časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Festo: Pohyb je naším řemeslem

|

číslo 6/2006

Festo: Pohyb je naším řemeslem

Ing. Zdeněk Haumer, Festo, spol. s r. o.

Pracujete-li v oblasti průmyslové automatizace, jistě se setkáváte s tím, že spolu se stále dokonalejšími stroji, nahrazujícími drahou lidskou práci, se nepřetržitě zvyšují požadavky na jejich přizpůsobivost. Hovoříme-li o pohybu, který tyto úlohy takřka beze zbytku provází, dojdeme k nutnosti měnit jeho rychlost, cílovou polohu (polohovat) a spoléhat se na jeho parametry. Obvykle to vede k použití jiné technologie, např. elektrických pohonů namísto jednoduchých pneumatických. Firma Festo může v obou těchto oblastech výrazně pomoci a ulehčit práci, ušetřit čas i peníze.

Elektrické pohony firmy Festo lze rozdělit podle několika hledisek:

Technologie pohonů
Ozubený řemen znamená pohyb na vzdálenost až několik metrů s přesností polohování až ±0,1 mm rychlostí až 3 m·s–1 (vedení v kuličkových oběžných pouzdrech), či dokonce 10 m·s–1 (vedení v kladkách – obr. 1). Zvláštností je letmý pohon (motor, převodovka a kabely jsou na místě, pohybuje se pouze hliníkový profil – obr. 2).

Obr. 1. Obr. 2.

Obr. 1. DGEL-.-ZR-KF
Obr. 2. DGEA-…

Pohon vřetenem, to jsou velké síly a přesné polohování bez vůlí (až ±0,02 mm – obr. 3).

Technologie motorů
Vedle běžně známých krokových motorů a servomotorů se používají integrované jednotky MTR-DCI (obr. 4), které obsahují kromě motoru a převodovky také elektroniku a řízení – stačí je jen připojit na napětí 24 V a nastavit parametry jednotlivých pohybů. Velmi podobně pracují i jednotky SLTE, které vycházejí z osvědčených pneumatických jednotek SLT. Obsahují vřeteno a jsou schopny zastavit s přesností lepší než ±0,05 mm (obr. 5).

Pohon lineárním elektromotorem HME slučuje výjimečně rychlý a dynamický pohyb (3 m·s–1) s přesností polohování (±0,03 mm – obr. 6).

Obr. 3.

Obr. 3. DGEL-.-SP-KF

Technologie vedení
Pohony jsou vybaveny buď vedením v kladkách, v kuličkových oběžných pouzdrech, nebo vedení neobsahují.

Zvláštní druhy pohonů
Mezi ně patří např. úspěšný rychlý a přesný manipulátor HSP, který je nyní kromě pneumatické verze dodáván i s elektrickým pohonem (stačí připojit napájení a nastavit parametry jednotlivých pohybů – obr. 7), či novinka v podobě pneumatického válce DNCE (obr. 8).

Použití pohonů Festo přináší mnoho výhod:

Obr. 4. Obr. 5.

Obr. 4. DMES-25-300-GF-GK-SV-AX s MTR-DCI-.
Obr. 5. SLTE-16-100

Úspora času a jistota při návrhu systému
Už jste někdy řešili úlohu polohování? Festo nabízí pomoc v podobě softwaru, který umožňuje simulaci úlohy a výběr optimální varianty, nebo v podobě poradenství – specialisté firmy pomohou zákazníkům najít řešení a doporučí některý z elektrických nebo pneumatických pohonů, aniž by se museli do hloubky zabývat příslušnou technologií.

Rychlá a snadná výroba zařízení
Pro montáž systému lze vše potřebné až do posledního detailu nalézt v katalogu firmy. Zákazník nemusí nic vyrábět, vše se k sobě hodí a vše je dostatečně tuhé a s ověřenou funkcí. Díky tomu je možné vše sestavit rychle a levně nebo si lze celek objednat již smontovaný podle individuálního přání. Dodací termíny jsou v řádu dnů a zejména objednávky po internetu (on-line shop) vše urychlují, zpřehledňují a jsou spolehlivé.

Obr. 6. Obr. 8.

Obr. 6. HME/SFC-LAC
Obr. 8. DNCE-40-400-LS-2,5 s MTR-DCI-.

Dříve v provozu – úspory při oživení
Nastavení a ovládání – pohony se obvykle neprogramují, nastavuje se pouze tabulka hodnot (zrychlení, zpomalení a rychlost pohybu), které se pak snadno aktivují výběrem prostřednictvím běžných binárních signálů přímo nebo po průmyslové síti (obvykle jsou k dispozici Profibus, CANopen a DeviceNet). K nastavení regulace a oživení systému proto není třeba žádný specialista.

Spolehlivý provoz a jistota ve výrobě
Ověřené technologie a zkušenosti firmy zaručují kvalitu výroby a zvyšují její spolehlivost.

Obr. 7.

Obr. 7. HSP/MTR/HGPP

Údržba? To je hračka
Všechny díly do sebe nejen dobře zapadají, ale i jejich údržba je snadná a nenáročná. Stavebnice montážní a manipulační techniky, jak se tato oblast nazývá, poskytuje jednotná rozhraní všech prvků, vede ke snadné tvorbě sestav, usnadňuje jejich montáž a demontáž a dovoluje promyšlenou a rychlou údržbu. V případě potřeby lze servis zařízení objednat u firmy Festo a šetřit síly vlastních odborníků. Stejné výrobky a stejné služby vázané na tyto produkty najdete u firmy Festo po celém světě.

Jak vyplývá z výše uvedeného, chcete-li si ušetřit námahu, čas a náklady, stačí sepsat zadání, předat ho specialistům firmy Festo, kteří vám nabídnou kompletní řešení, jež neplýtvá vašimi prostředky a přitom s jistotou splní to, co od něj očekáváte.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Festo, spol. s r. o.
Československého exilu 1
147 00 Praha 47
tel.: +420 261 099 611
fax: +420 241 773 384
e-mail: info_cz@festo.com
http://www.festo.com