kompletní rozváděčové skříně s třídou izolace II, krytím IP31 a vestavnou hloubkou 110 mm pro zapuštěnou montáž,
  • nosná konstrukce pro montáž přístrojů a přístrojovými kryty,
  • svorkovnice pro připojení vodičů PE a N,
  • snadné zavedení kabelů díky výsuvným krytům pro kabelové vývody v horní i dolní části skříně,
  • krycí rámeček s dvířky bílé barvy odstín RAL 9010 pro optimální design rozváděče,
  • možnost osazení dvířek rozvodnice vložkovým zámkem,
  • rozsáhlá nabídka sedmnácti různých typů s kapacitou 36 až 288 modulů.
Další informace mohou zájemci získat na webových stránkách společnosti: http://www.hager.cz
 
Obr. 1. Rozvodnice Volta pro zapuštěnou montáž
Obr. 2. V bocích skříně zvětšený prostor s integrovanými příchytkami pro vodiče
Obr. 3. Pro přesné upevnění rozvodnice je ve skříni integrována vodováha
Obr. 4. Konstrukce skříně univers FW pro zapuštěnou montáž
Obr. 5. Přístrojový rošt lze ze skříně po odjištění nosných lišt snadno vyjmout a opět namontovat pouhým nasazením do skříně
 

Tabulka se základními technickými údaji