časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Firma Eltako se představuje

|

číslo 11/2006

Firma Eltako se představuje

Firma Eltako, německý rodinný podnik ve Fellbachu u Stuttgartu, vyrábí již více než padesát let spínací zařízení pro instalace v budovách a pro ovládací techniku. Firma Eltako zaujímá na německém trhu již mnoho let vedoucí postavení a úspěšně působí i v dalších evropských státech. Tento příznivý vývoj vedl minulý rok ke změně odbytové strategie firmy pro oblast Evropy a firma zřídila vlastní kanceláře v různých evropských státech – od konce roku 2005 mj. také v České republice. Bettina Gossová, která ve firmě Eltako již dvanáct let zodpovídá za export, popisuje firemní filozofii takto: „Nabízíme žádané výrobky nejvyšší jakosti s nejlepším možným servisem za přijatelnou cenu.„

Obr. 1.

Obr. 1. Správní budova a centrála odbytu ve Fellbachu

Silné stránky firmy jsou především hledat nové cesty a osvědčené dále rozvíjet a zdokonalovat – tento recept na úspěch se vine historií podniku jako červená nit. Zvláštní důraz je přitom kladen na vývoj perspektivních řešení pro firemní segment výrobků.

Co mohou zákazníci od firmy Eltako očekávat:

  • jasně strukturovaný odbyt pouze přes velkoobchod,
  • dokonalé zákaznické služby,
  • vysoce kvalifikované pracovní síly uvnitř podniku i ve vnější odbytové službě,
  • solidní poradenství a školení pro pracovníky velkoobchodu, elektrikáře a projektanty,
  • prezentace při regionálních odborných výstavách a firemních výstavách,
  • hladké a bezproblémové zpracovávání zakázek a solidní vyřizování plnění ze záruky,
  • štíhlá a dokonale sladěná organizace a výroba s vysokým stupněm automatizace.

Spolupracovník firmy pro Českou republiku Peter Loužecký přijal za svou skutečnou výzvu. K jeho úkolům patří zajistit, aby se firma Eltako stala známou, a potvrdit důvěru v jakost jejích výrobků na našem trhu, který se vyznačuje na evropské poměry zcela zvláštní strukturou.

Obr. 2.

Obr. 2. Impulsní spínače; a) ES12-8..230 V UC, b) ESR12M-8..230 V UC, c) M-Bus-Datalogger MBL12-2C

Peter Loužecký popsal situaci takto: „Máme v programu mnoho inovačních produktů, které se v Česku dosud nenabízely a které otevřou velkoobchodu s elektromateriálem nové trhy. Použití pro tyto výrobky lze nalézt v mnoha oborech elektrotechniky. Já osobně při svých návštěvách ve velkoobchodu vždy využívám příležitost k tomu, abych poukázal na přednosti těchto přístrojů. Uvedu několik příkladů. Schodišťový časový spínač se zdvojeným připojením pro tlačítka a světla – elektrikář tak nepotřebuje měnit elektrické zařízení. Nebo schodišťový časový spínač s více funkcemi praktický pro dodavatele – produkt, který lze osadit jako relé, standardní impulsní spínač, impulsní spínač se zpožděným návratem nebo schodišťový časový spínač, stačí jen na otočném přepínači zvolit požadovanou funkci. Skupinu výrobků s narůstajícím významem představují elektronické elektroměry určené pro montáž na nosnou konstrukci rozváděče. Eltako nabízí široký program cejchovaných a necejchovaných typů od 20 do 65 A stejně jako elektroměry na třífázový proud.„

Firma Eltako připravila pro rok 2007 celkem třináct inovovaných i zcela nových výrobků. Inovace jsou zaměřeny zejména na zvýšení užitných vlastností spínacích přístrojů, a to jednak snižováním spotřeby a přestavbou na univerzální řídicí napětí 8 až 230 V, jednak zvýšením počtu funkcí. Vysoká kvalita je samozřejmostí. Výsledkem práce podnikových vývojářů jsou např. tyto výrobky:

  • schodišťový automat TLZ12NP – 230 V, uvedený na trh v minulých dnech,
  • impulsní spínač ESR12M,
  • populární stmívače EUD61NP,
  • převratné patentované řešení spínacích přístrojů bez spotřeby elektrické energie v klidovém stavu.
Obr. 3.

Obr. 3. Impulsní spínač s řízením jasu EUD61NP-8..230 V UC

Z posledně zmiňovaných přístrojů přichází na trh impulsní spínač ES12, který nemá ani v sepnutém, ani v rozepnutém stavu žádnou spotřebu elektrické energie; ta je spotřebována pouze v krátkém okamžiku asi 0,2 s při přivedení řídicího impulsu. Ve velmi krátké době budou uvedeny na trh též instalační relé pracující na stejném principu.

Jako poslední významnou novinku uvádí firma Eltako na trh M-Bus-Datalogger MBL12-2C, který doplní sortiment elektronických elektroměrů Eltako. Dvoukanálový přístroj je dodáván i s CD-ROM obsahujícím parametrizační program pro operační systém Windows.

Eltako v číslech:

  • firma byla založena roku 1949,
  • má devadesát pracovníků,
  • je přítomna v šestnácti evropských státech,
  • má dva výrobní závody.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Eltako GmbH
Peter Loužecký
zástupce pro Českou republiku
e-mail: louzecky@eltako.com
tel.: +420 475 621 132, +420 475 621 185, +420 724 175 676
http://www.eltako.com