časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Flexibilní ekonomické řízení rychlosti s uzavřenou smyčkou a řízení polohy

|

Flexibilní ekonomické řízení rychlosti s uzavřenou smyčkou a řízení polohy

Rockwell Automation s. r. o.

Společnost Rockwell Automation s. r. o. rozšířila řadu měničů frekvence Allen-Bradley PowerFlex o verzi PowerFlex 40P – vysoce flexibilní a ekonomicky efektivní měnič frekvence kompaktního designu pro řízení s uzavřenou smyčkou, který splňuje požadavky pro bezpečnostní kategorii III podle normy EN 954-1.

Pro použití ve strojních zařízeních nebo v samostatných úlohách je jeho součástí:

  • vstup pro dvoukanálové inkrementální čidlo otáček,
  • DriveGuard pro splnění požadavků bezpečnostní kategorie III podle EN 954-1,
  • možnost provozu s napětím DC sběrnice, sníženým až na polovinu tam, kde je zapotřebí udržet měnič v chodu i při poklesu napájení.

Vstup pro inkrementální čidlo a pulzní vstup umožňují konfiguraci verze PowerFlex 40P pro jednoduché úlohy řízení polohy v uzavřené smyčce. Ve spojení se softwarem Allen-Bradley StepLogic může PowerFlex 40P fungovat jako nezávislá řídicí jednotka polohy nebo v kombinaci s vnější řídicí jednotkou, např. se systémem Compact Logix PLC. V obou konfiguracích je výsledná soustava výkonným, cenově efektivním systémem řízení polohy pro úlohy, jako jsou např. tažení vláken a spřádací stroje, zacházení s materiálem, balicí stroje, osazování uzávěry, štítkovací a plnicí stroje, shrnovače, paletovací zařízení atd.

Inkrementální čidlo zajišťuje výhody i tam, kde má PowerFlex 40P spíše precizně řídit rychlost než řídit polohu. V těchto úlohách je zpětná vazba motoru konfigurována jako rychlostní zpětná vazba, efektivně nahrazuje kompenzaci skluzu signály z inkrementálního čidla pro lepší regulaci rychlosti.

Rozšíření DriveGuard umožňuje dosáhnout bezpečnostní kategorie III s menším objemem hardwaru, než je typicky vyžadováno u systémů s pevnou kabeláží. Uživatel je tak vybaven prostředkem s velkou integritou – lze zabránit restartu až do obnovení běžných provozních podmínek. Toto zařízení je obzvláště důležité u aplikací, které jsou klasifikovány jako středně rizikové, a u těch, kde je při poruše přijatelný doběh motoru.

PowerFlex 40P poskytuje stejné možnosti komunikace (Ethernet/IP, ControlNet, DeviceNet a Profibus DP) jako oblíbené měniče frekvence PowerFlex 4 a PowerFlex 40 a je rovněž programovatelný s využitím nástrojů Allen-Bradley DriveExplorer a DriveTools. Navíc je kompatibilní s příslušenstvím řady PowerFlex, např. s EMC filtry a síťovými či motorovými tlumivkami. Jeho součástí je zabudovaný protokol RS-485 Modbus, který může uživateli pomoci implementovat nízkonákladové sítě s více měniči frekvence.

Flexibilní balení a možnosti montáže završují celkovou univerzálnost verze PowerFlex 40P: panelová montáž NEMA 1/IP20, možnost montáže do stěny rozvaděče či na externí chladicí modul zmenšují rozměry pouzdra, a umožňují tak dosáhnout vysokého stupně krytí měniče frekvence a až 75% snížení vytvářeného tepla.

Další informace mohou zájemci získat v inzerátu na následující straně nebo přímo na adrese:

Rockwell Automation s. r. o.
Pekařská 16
155 00 Praha 5 – Jinonice
tel.: +420 251 084 002
fax: +420 221 500 350
http://www.rockwellautomation.cz

Obr. 1. PowerFlex 40P sdílí stejné možnosti komunikace jako oblíbené měniče frekvence PowerFlex 4 a PowerFlex 40
Obr. 2. Řada měničů frekvence Allen-Bradley PowerFlex

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde