časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Firma DEHN + SÖHNE představuje novinky roku 2006 (2. část – dokončení)

|

číslo 10/2006

Firma DEHN + SÖHNE představuje novinky roku 2006
(2. část – dokončení)

Ing. Jiří Kutáč,
zastoupení DEHN + SÖHNE GmbH + Co. KG.

BLITZDUCTOR XT® s LifeCheck

Blitzductor XT je dělený čtyřpólový univerzální kombinovaný svodič bleskového proudu pro informačně-technické systémy. Modul svodiče a základní díl je nutné objednat odděleně. Přístroj splňuje nejnáročnější požadavky kladené na provozní připravenost pro obvody MaR, systémy BUS, signalizaci EPS a EZS a telekomunikační systémy.

Obr. 1.

Vyrovnání potenciálu bleskového proudu je dosaženo svodičem bleskového proudu BXT ML4 B 180 (D1, 10/350). Následně zapojený svodič přepětí řady Yellow/Line je použit jako další stupeň ochrany (C2 nebo C1, 8/20), který omezí přepětí na hodnotu vhodnou pro koncové zařízení.

Naproti tomu kombinovaný svodič řady Blitzductor XT (obr. 2) je nejen svodič bleskového proudu s trvalou vysokou schopností svádět bleskový proud, ale také svodič přepětí s extrémně nízkou ochrannou úrovní pro efektivní ochranu koncových zařízení před účinky blesku a spínacích přepětí.

LifeCheck umožňuje rychlou a snadnou kontrolu svodiče bez demontáže modulu. Je integrován do modulu svodiče a hlídá jeho řádný stav. Extrémní tepelné a elektrické přetížení jsou spolehlivě signalizovány a velmi rychle diagnostikovány s využitím bezdotykové technologie RFID (Radio Frequency Identification, vysokofrekvenční identifikace) přístrojem DEHNrecord LC. Komunikace je velmi jednoduchá. Signalizace: svodič je OK nebo vadný.

Obr. 2.

Výhody Blitzductoru XT (eXTra) BXT:

  • eXTra výkonný:
    – žlutý BXT má schopnost svádět bleskové proudy 2,5 kA (10/350), celkově 10 kA (10/350),
    – tak jako dva BCT B (výběhový Blitzductor),
    – jediný na trhu;
  • eXTra šetří místo:
    – chrání čtyři žíly na šířce jen 12 mm, tzn. BXT potřebuje jen 3 mm/pól,
    – tak úzký není žádný jiný zásuvný svodič bleskového proudu;
  • eXTra účinný:
    – energeticky koordinovaný s ochranou koncového zařízení – kombinovaný svodič,
    – TYPE 1/P1 (svodič Typ 1/zkušební napětí 500 V);
  • eXTra inteligentní:
    – LifeCheck je včasný hlídací systém k detekci součásti svodiče, umožňuje kontrolu bez demontáže modulů – ztráta ochrany,
    – nyní rychlá kontrola čtyř žil;
  • eXTra univerzální:
    – základní díl žlutý/modrý (prostředí s nebezpečím výbuchu) – pro všechny použité specifikované ochranné moduly,
    – zjednodušení skladových zásob a předmontáže;
  • eXTra bezpečný:
    – funkčně optimalizovaný návrh pro „bezpečné zasunutí“ a „lehké vytažení“ modulů,
    – jedním zacvaknutím je bezpečně zajištěn modul v základním dílu, po uvolnění blokačního tlačítka lze modul snadno vytáhnout.
Obr. 3.

DEHNrapid® LSA

Svodiče bleskového proudu, svodiče přepětí nebo kombinované svodiče jsou zasunovatelné do rozpojovacích lišt LSA konstrukční řady 2. Rozváděč DA 10, který může svádět bleskové proudy, je vybaven výbojkovými bleskojistkami (podle výběru s optickou signalizací) a rozpojovacími kontakty. To umožňuje zkoušení, rozpojení nebo spojení páru při zasunuté ochraně nebo dodatečnou montáž svodiče přepětí pro optimální ochranu koncových zařízení. Svodiče přepětí jsou zajištěny v uzemňovacích lištách a mohou být podle potřeby vyjmuty. Svodič přepětí DEHNrapid LSA pro rozpojovací lišty LSA účinně chrání citlivý hardware proti přepětí.

Funkce fail-safe zkratuje žílu proti zemi, čímž je výbojková bleskojistka chráněna před poškozením vlivem nadproudu. Bod spojení mezi pružinou a svodičem může být nataven, žíly zkratovány a tepelně citlivá barva na pružině se změní z barvy světle růžové na tmavě fialovou – to signalizuje nutnou výměnu svodiče.

Rozváděč obsahuje nejen rozpojovací lištu, ale také kompatibilní rozpojovací kontakty. Měřicí a rozpojovací adaptér může být zasunut jak do DRL, tak do rozpojovací lišty. Díky tomu zůstane ochrana připojena i během servisních prací.