časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

František Křižík – jeho doba a elektrotechnická studia

|

V prostorách hlavní chodby 2. patra Fakulty elektrotechniky ČVUT Praha, na Katedře elektrických pohonů a trakce proběhla v termínu od 1. 4 do 30. 4. t. r. výstava zaměřená na zakladatele české elektrotechniky, na Františka Křižíka (obr. 2 a 3). Výstava je jakýmsi dozvukem loňského 160. výročí narození této významné osobnosti českých technických dějin (1847, Plánice u Klatov, Elektro č. 8-9/07, str. 84) a je zároveň výročím studií Fr. Křižíka na pražské technice – studoval zde v letech 1867 až 1869, než jej velmi skromné poměry donutily přejít do průmyslové praxe. Přesto dokázal za dva a půl roku získat titul Ing., a právě v praxi se prokázalo jeho dokonalé inženýrské myšlení, technicky nebojácný duch a láska k elektrotechnice. Později, v roce 1906, mu již České vysoké učení technické za jeho zásluhy a přínos elektrotechnice udělilo čestný doktorát dr. h. c. Ing.
 
Výstavu ve spolupráci s FEL ČVUT připravili pracovníci Národního technického muzea v Praze PhDr. Jan Hozák, Martin Kříž a Ing. Jan Mikeš. Na vernisáži vystoupil za město Plánice i jeho starosta pan Václav Petrů. Vzácným hostem vernisáže byl i vnuk Fr. Křižíka . pan Ing. Čestmír Barta, PhD., vědecký pracovník Institutu pro výzkum a vývoj krystalických materiálů v Praze-Zdibech (obr. 1).
 
Přestože zastávat místo profesora na ČVUT Fr. Křižík odmítl, byl alespoň členem zkušební komise elektrotechniky. Dnes je jeho bysta umístěna ve vstupním vestibulu Fakulty elektrotechniky ČVUT.
redakce Elektro
 
Obr. 1. Vzácným hostem vernisáže byl i vnuk Fr. Křižíka pan Ing. Čestmír Barta, PhD.
Obr. 2. V dubnu proběhla na FEL ČVUT výstava věnovaná Fr. Křižíkovi ...
Obr. 3. ... jeho době a studiím na tehdejší pražské technice