časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Frank Bold pomohl stovkám zájemců o podporu energetiky z Modernizačního fondu

Frank Bold Energy, s.r.o. | www.frankboldenergy.cz

Výkon projektů je 1 GW

V pondělí 1. února 2021 skončily první vyhlášené předregistrační výzvy pro zájemce o finanční prostředky z Modernizačního fondu. Ten nabídne do roku 2030 na dekarbonizaci energetiky 150 až 180 miliard korun v celkem devíti programech. Přihlášení do předregistračních výzev zájemcům o projekty na fotovoltaické elektrárny zjednodušila expertní skupina Frank Bold, jež zdarma vytvořila nástroj na vyplnění formuláře, kterým prošlo přes 1 000 projektů o výkonu téměř 1 GW. Státní fond životního prostředí uvádí, že obdržel celkem více než 6 000 žádostí.

Cílem nástroje bylo umožnit přihlášení do předregistračních výzev co nejširšímu okruhu žadatelů. „Informace ohledně výzev od Státního fondu životního prostředí byly hodně obecné a do poslední chvíle nebylo v mnoha věcech jasno. Jen několik dnů před uzávěrkou předregistrace bylo zveřejněno, že předregistrační výzvy jsou závazné jen pro ty, kteří chtějí čerpat letos. Podmínky v ostrých výzvách budou doufejme jasnější, abychom společně dosáhli transformace a decentralizace české energetiky,“ uvedl Jan Šrytr z Frank Bold Energy.

Finanční prostředky budou z fondu rámcově rozděleny podle Obecného programového dokumentu, který vláda schválila až 25. ledna 2021, tedy téměř dva měsíce po vyhlášení výzvy. V jeho finální verzi se však těsně před jednáním objevilo, že současným velkým výrobcům elektřiny, kteří jsou součástí Evropského systému emisního obchodování (EU ETS), připadne 60 % prostředků z programu č. 2 (RES+) místo původně plánovaných 50 %.

„Velcí výrobci energie tak ukrojí podstatnou část z peněz, které mohly pomoci diver zifikaci. Vzhledem k velkému zájmu zejména o decentralizované střešní instalace fotovoltaiky a jejich obecně dobré připravenosti by bylo vhodné, aby podmínky nejbližší výzvy byly právě k takovýmto projektům co nejotevřenější a projekty mohly být masivně podpořeny již v letošním roce,“ komentoval Šrytr.

Kolika projektům Frank Bold pomohl?
– 726 zájemců využilo nástroj expertní skupiny Frank Bold pro 1 200 projektů,
– 87,8 % procent projektů se týkalo umístění FVE na budovy s celkovým výkonem 528,5 MW, 11,6 % na pozemky s celkovým výkonem 375,6 MW a 0,5 % na vodní plochu s celkovým výkonem 45,6 MW,
– téměř 1 GW byl celkový výkon všech vyplněných projektů,
– přes 67 miliard korun je celkový odhadovaný objem investic v registrovaných projektech.

Frank Bold Energy

Zájemci o zpracování energetických projektů nejen v kontextu ostrých výzev z Modernizačního fondu, které by měly odstartovat do konce března 2021, se mohou obrátit na energetické experty z Frank Bold Energy. Ti se ve svých odborných konzultacích soustředí především na problematiku návrhů a budování decentralizovaných řešení pro obnovitelné zdroje energie, a to pro firmy, samosprávy i sdružení vlastníků bytových jednotek.

Frank Bold Energy (www.frankboldenergy.cz) je součástí expertní skupiny Frank Bold. Všechny její části, které sdružují experty na právo, energetiku, komunikaci, korporátní agendu, nefinanční reporting a transparentnost státu, spojuje vize svobodné a odpovědné společnosti. „Společně děláme odpovědný byznys, podporujeme a angažujeme se ve veřejně prospěšných aktivitách posilujících demokratické instituce, odpovědnější firmy, udržitelné stavitelství, efektivní boj s klimatickou změnou a decentralizovanou energetiku,“ vysvětlil Pavel Franc, CEO Frank Bold.

Příběh energetiky ve Frank Bold

Na začátku aktivit Frank Bold stálo přesvědčení, že českou energetiku s uhelnými zdroji a negativním vlivem na životní prostředí je nutné transformovat. Proto se právní tým Frank Bold dlouhodobě systematicky zasazuje o čistší vzduch a využívání obnovitelných zdrojů. Dohlíží na dodržování emisních limitů u českých uhelných elektráren a aktuálně také bojuje proti negativním dopadům těžby v polském hnědouhelném dole Turów na české občany.

Od svého vzniku v roce 2013 poskytuje Frank Bold také právní služby podnikatelům, kteří se věnují výrobě energie z obnovitelných zdrojů. Není proto náhodou, že advokátní kancelář Frank Bold Advokáti která je součástí expertní skupiny, získala ocenění Právní firma roku 2020 – doporučovaná kancelář pro oblast energetiky.

„Vedle právní agendy jsme začali rozvíjet i konzultační a technologickou expertízu pro energetiku a založili Frank Bold Energy. S ním jsme od loňského roku už stáli u řady inovativních záměrů v oblasti microgridu a energetických komunit, například v Litoměřicích, Hradci Králové či v Brně. Svou expertízu teď nabízíme i dalším klientům mimo jiné v kontextu Modernizačního fondu. Chceme pomáhat měnit svět obnovitelnou energií,“ uvedl Franc.

[Tiskové materiály Frank Bold.]