časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

GRID – celosvětový počítač

|

číslo 12/2006

GRID – celosvětový počítač

Ke splnění některých úloh je třeba provést velké množství výpočtů s ohromným množstvím vstupních dat. V okamžiku, kdy jsou přesaženy možnosti velkého národního výpočetního centra, je nutné buď hledat ještě větší výpočetní centrum, anebo použít GRID. Ten je tvořen různě velkými výpočetními centry po celém světě, která spolu mohou spolupracovat, sdílet úlohy i data. V současné době jsou po světě rozmístěny stovky takových center. Dohromady disponují desítkami tisíc počítačů, petabajty (miliony gigabajtů) diskových prostorů pro uložení dat a jsou propojena nejrychlejšími počítačovými sítěmi.

GRID je produktem laboratoře CERN, kde pro potřeby sdílení informací mezi fyziky vznikl celosvětově používaný web.

Vlastní pojem GRID zavedli v roce 1998 Carl Kesselman a Ian Foster ve své knize The Grid: Blueprint for a New Computing Infrastructure (GRID: Návrh nové výpočetní infrastruktury). Zde je návrh budoucího výpočetního prostředí zahrnujícího celý svět přirovnáván k elektrické rozvodné síti (anglicky electrical power grid). Je definována jako hardwarová a softwarová infrastruktura zprostředkovávající spolehlivý, Obr. 1. standardizovaný, všudypřítomný a levný přístup ke špičkovým výpočetním službám. Přitom podobně jako u internetu jsou všechny činnosti koordinovány bez centralizované správy, používají se standardní, otevřené, obecné protokoly a rozhraní a jsou poskytovány komplexní služby.

GRID:

  • koordinuje zdroje nepodléhající centralizované správě,
  • používá standardní, otevřené, obecné protokoly a rozhraní,
  • poskytuje netriviální kvalitu služeb.

    Vědecké skupiny v ČR dlouhodobě spolupracující v CERN na mezinárodních projektech fyziky částic potřebují nové prostředky na zpracování dat. V úzké spolupráci se sdružením CESNET se Česká republika od počátku účastnila jak projektů vývoje GRID tak vlastní realizace výpočetních středisek GRID. Ve Fyzikálním ústavu Akademie věd České republiky vzniklo v roce 2004 Regionální výpočetní centrum pro fyziku částic. Od té doby je v plném provozu a neustále zvětšuje svoji výpočetní kapacitu. Je spojeno rychlými linkami se spolupracujícími skupinami z pražských univerzit, napojeno na evropskou výzkumnou počítačovou síť GEANT a má vlastní vysokorychlostní počítačové spoje do vědecké laboratoře v Chicagu a v Taipei.