časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

GE Energy rozšiřuje své kapacity v Rusku

|

Společnost GE Energy oznámila zahájení výstavby nového Energetického technologického centra v Kalužské oblasti vzdálené 180 km jihovýchodně od Moskvy. Nové technologické centrum zvětší kapacity GE a umožní společnosti rozšířit sortiment výrobků a služeb dodávaných zákazníkům v Rusku a ve Společenství nezávislých států. Podle slov guvernéra Kalužské oblasti Anatolije Dmitrijeviče Artamonova je tento projekt společnosti General Electric dalším důkazem toho, že zahraniční firmy a regionální úřady současného Ruska jsou schopny navázat konstruktivní a produktivní spolupráci.
 
Společnost GE podepsala kontrakt na výstavbu technologického centra již v březnu 2009. Partnery tohoto projekty jsou vláda Kalužské oblasti, Rozvojová agentura Kalužské oblasti a magistrát města Kaluga. Slavnostního zahájení výstavby se zúčastnil místopředseda správní rady GE, prezident a CEO GE Energy John Krenicki. Přítomni byli také guvernér Kalužské oblasti Anatolij Dmitrijevič Artamonov a další významní představitelé ruské vlády a americké ambasády.
 
Založení Energetického technologického centra dokládá odhodlání společnosti GE podporovat a investovat do modernizace ruské energetické infrastruktury a rovněž přispívat k dosažení cílů, jež si Rusko vytyčilo v oblasti energetické účinnosti. Kalužské centrum je posledním krokem v lokální strategii GE v Rusku a rozšíří možnosti zaměstnání místních obyvatel, včetně jejich proškolení na pozice v oblasti vyspělých technologií.
 
Společnost GE působí v Rusku již od počátku 20. století a v současné době zde nabízí kompletní sortiment produktů a služeb pro energetický sektor, a to od těžby ropy a plynu až po výrobu elektrické energie. Instalovaná základna GE v Rusku a ve Společenství nezávislých států zahrnuje přes 560 plynových turbín a 660 kompresorů, 65 parních turbín a 800 jednotek dodatečného vybavení. Kromě toho bylo do Ruska dodáno přes 230 plynových turbín Jenbacher (viz obr.), a to v aplikacích sahajících od redukce plamene ve vrtech až po velmi účinné kogenerační projekty.
 
Společnost GE Energy je jedním z předních světových dodavatelů technologií pro výrobu a distribuci elektřiny. Společnost sídlící v Atlantě v americkém státě Georgie. GE Energy působí ve všech odvětvích energetického průmyslu, včetně těžby uhlí a zemního plynu, jaderné energie, obnovitelných zdrojů energie, jako jsou vodní, větrné a solární elektrárny nebo zařízení na spalování biomasy a dalších alternativních paliv. Značná část produktů vyráběných GE Energy nese certifikát ecomagination, což je celofiremní iniciativa společnosti General Electric usilující o zavedení nových technologií, které uživatelům umožní reagovat na naléhavé ekologické problémy.
[Tiskové materiály GE.]
 

Obr. Plynová turbína Jenbacher