časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

German days 2008

|

Jiří Erlebach, Veletrhy Brno, a. s.
 
Německo se na letošním jubilejním 50. mezinárodním strojírenském veletrhu, který se koná od 15. do 19. září, představí jako partnerská země pod heslem: Česká republika a Německo – partnerství budoucnosti. Koordinace projektu s názvem German Days 2008 se ujala Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) v Praze.
 
Nositeli projektu German Days 2008 při MSV 2008 jsou spolkové země Bavorsko, Sasko a Severní Porýní-Vestfálsko. Záštitu nad projektem převzalo Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze a partnery projektu se staly organizace v Česku a Německu, které budou podporovat získání referentů a firem pro danou akci. Partnerství přislíbil Svaz průmyslu a dopravy ČR, Obchodní a průmyslová komora Dortmund, Obchodní a průmyslová komora Norimberk a Střední Franky, Obchodní a průmyslová komora Mnichov a Horní Bavorsko, jakož i Společnost na podporu hospodářství Saska.
 
Pro realizaci projektu German Days 2008 byly vybrány tři tematické okruhy:
 

1. Inovace a výzkum

Výdaje na výzkum a vývoj v České republice dosahují přibližně 1,42 % HDP (údaj z r. 2005), což je stále ještě pod průměrem Evropské unie (1,85 %). Více než polovinu z tohoto poskytuje soukromý sektor, a sice prostřednictvím inovačních domácích firem a zahraničních koncernů, které spolupracují s českými vysokými školami nebo vědeckými centry.
 

2. Úspory energií a technika životního prostředí

Německo již několik let zaujímá přední pozici v záležitostech týkajících se životního prostředí, obnovitelných energií a efektivního využití energie. Spolková vláda podporuje především vývoj, produkci a export technologií životního prostředí. Tato skutečnost také přispěla ke vzniku širokého spektra firem a služeb s celosvětovou účastí.
 

3. Odborné vzdělávání a trh práce

Vývoj české ekonomiky a budoucí podpora investic jsou neoddělitelně spojeny s dostupností kvalifikovaných sil. Dynamika inovací a rostoucí automatizace hospodářství na straně jedné, jakož i problematika dostupnosti kvalifikovaných pracovních sil na straně druhé jsou aspekty, které v následujících letech budou charakterizovat a významně utvářet rychlý hospodářský vývoj v České republice.
 
Další informace lze získat na: