časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Frekvenční měnič Sinamics G120

|

číslo 11/2006

Frekvenční měnič Sinamics G120

Společnost Siemens představila na letošním fóru ACHEMA modulární frekvenční měnič Sinamics G120 690 V. Tato varianta rozšířila současnou produktovou skupinu Sinamics o přístroj pro napětí 690 V a výkon od 7,5 do 55 kW. Pro napětí 690 V je Sinamics G120 první měnič na trhu se sinusovým filtrem založeným na technologii karbidu křemíku.

Řada frekvenčních měničů Sinamics G 120 byla doplněna o výkonový modul PM250 pro napětí nad 690 V a výkon od 7,5 do 55kW. Tento modul dosahuje díky novému polovodiči vysoké taktovací frekvence, což umožňuje použít malý, integrovaný sinusový filtr. Proto má výkonový modul kompaktní rozměry a lze jej snadno zabudovat do daného zařízení.

Frekvenční měnič je i při vysoké účinnosti velice tichý a energeticky úsporný. Koncepce řízení výkonového modulu umožňuje rekuperaci energie do rozvodné sítě, přičemž není nutné použití brzdného spínače ani brzdného odporníku. Díky tomu může být podle druhu technologie a aplikace výrazně ušetřena energie. Současně vykazuje tato koncepce řízení oproti obvyklému měniči menší zpětné působení na síť.

Stejně jako ostatní výkonové moduly řady Sinamics G120 je i tento vhodný pro bezpečnostní aplikace. Disponuje čtyřmi různými integrovanými bezpečnostními funkcemi a komunikací Profibus podle NAMUR. Rozsáhlé možnosti využití nabízí zejména v chemickém průmyslu.