časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Generátorové vypínače ABB

|

Exkurze do teplárny Ško-Energo Mladá Boleslav
 
Společnost ABB dodala dva generátorové vypínače pro teplárnu Ško-Energo s. r. o. v Mladé Boleslavi. Teplárna Ško-Energo v areálu automobilové továrny Škoda Auto a. s. v Mladé Boleslavi je jak klíčovým energetickým zdrojem elektrické a tepelné energie, tak také zdrojem stlačeného vzduchu. Vypínače slouží k připojování generátorů k transformátorům. Výkon generátorů je vyveden do sítí 110 kV společnosti ČEZ Distribuce.
 
Společnost Ško-Energo s. r. o. zahájila svou činnost 1. 7. 1995 vyčleněním z mateřské společnosti ŠKODA AUTO. Vyrábí elektrickou energii pro mateřskou společnost a tepelnou energii pro areál a částečně i pro město. Celkový instalovaný elektrický výkon společnosti je 88 MW. Elektřina je vyráběna na dvou blocích, jejichž základem jsou dva fluidní kotle, každý o tepelném výkonu 49 MV·A. Ty slouží jednak k výrobě páry pro generátory, za druhé zásobují teplem 13 tisíc bytů ve městě Mladá Boleslav. Celková roční výroba elektřiny netto je přibližně 417,5 GW·h.
 
Generátorové vypínače ABB jsou typu HEC3, s dimenzováním maximálního vypínacího proudu Imax = 5 · 103proud je však až IN = 12 · 103všech typech elektráren, včetně retrofitovaných. Rozsah jejich elektrického výkonu je od 100 MV·A až do 1 500 MV·A. V nabídce ABB jsou vypínače s IN = 6 300 až 50 000 A (se zkratovým proudem až 210 kA). A. Generátorové vypínače řady HEC (HECS, HEC 7/8 ad.) jsou vhodné pro použití ve A. Nominální
 
Generátorové vypínače typu HECS jsou určeny jak pro vnitřní, tak pro venkovní použití. Jejich výkon je do 800 MV·A, jmenovitý proud do 13 000 A (při umělém chlazení až 18 000 A), zkratový proud až 130 kA.
 
Proudová hustota je vzhledem k jejich relativně malým rozměrům a hmotnosti (obvykle 6 000 kg) velmi vysoká. Jsou velmi vhodné pro modernizace stávajících elektráren a umožňují úspory nákladů za přepravu a instalaci.
(redakce Elektro)