časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Frekvenční měniče SINAMICS G150 – cesta k úspoře elektrické energie

|

číslo 6/2003

Téma: Elektrické pohony a výkonová elektronika

Frekvenční měniče SINAMICS G150 – cesta k úspoře elektrické energie

Dr. Bohumil Brodský, Ing. Tomáš Romek,
Siemens s. r. o. – Automation and Drives, Large Drives

SINAMICS G150 je nový pohon od firmy Siemens určený speciálně pro pohánění čerpadel, ventilátorů a turbokompresorů o velkých výkonech. Modulární konstrukce, nízkoztrátové tranzistory IGBT a revoluční systém chlazení dělají z tohoto měniče nejtiššího a nejkompaktnějšího představitele ve své třídě. Měniče SINAMICS G150 ve skříňovém provedení se velmi jednoduše ovládají a jejich přehledná a modulární konstrukce usnadňuje případný servis. Měniče SINAMICS G150 doplňují osvědčenou řadu skříňových měničů MASTERDRIVES v široké rodině Totally Integrated Automation firmy Siemens.

Obr. 1.

Nízké náklady od projektování až po servis

Měniče SINAMICS G150 byly zcela nově vyvinuty a přesvědčují ve všech fázích životního cyklu produktu (Product Life Cyclus) svými nízkými náklady – od projektování a obstarání produktu, přes montáž a uvedení do chodu, až po každodenní provoz a servis. Měniče SINAMICS G150 se vyznačují výborným poměrem výkonu a ceny a jsou plně začlenitelné do každého automatizovaného technologického procesu.

Jednoduché projektování a montáž, malé nároky na zastavěný prostor

Velmi malé nároky na zastavěný prostor měničem SINAMICS G150 dělají skutečně mimořádný dojem. Zastavěný půdorys je ve srovnání s ostatními měniči až o 50 % menší. U provedení C, ve kterém jsou síťové připojovací komponenty umístěny do centrálního nízkonapěťového rozváděče, je možné v případě umístění měniče SINAMICS G150 do blízkosti pracovního stroje uspořit až 70 % zastavěného půdorysu! Šířky skříní jsou odstupňovány v krocích 200 mm.

Takových úspor bylo možné dosáhnout pomocí nově vyvinutých nízkoztrátových polovodičů a plochých měděných pasů namísto použití silových kabelů. Také modulární konstrukce ušetřila zásluhou smysluplného sloučení a přiblížení některých funkcí a komponentů náročné a objemné propojování kabely. Dodatečně zvýšit stupeň krytí na IP54 bude možné pomocí nově vyvinutých filtrů bez změny půdorysu skříně.

Jednoduchá montáž

Měniče SINAMICS G150 se dodávají v normovaných skříních se šířkou odstupňovanou v krocích 200 mm. I přes svoji kompaktnost a malé rozměry je kabelový ranžírovací prostor dimenzován velkoryse, takže není problém pohodlně připojit i kabely o velkém průřezu. Kromě toho je možné přivést kabely volitelně shora nebo odspodu bez toho, že by se zvětšil půdorys skříně (obr. 1).

Obr. 2.

Uvádění do chodu a ovládání

Uvádění měniče SINAMICS G150 do chodu se děje na základě požadavků zákazníka a technologického procesu pomocí ovládacího panelu umístěného na dveřích skříně. Uvádění do chodu je velmi jednoduché, intuitivní a je možné se ho naučit bez dlouhého školení. Při uvádění do chodu, kdy se uživatel nechává vést prostřednictvím menu, je nutné nastavit jen několik málo parametrů. Celkový čas potřebný na instalaci a ovládání je zredukován na přibližně 10 %, neboť odpadá zdlouhavá fáze studia komplexních návodů k obsluze a údržbě.

Měniče SINAMICS G150 se ovládají velice jednoduše. Grafický displej LCD ve spojení se systémem menu podává hlášení v textové formě. Význam funkčních „navigačních„ tlačítek je definován softwarovou strukturou měniče, což snižuje počet použitých tlačítek a zjednodušuje vedení uživatele při oživování nebo ovládání měniče. Sloupcové znázornění důležitých procesních veličin umožňuje zkontrolovat panel jedním pohledem. Rozsáhlý systém pomocných a diagnostických funkcí popisuje detailně aktuální poruchy včetně jejich příčin a možného odstranění. Samozřejmostí je vybavení měniče kartou Profibus DP již z výroby.

Hlučnost

Měnič SINAMICS G150 je „ticho samo„. Při vývoji a konstrukci byly použity nejmodernější metody a programy CAD na simulaci tepelných procesů, což pomohlo k návrhu optimálního vedení chladicího vzduchu. Malá potřeba a optimalizace proudu chladicího vzduchu je ale také důsledkem důsledného využití nově vyvinutých nízkoztrátových silových polovodičů. Tangenciální ventilátory umístěné ve spodní části skříně jsou velice tiché a vedou chladicí vzduch směrem vzhůru, takže všechny silové prvky jsou ofukovány vzduchem o stejné teplotě. Díky této nové koncepci se podařilo snížit hlučnost oproti jiným běžným skříňovým měničům až o 15 dB (A).

Obr. 3.

Modulární konstrukce zaručuje snadný servis

Sloučení funkčních bloků a modulů přineslo měniči SINAMICS G150 kromě kompaktního uspořádání také velice snadný servis. Již při vytváření koncepce měniče bylo jedním z nejdůležitějších kritérií dobrá přístupnost, snadná vyměnitelnost dílů a použití co nejmenšího množství nářadí. Jednotlivé moduly – kazeta s ventilátorem, regulační a řídicí elektronika, zákaznické rozhraní a silové součásti – jsou v případě servisu velice snadno vyměnitelné (obr. 2). To je velká výhoda např. u pohonů na klíčových místech technologie. Na výměnu celého výkonového bloku (usměrňovače a střídače) stačí povolit jen několik šroubů.

Reference

Kromě celosvětových referenčních aplikací mateřské organizace Siemens AG jsou v České republice ke shlédnutí pohony vybavené měniči SINAMICS G150 u vybraných uživatelů. Nabízíme rovněž zdarma propočet vlastních úspor energie u konkrétního případu.

Siemens s. r. o.
Automation and Drives
Large Drives
Evropská 33a,
160 00 Praha 6
e-mail: tomas.romek@siemens.com
http://www.siemens.cz/ld