časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Fotovoltaické technologie SMA v etiopských nemocnicích

|

Společnost SMA Solar Technology AG dodala 100 ostrovních systémů do Etiopie. Střídače Sunny Island a Sunny Boy od společnosti SMA zajišťují v rámci rozvojového projektu realizovaného společností GTZ GmbH (Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit, Německá společnost pro technickou spolupráci) soběstačné zásobování 100 nemocničních zařízení elektrickou energií ze slunce.
 
Většina z přibližně 80 mil. obyvatel Etiopie žije v odlehlých, hornatých oblastech. Tento stát na severovýchodě Afriky je po Lesothu nejvýše položenou zemí na svém kontinentu. Více než polovina rozlohy Etiopie se nachází ve výšce minimálně 1 200 m nad mořem. Obyvatelé těchto oblastí často nemají přístup k veřejné rozvodné síti.
 
Společnost GTZ přispívá projektem AMES-E (Access to Modern Energy Services Ethiopa, přístup k moderním energetickým službám v Etiopii) k zabezpečení dodávek elektrické energie do odlehlých částí země. Společnost SMA pro tento projekt dodala celkem 100 střídačů pro ostrovní systémy určené k napájení nemocničních zařízení střídavým proudem (AC) získaným ze sluneční energie. Na těchto lékařských klinikách se o pacienty stará přibližně dvacet lékařů a ošetřovatelů.
[Tiskové materiály SMA.]