časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Firma DEHN + SÖHNE představuje novinky roku 2005 (3. část – dokončení)

|

číslo 11/2005

Firma DEHN + SÖHNE představuje novinky roku 2005 (3. část – dokončení)
Přepěťové ochrany pro sběrnicové systémy

Ing. Jiří Kutáč, zastoupení DEHN + SÖHNE

Úvod

Podle normy IEC 60364-5-534 (DIN V VDE 100-534) je třeba dodržet součet délek přívodního vodiče a a uzemňovacího svodu b přepěťové ochrany na hodnotě: a + b Ł 0,5 m (obr. 1), je-li nutné v rozváděči o výšce pole v rozmezí 1,5 až 2 m dosáhnout ochranné úrovně garantované přepěťovou ochranou. Délku přívodního vodiče a lze eliminovat zapojením přepěťové ochrany do tvaru „V„. Nelze-li použít zapojení do tvaru „V„ (např. u sběrnicových systémů s vyššími jmenovitými proudy), je nutné instalovat svodič přímo na sběrnicový systém. Konstrukční podmínky této instalace splňuje např. svodič bleskových proudů DEHNbloc Maxi S.

DEHNbloc® Maxi S

DEHNbloc® Maxi S je koordinovaný svodič bleskových proudů (typ 1) s vysokou schopností přerušení následných proudů – až do velikosti 50 kA. Svými konstrukčními rozměry (70 × 70 × 70 mm) je určen k montáži přímo na sběrnici PEN/PE o minimálním průřezu 25 mm2. Minimální průřez přívodního vodiče by měl být 35 mm2 a maximální průřez 50 mm2. Při montáži je nutné dbát na instrukce v montážním návodu.

Obr. 1. Délky připojovacích vodičů a zapojení do tvaru „V“ podle IEC 60364-5-534 (DIN V VDE V 100-534)
Obr. 2. DEHNbloc Maxi S – koordinovaný svodič bleskových proudů s integrovanými pojistkami

Obr. 1. Obr. 2.

Svodič bleskových proudů DEHNbloc® Maxi S (verze DBM 1 255 S – obr. 2 a obr. 3) je tvořen kombinací předřazených pojistek, jiskřiště a monitorovací jednotky. Funkční stav těchto prvků může být signalizován DEHNsignalem DSI E DV v podobě sumárního hlášení. Délka optického kabelu (LWL) mezi svodičem a DEHNsignalem by neměla překročit 6 m.

Ochranná úroveň přepěťové ochrany je Up < 2,5 kV (při délce přívodního vodiče a = 800 mm) i při svádění bleskového proudu o souhrnné propustnosti 100 kA (vlna 10/350 µs). Svodič DEHNbloc Maxi S (DBM S) je možné instalovat v prostředí s rozsahem provozních teplot od –40 do +80 °C.

Obr. 3. Svodič bleskových proudů DEHNbloc Maxi S vhodný pro sběrnicové systémy rozváděčů
Obr. 4. Svodič přepětí DEHNguard typu 2 (třídy C) pro sběrnicový systém BBA 60 mm

Obr. 3. Obr. 4.

Doporučené zapojení svodiče:

  • sítě TNC – tři DBM S,
  • sítě TNS/TT – tři DBM S a jeden DGPM S (DEHNgap Maxi S).

Výhody svodiče:

  • instalací DBM S se zlepší situace v elektrickém rozvodu vlivem indukčních úbytků napětí způsobených průchodem bleskového proudu přívodním vodičem přepěťové ochrany,

  • při průchodu bleskového proudu tímto svodičem nebudou předřazené pojistky (hlavní jištění rozváděče) vybaveny od hodnoty proudu 35 A,

  • není nutná instalace pojistek pro jeho ochranu do hodnoty zkratového proudu 50 kA v místě montáže přepěťové ochrany,

  • umístění svodiče bleskového proudu je nezávislé na jmenovitých proudech sběrnicového systému,

  • DEHNbloc Maxi S je přímo koordinovaný se svodičem přepětí DEHNguard bez použití tlumivky nebo koordinační vzdálenosti.

Svodič přepětí DEHNguard

Sběrnicové systémy jsou převážně navrhovány pro napájení průmyslových rozvodů. Instalací zařízení BBA (Bus Bar Arrester – svodič pro sběrnicový systém) jsou svodiče přepětí pevně uchyceny na sběrnicovém systému rozteče 60 mm. Osvědčené ochranné moduly DEHNguard (typ 2) je nutné často spojit s předřazenými pojistkami. Při instalaci svodičů přepětí DEHNguard není zapotřebí použít speciální nářadí. Krátké montážní doby a snížené požadavky na materiál jsou hlavními přednostmi systému BBA 60 (obr. 4). Pro různá použití jsou k dispozici dva základní typy přístrojů, které mohou být vybaveny bezpotenciálovým kontaktem:

  • BBA 60 3P 275 pro sítě TNC,
  • BBA 60 4P pro sítě TNS/TT.