časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Gelové kabelové spojky nn

|

Přímé a odbočné gelové spojky a opravné manžety pro kabely nn s plastovou izolací
 
z firemních materiálů upravil Ing. Jaroslav Hlavatý,
Tyco Electronics Czech s. r. o.
 
Kabely se při montáži nebo opravách v případě závady běžně spojují teplem smrštitelnými kabelovými soubory. Tento článek upozorňuje na možnost spojovat kabely rychle a snadno montovatelnými gelovými spojkami. Výhody uvedených gelových spojek spočívají mj. i v tom, že elektromontér, který je jimi trvale vybaven, může s využitím i základního nářadí pružně a rychle reagovat na danou situaci přímo v terénu. Použití běžné techniky by při poruše znamenalo delší přerušení dodávky elektrické energie, prodloužení doby montážních prací nebo by vyžadovalo jiné komplikované řešení.
 
Gelové přímé a odbočné spojky nn jsou určeny pro spojování jedno- až pětižilových kabelů s plastovou izolací bez pancíře, s měděným nebo hliníkovým jádrem, jako jsou např. AYKY, CYKY, NAYY, NAYBY, NAYC (W)Y. Spojují tedy kabely, které se běžně používají v sítích veřejného osvětlení, při instalaci domovních přípojek i běžné elektroinstalaci.
 
Spojky jsou vhodné pro podzemní i nadzemní uložení, přičemž jsou odolné do jednoho metru vodního sloupce. Jejich skladovací doba je neomezená. Robustní bezhalogenové polypropylenové pouzdro odolává působení UV záření. Výrobek má typovou zkoušku vykonanou nezávislou zkušebnou podle evropské normy CENELEC EN 50393 (Zkušební metody a požadavky pro příslušenství distribučních kabelů o jmenovitém napětí 0,6/1,0 (1,2) kV).
 

Patentovaná gelová těsnicí technika PowerGel

PowerGel je zesítěný silikonový gel, který spojuje výhody pevných (tvarová paměť) a tekutých (smáčivost, možnost přizpůsobit se tvarům) těsnicích materiálů. PowerGel penetruje povrch tenkou vrstvou silikonového oleje a vytěsňuje případnou vlhkost (obr. 1). Mezi jeho vlastnosti patří i velmi vysoká tažnost a pružnost, dlouhá životnost a dobrá izolační schopnost. Spojky plněné tímto gelem je možné použít při teplotách v rozsahu od –40 do +90 °C. Jejich skladovací doba je neomezená.
 

Konstrukce spojek

 

Přímé a odbočné spojky RayGel

Jednotlivé žíly spojovaných kabelů se propojí kompaktním spojovacím blokem, který je součástí balení spojky (stejně jako dotahovací klíč a podrobný návod). Kompaktní spojovací blok se společně s připojenými žilami spojovaných kabelů vloží do středu otevřeného pouzdra spojky, které je již z výroby naplněno těsnicím gelem. V místě spoje se spojovač mírně zatlačí do gelu ve spodní části pouzdra (obr. 2). Pouzdro se uzavře a zajistí zámky. Přebytečný gel je vytlačen z pouzdra, čímž dojde k zatěsnění vlastního spoje. Proti nežádoucímu otevření je pouzdro zajištěno kabelovými zdrhovacími páskami, které jsou součástí dodávky. V případě odbočné spojky jsou odbočný kabel a jeho žíly uloženy souběžně s hlavním kabelem a jeho žilami. Jednotlivé typy a technické parametry spojek RayGel jsou uvedeny v tab. 1.
 

Přímé spojky GelBox

Součástí souboru je sada spojovačů, které jsou umístěny v jednom bloku. Tyto spojovače prořezávají izolaci, takže není při montáži třeba odstraňovat izolaci jader spojovaných kabelů. Spojovací blok s připojovanými kabely se umístí do středu spodní poloviny pouzdra naplněného těsnicím gelem (obr. 3). Druhá polovina pouzdra se nasadí na spodní a společně se uzavřou zacvaknutím zámku. Proti nežádoucímu otevření se spojka zajistí kabelovými zdrhovacími páskami, které jsou součástí dodávky. Technické parametry přímých spojek GelBox jsou shrnuty v tab. 2.
 

Opravná manžeta a přímá spojka GelWrap

Manžeta GelWrap se ovine okolo spojovače v místě spojení žíly (obr. 4) nebo v místě poškození pláště kabelu. Manžeta je uzavřena po celé délce zámkovou drážkou. Proti nežádoucímu otevření se zajistí kabelovými zdrhovacími páskami, které jsou součástí do dávky. V tab. 3 jsou uvedeny technické parametry manžet GelWrap.
 

Výhody spojek plněných gelem:

  • jednoduchá, bezpečná a rychlá montáž,
  • montáž bez speciálního nářadí,
  • montáž bez přípravy, míchání, zalévání a ohřevu,
  • okamžitá provozuschopnost spoje,
  • vynikající izolace a utěsnění,
  • vhodnost pro podzemní i nadzemní uložení,
  • odolnost proti vodě do 1 m vodního sloupce,
  • výborná tepelná stabilita a odolnost proti UV záření,
  • výborné elektrické vlastnosti,
  • minimalizace rizika chybné montáže,
  • neomezená skladovací doba.
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Tyco Electronics Czech s. r. o.
Divize silnoproud
Limuzská 8
100 00 Praha 10
tel.: 272 011 103
fax: 272 700 811
 
Obr. 1. PowerGel – vytěsňování vlhkosti
Obr. 2. Gelová spojka Raychem typu RayGel-22-M-5 (5× 1,5 až 6 mm2)
Obr. 3. Gelová spojka Raychem typu GelBox-25 (4× 6 až 35 mm2)
Obr. 4. Gelová spojka a manžeta Raychem typu GelWrap-18/4-150 (1× 2,5 až 95 mm2)
 
Tab. 1. Technické parametry gelových spojek Raychem typu RayGel
Tab. 2. Technické parametry gelových spojek Raychem typu GelBox
Tab. 3. Technické parametry gelových spojek a manžet Raychem typu GelWrap