časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Exponáty oceněné Zlatou medailí MSV 2006

|

číslo 11/2006

Exponáty oceněné Zlatou medailí MSV 2006

Mezinárodní strojírenský veletrh stojí na programových pilířích, kterými jsou mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů, mezinárodní veletrh technologií pro povrchové úpravy a mezinárodní veletrh pryže, plastů a kompozitů. Tyto veletrhy jsou zaměřeny na společnosti podnikající v elektrotechnické, strojírenské a obráběcí oblasti průmyslu. Letošního 48. ročníku MSV se zúčastnilo 2 100 firem z 32 zemí světa. Zdůrazněnou oblastí veletrhu byl obor automatizační technika.
Každoročně vyhlašovaná soutěž Zlatá medaile MSV se konala i letos za velké pozornosti všech účastníků veletrhu. Výsledky jednotlivých kategorií byly vyhlášeny v podvečer prvního dne MSV.

Obr. 1.

Kategorie: Materiály a komponenty pro strojírenství

Soudečková ložiska pro vibrační prostředí

Výrobce a vystavovatel: ZKL Brno, a. s., Česká republika

Soudečková ložiska pro vibrační prostředí jsou opatřena masivní mosaznou jednodílnou hřebenovou klecí (MH). Klec je vedena na oběžné dráze vnějšího kroužku. Ložiska ve standardním provedení jsou vyráběna vždy s mazací drážkou a třemi domazávacími otvory ve vnějším kroužku (W33). Ložiska s válcovým otvorem mají menší toleranci otvoru a vnějšího průměru, ložiska s kuželovým otvorem (K) mají pouze menší toleranci vnějšího kroužku. Ložiska mají zvětšenou radiální vůli v rozsahu C4. Jsou určena pro těžké provozní podmínky, zejména pro vibrační stroje, vytřásací síta a rošty, vibrační běhouny a trakční stroje.

Kategorie: Plasty, gumárenství a chemie

Pracoviště pro automatizovanou výrobu dílců z plastů technologií dvoukomponentního vstřikování

Výrobce: Arburg GmbH+CO. KG, Lossburg, SRN
Vystavovatel: Arburg, spol. s r. o., Brno, Česká republika

Obr. 2.

Pracoviště pro automatizovanou výrobu dílců z plastů technologií dvoukomponentního vstřikování se skládá ze stroje Allrounder 630 S 2500-1300/150 s uzavírací silou 2 500 kN, manipulátoru Multilift H a navazujících výrobních zařízení. Je sestaveno z výrobních zařízení německých firem Arburg GmbH + Co. KG, Weber Formenbau GmbH, SRN, a Hermann Ultraschalltechnik GmbH + Co. KG, SRN. Umožňuje racionální, přesnou a automatizovanou výrobu vícekomponentních dílů z plastů. Jde o speciální technologii vstřikování, využívanou především při výrobě plastových komponent pro automobilový průmysl, elektrotechniku a výrobky spotřebního průmyslu.

Kategorie: Obrábění, tváření a povrchové úpravy

Pásová pila Pegas 1600×1200 Golem

Výrobce a vystavovatel: Pegas-Gonda s. r. o., Slavkov u Brna, Česká republika

Pásová pila na kov Pegas 1200×1600 Golem je určena pro svislé i vodorovné řezání ocelových materiálů, většinou výkovků z nástrojových ocelí. Výhodou této koncepce je možnost řezat profil 1 200 × 1 600 mm ve svislém směru a až 1 600 × 3 000 mm(!) ve vodorovném směru. Rozměry stroje jsou přitom velmi kompaktní. Pila byla zkonstruována a vyrobena v roce 2006.

Bylo dosaženo několika hlavních cílů:

  • maximální robustnost konstrukce, maximální výkonnost nástroje – pilového pásu,

  • aplikace systému CNC, ovládající řez v horizontálním i vertikálním směru s automatickým natáčením vodítek pilového pásu,

  • aplikace systému Pegas ARP, který automaticky reguluje rychlost do řezu, čímž optimalizuje řeznou rychlost i ekonomické náklady na jeden řez,

  • montáž a zprovoznění stroje u zákazníka během jednoho dne (stroj je rozdělen na tři základní části, jelikož jej není možné transportovat vcelku).

Obr. 3.

Kategorie: Elektronika, automatizace a měřicí technika

T-DMIS – upgrade kit pro měřicí stroje

Výrobce a vystavovatel: Topmes, měřicí stroje v. o. s., Praha, Česká republika

Stavebnice Topmes T-DMIS upgrade kit je sestava softwaru určená pro všechny typy nových i starších třísouřadnicových měřicích strojů. Tvoří ji řídicí a měřicí software T-DMIS a řídicí systém Topmes-CNC. Originální český software T-DMIS je postaven na moderních standardech platných pro souřadnicovou měřicí techniku (DMIS, IGES, STEP) a splňuje veškeré požadavky na současné i budoucí trendy souřadnicového měření dotykovým i optickým způsobem. Umožňuje jak klasické geometrické měření s použitím výkresu, tak i měření s použitím modelu CAD měřené součásti. Měření s použitím údajů CAD odpovídá nejmodernějšímu nastoupenému trendu souřadnicového měření.

Obr. 4.

Scope-Check MB Werth – senzor LLP + otočná optika IB40T

Výrobce: Werth Messtechnik GmbH, Giessen, SRN
Vystavovatel: PRIMA Bilavčík s. r. o., Uherský Brod, Česká republika

Multisenzorový 3D měřicí přístroj Werth Scope-Check MB byl vyvinut pro hospodárné zajištění jakosti v dílenském prostředí – především v nástrojárnách. Mechanický design byl koncipován jako pevná mostová konstrukce, kde na pinole přístroje jsou umístěny měřicí senzory. Přesné vedení hlavních měřicích os je založeno na systému separace osy X od osy Y a Z. Měřicí rozsah přístroje začíná rozsahem 500 × 600 × 450 mm a stupňovitě pokračuje až po rozsah 800 × 2 000 × 700 mm.

Obr. 5.

SIMATIC Panel PC 477

Výrobce: Siemens AG, Mnichov, SRN
Vystavovatel: Siemens s. r. o., Praha, Česká republika

Panelové PC Simatic představuje spojení PC a TFT displeje do jednoho celku. Všechny typy těchto počítačů jsou vyrobeny pro nepřetržitý provoz 24 hodin denně. Model 477 pracuje bez otáčivých součástí, např. větráků či pevných disků, a proto je zvláště vhodný k aplikacím v náročném prostředí, kde je zásah údržby problémový. Je vysoce odolný proti rázům a vibracím. Životnost podsvícení displeje je garantována po 60 000 h provozu. Z dalších parametrů je třeba vyzdvihnout vysokou odolnost proti teplotě okolí a nezanedbatelná je i vysoká elektromagnetická kompatibilita. Pomocí integrovaných rozhraní je možné k panelovému PC připojit velké množství externích zařízení.

Obr. 6.

VCU01 – univerzální vozový počítač

Výrobce a vystavovatel: UniControls a. s., Praha, Česká republika

Počítač VCU01 představuje hlavní komponentu kompletní koncepce systému nadřazeného řízení UniTrack včetně monitorování a diagnostiky pro moderní železniční vozidla. Univerzální vozový počítač, který je jejím základním prvkem, se vyznačuje velkým počtem a různorodým sortimentem komunikačních kanálů, vysoce výkonným procesorem pro zpracování řídicích a diagnostických algoritmů, vlastním mikrokontrolérem pro komunikační protokoly TCN a CANopen a možností práce v zálohované konfiguraci. Použití v drážních aplikacích usnadňuje integrované vývojové prostředí UniCAP, které umožňuje tvorbu programů podporujících protokoly TCN a UIC a je v souladu s normou IEC61131-3.

Obr. 7.

Programovatelná řídicí jednotka EPOS-P pro řízení stejnosměrných a EC motorů

Výrobce: Maxon Motor AG, Švýcarsko
Vystavovatel: UZIMEX Praha, spol. s r. o., Česká republika

Řídicí jednotka EPOS P je malá, plně digitální jednotka pro řízení polohy, rychlosti a momentu. Jednotky EPOS jsou flexibilní, vysoce účinné a jednoduše programovatelné. Jednotka EPOS P může být použita s komutátorovým motorem DC s inkrementálním snímačem stejně jako s bezkartáčovým motorem EC se snímačem s Hallovými sondami a inkrementálním snímačem. Řízení rychlosti motorů EC, včetně diskových motorů bez inkrementálního snímače, je možné v omezeném rozsahu rychlostí. Bližší informace jsou uvedeny v článku na str. 42.

Obr. 8.

Precizní snímač tlaku pro technologické procesy XACTci

Výrobce a vystavovatel: BD Sensors s. r. o., Buchlovice, Česká republika

Snímače tlaku řady XACT ci z výroby firmy BD Sensors získaly v renomované mezinárodní soutěží if product design 2006 mezi více než 2 000 hodnocenými výrobky z 37 zemí první místo za design. Snímače této řady jsou určeny pro přesná měření tlaku plynů, kapalin, emulzí i kalů v náročných průmyslových podmínkách. Snímače také umožňují měření výšky hladiny kapalin v otevřených nádržích prostřednictvím měření hydrostatického tlaku. Oceněné dokonalé zpracování je v tomto případě spojeno s odpovídajícími technickými parametry. Snímače jsou osazeny kapacitním senzorem ME 704, který byl vyvinut ve spolupráci se švýcarským partnerem a s podporou ministerstva průmyslu a obchodu. Senzor má keramickou oddělovací membránu z materiálu Al2O3 99,9 % a vyznačuje se robustní konstrukcí, vynikající chemickou odolností, vysokou přetížitelností. Snímače tak jsou předurčeny pro měření tlaku chemicky agresivních a hustých médií. Keramická membrána navíc snáší mechanické namáhání způsobené např. drobnými pevnými částicemi rozptýlenými v kapalinách nebo kalech. V odmaštěném provedení je určena i pro měření tlaku kyslíku.

Obr. 9.

Kategorie: Ekotechnika

Magnetický filtr Micromag

Výrobce: Eclipse Magnetics Ltd., Sheffield, Velká Británie
Vystavovatel: TKB-KIPONS plus, spol. s r. o., Tábor, Česká republika

Sortiment magnetických filtrů s vysokou účinností a intenzitou, ke které patří filtry Micromag, Filtramag, Automag a Drimag, má oproti dosavadním způsobům filtrace mnohé přednosti. Všechny zmíněné systémy mají extrémní výkon díky typům použitých magnetů ze vzácných zemin. Tento materiál dává extrémně vysoké magnetické pole, které zaručuje, že filtry během své životnosti (přes 50 let) poskytují konstantní výkon. Kompaktní provedení Micromagu umožňuje jeho použití v každém oboru průmyslové výroby.

Obr. 10.

Kategorie: Výzkum, služby, instituce

Systém převodu se smíšeným ozubením IP

Výrobce a vystavovatel: Research development „Trans Capital„, Moskva, Rusko

Vytvoření systému převodu se smíšeným ozubením IP je založeno na základních účincích zakřivení ploch styku reálných těles. Systém je chráněn patenty různých zemí. Zachovává bohaté know-how a používá se v nejrůznějších strojírenských aplikacích a technických objektech.

Obr. 11.

Systém I4Control – pro bezkontaktní ovládání technických zařízení

Výrobce: katedra kybernetiky, Fakulta elektrotechnická, ČVUT Praha, Česká republika
Vystavovatel: České vysoké učení technické Praha, Česká republika

Systém I4Control® byl primárně navržen a vytvořen jako kompenzační pomůcka určená pro handicapované počítačové uživatele. Byl zkonstruován jako nový druh počítačové periferie tak, aby fyzicky znevýhodnění uživatelé mohli plně ovládat svůj počítač pohybem očí, popř. hlavy. Již při výrobě prvního prototypu si tým tvůrců uvědomoval, že princip tohoto zařízení lze s výhodou použít i pro jiné typy aplikací z odlišných oblastí (např. medicína či průmysl) v případech, kdy standardní řídicí kanály (např. manuální ovládání) nemohou být z určitého důvodu použity. Základem zařízení je malá kamera připevněná k brýlové obroučce, snímající z bezprostřední blízkosti obraz uživatelova oka, který je následně vyhodnocován s cílem zjistit směr výchylky zorničky od původní rovnovážné polohy.

(redakce Elektro)