časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Firma OEZ vstoupila do Zkušebnictví, a. s.

|

číslo 2/2003

Trh, obchod, podnikání

Firma OEZ vstoupila do Zkušebnictví, a. s.

Tomáš Hermann,
manažer značky OEZ s. r. o.

Letohradská firma OEZ s. r. o., výrobce a dodavatel jisticích přístrojů nízkého napětí, se stala majoritním vlastníkem společnosti Zkušebnictví, a. s., se sídlem v Praze-Běchovicích.

Ve Zkušebnictví získala firma OEZ podíl 82,64 % od francouzské společnosti EDF International, S.A., resp. od jejího nástupce SI Corporate Finance, a. s., zbylé akcie vlastní soukromé osoby. Smlouva byla podepsána 7. listopadu 2002, první valná hromada nového vedení se uskutečnila 9. prosince loňského roku. Funkci generálního ředitele bude zastávat Jaroslav Svoboda.

Hlavní podnikatelská činnost Zkušebnictví, a. s., je zaměřena na zkoušky pro výrobce i pro uživatele silnoproudých přístrojů a zařízení velmi vysokého, vysokého a nízkého napětí. Pro tyto zkoušky disponuje Zkušebnictví tzv. zkratovnou, akreditovanou podle nové evropské normy ČSN EN ISO/IEC 17025 u Českého institutu pro akreditaci. Osvědčení o akreditaci zahrnuje více než sto druhů zkoušek transformátorů, vypínačů, rozváděčů, odpojovačů, pojistek, kabelů atd.

Zkratovna zajišťovala přibližně 50 % obratu Zkušebnictví, a. s., dalším důležitým oborem podnikání byly inženýrské služby (tato oblast však byla utlumena, protože měla úzkou vazbu na někdejšího vlastníka EDF). Činnost zkratovny bude nadále rozvíjena – bude pokrývat vlastní potřeby firmy, její služby však jsou nabízeny i všem zájemcům z ČR, SR a dalších zemí.

Převzetím Zkušebnictví, a. s., upustila společnost OEZ od záměru nákladně rekonstruovat a rozšířit vlastní zkušebnu v Letohradě (původně plánovaná investice měla dosáhnout až 100 mil. korun).

Společnost OEZ byla privatizována roku 1994 (majiteli je šest fyzických osob české národnosti) a v současné době zaměstnává 1 240 pracovníků. Tržby roku 2001 dosáhly 940 mil. korun a předpokládá se, že za rok 2002 bude tato částka překročena přibližně o 4 %.