časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Firma OEZ se chystá do Evropské unie

|

číslo 5/2004

trh, obchod, podnikání

Firma OEZ se chystá do Evropské unie

Michal Martínek,
propagace OEZ

Společnost OEZ je mnoho let známa jako výrobce jističů a pojistek. V současné době je však již firmou poskytující v oboru elektrotechniky široký soubor služeb. OEZ klade důraz na inovaci produkce, rozšiřování sortimentu výrobků a flexibilitu poskytovaných služeb pro zákazníky.

Obr. 1

Na českém trhu dosahuje OEZ v posledních několika letech stabilních výsledků, na Slovensku zaznamenala 24% nárůst. Proto firma dosahuje tržeb přibližně 1 mld. korun a udržuje vzrůstající trend prodeje, a to současně se zvyšováním efektivnosti své činnosti.

Zlepšení o 6,5 % se rovněž projevilo v zahraničním obchodu. Právě uvedený segment obchodu je velmi důležitý pro další rozvoj firmy. Z tohoto důvodu firma OEZ v loňském roce založila zastoupení v Polsku, na Ukrajině a v Rusku. Cílem uvedeného postupu je poskytování bezprostřední obsluhy, urychlení plnění zakázek a vybudování servisního zázemí pro partnery. V první fázi byly postaveny kanceláře a sklady, postupně se jednotlivá zastoupení budou rozšiřovat, přičemž budou využívat kvalitní technické, servisní, logistické, marketingové a znalostní zázemí, podobně jako je tomu v současné době u dynamicky rostoucí OEZ Slovakia (obr. 1).

Obr. 2 Obr. 3

Nejdůležitějším předpokladem pro udržení pozic OEZ na domácím trhu a prosazení se v zahraničí jsou inovace a rozšiřování sortimentu, prestiž značky a podnikatelská výkonnost. Letos se na trhu objeví kompletní řada pojistkových odpínačů Varius (obr. 2) a také nové doplňky kompaktních jističů Modeion (obr. 3), které jsou určeny především pro průmysl a energetiku.

Zákazníci firmy se mohou spolehnout na širokou paletu servisních služeb, které jim firma poskytuje. Jedná se především o záruční a pozáruční servis výrobků OEZ, podporu při uvádění zařízení do provozu v místě instalace, údržbu zařízení včetně preventivních prohlídek, revize, prodloužení záruční doby apod. Stejně důležitou oblastí jsou retrofity (obr. 4) dříve vyráběných jističů, tedy náhrada starších, dosluhujících produktů perspektivními jističi řady Modeion nebo Arion. V neposlední řadě mohou zákazníci využít služby tzv. technické podpory při rozhodování o zapojení produktů OEZ, při potřebě konzultovat složitější problémy z oboru či při řešení pomocí programu Sichr. Tento nástroj je určen projektantům oboru elektro. Obr. 4 O jeho oblibě svědčí i stále rostoucí počet jeho uživatelů. Zákazníci také oceňují pomoc OEZ v oblasti osobního vzdělávání v oboru, a to v podobě seminářů, které se každoročně konají v jarních měsících po celé republice. Veškeré bližší informace o službách jsou uvedeny na stránkách www.oez.cz.

V rámci příprav na vstup do EU společnost vykonala tzv. euroaudit. Týkal se oblasti technické legislativy, finanční, daňové a soutěžní politiky, životního prostředí, personální a firemní kultury. Vedení firmy si uvědomuje, že o postavení OEZ na trhu budou i nadále rozhodovat její zaměstnanci svými znalostmi a schopnostmi. Tuto skutečnost považuje za rozhodující prvek podnikatelské výkonnosti a rozvoje společnosti i po vstupu ČR do EU.

V únoru letošního roku společnost OEZ při tzv. recertifikačním auditu obhájila integrovaný systém řízení jakosti a kvality ISO 9001, životního prostředí ISO 14001 a bezpečnosti a ochrany zdraví OHSAS 18001. Znamená to, že tím je položen kvalitní základ pro úspěšné působení i na evropském trhu po vstupu do EU.

OEZ s. r. o.
Šedivská 339
561 51 Letohrad
tel.: 465 672 190
e-mail: oez@oez.cz
http://www.oez.cz