časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Firma Elektro-import Jablonec je již 10 let na českém trhu

|

číslo 8-9/2002

Mezinárodní strojírenský veletrh

Firma Elektro-import Jablonec je již 10 let na českém trhu

Ing. Luděk Soušek, jednatel,
Elektro-import Jablonec, s. r. o.

V září 2002 tomu bude již 10 let, kdy česká firma Elektro-import Jablonec s. r. o. (dále EIM) převzala výhradní zastoupení německých výrobců elektroinstalačního matriálu, ventilátorů a nářadí, spolupracujících při pronikání na středoevropské a východní trhy v rámci volného sdružení pod názvem 1a Electric.

Začátky firmy byly velmi těžké. Tradičně konzervativní český trh s elektroinstalačními materiály nebyl v roce 1992 ještě připraven absorbovat nápor západoevropských, zejména německých, rakouských, italských a francouzských firem hledajících na východě nové trhy.

Jenom několika málo zasvěceným jedincům byly známy názvy firem jako Fränkische z Köningsbergu v Bavorsku (dodnes dominantní dodavatel elektroinstalačních trubek na německý trh), Haupa z Remscheidu (výrobce a dodavatel velmi kvalitního nářadí pro elektrikáře vč. nářadí pro práci pod napětím do 1 000 V), světově známá firma Jung z Schalksmühle (jeden z nejlepších výrobců domovních instalačních přístrojů, jako vypínačů, zásuvek, stmívačů, snímačů pohybu a v poslední době systému EIB), firma Kaiser z Schalksmühle (výrobce elektroinstalačních krabic pod omítku, do dutých stěn, do betonu a krabic pro halogenová a úsporná zářivková svítidla vč. potřebných přípravků a nářadí), firma Maico z dvojměstí Villingen-Schwenningen u Bodamského jezera (výrobce ventilátorů a bohatého příslušenství), svými přístroji po celém světě známá firma Mennekes z Lennestadtu (výrobce silnoproudých průmyslových zásuvek, vidlic, spojek, přívodek, kombinací a dalšího širokého sortimentu) a nakonec Schupa z Schalksmühle (známá zejména svými kvalitními proudovými chrániči a výrobou řadových přístrojů do rozváděčů).

Všechny výrobky uvedených firem byly v té době nové a neznámé, avšak mnohé z nich přinášely na náš trh a pro potřeby elektroinstalačních firem nové know-how a nové technologie. Jejich použitím se značně zvyšovala produktivita práce i její kvalita a s tím souvisela rostoucí spokojenost zákazníků. Firma EIM se při svém boji o „místo na slunci“, tedy vlastně o dosažení určitého tržního podílu, zaměřila především na velkoobchody, které měly kontakty se zahraničím a byly buď založeny zahraničními řetězci velkoobchodů nebo později získaly na českých velkoobchodech kapitálový podíl. Tyto firmy již o výrobcích dodávaných EIM měly informace a věděly, co lze od nich očekávat. Při dalším rozšiřování sfér působnosti byly kontakty získávány i v ryze českých velkoobchodech, zejména v těch, kde pochopili, že heslo „prodáváme pouze české výrobky“ bylo krátkozraké a z hlediska další mezinárodní spolupráce i neekonomické. Vždyť i u nás je již mnoho výrobců, kteří z větší části své výrobky vyvážejí, a tyto musejí být vyrobeny podle příslušných norem cílového státu – a právě pro ně EIM dováží potřebné komponenty.

Značný podíl obratu firmy EIM tvoří výrobky z oboru vzduchotechniky. Kromě malých ventilátorů, prodávaných prostřednictvím velkoobchodů, dodává hlavně systémy pro odvětrání výškových budov a větší ventilátory pro vzduchotechnické firmy podle požadavků projektantů. V této oblasti je spolupráce s projektanty vzduchotechniky klíčová a umožňuje tak EIM podílet se na realizaci významných staveb.

V současné době firma EIM nabízí zboží od pěti německých firem (s firmami Haupa a Schupa ukončila spolupráci) a iniciativně vyhledává další možnosti dovozu elektroinstalačního materiálu na náš trh.

Závěrem děkuji všem stálým i občasným zákazníkům za důvěru, kterou firmě EIM projevují tím, že kupují její zboží. Chtěl bych je touto cestou ujistit, že naším cílem je zůstat věrni heslu: Elektro-import Jablonec, s. r. o. – Váš spolehlivý partner.

ELEKTRO-IMPORT JABLONEC s. r. o.
Maršovice 137
468 01 Jablonec nad Nisou
tel.: 0428/34 62 31
fax: 0428/30 20 54
e-mail: info@elektroimport.cz
http://www.elektroimport.cz