časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Exploze elektrického ohřívače vody

|

číslo 6/2002

Výměna zkušeností

Exploze elektrického ohřívače vody

Nedávná zpráva o smrtícím výbuchu v hotelu Oharka v Lounech v době letošních velikonočních svátků jako by nemilosrdně zapadla do kontextu dnešní doby. Bohužel v příčinných souvislostech této události, která si vyžádala smrt šesti lidí, hrála významnou roli elektrotechnika. Lépe řečeno elektrotechnika zanedbaná a podvedená.

Výbuch v hotelu Oharka v Lounech byl totiž nade vší pochybnost zaviněn špatným stavem elektroinstalace devatenáct let starého ohřívače teplé užitkové vody, bojleru. Elektroinstalace bez pojistek, se spečenými kontakty elektrického stykače a s vyřazeným termostatem pro regulaci teploty. To bylo důvodem přehřátí a mohutné exploze bojleru o objemu 125 l, která následně způsobila zřícení čtyřpodlažní panelové budovy hotelu. K takovému závěru tragické nehody dospělo vyšetřování Inspektorátu bezpečnosti práce z Ústí nad Labem.

Nefungující regulační teplotní čidlo ani chybějící pojistky nemohly reagovat na přehřívající se bojler, který byl spečenými kontakty stykače připojen na v podstatě stálý přívod elektrické energie. Jak je možné, že k jeho přehřátí nedošlo vzhledem ke špatnému, jistě již déletrvajícímu stavu elektroinstalace už dříve? Co způsobilo onen osudný okamžik? V období Velikonoc většina návštěvníků hotelu odjela, a snížil se tedy odběr teplé vody. Voda v elektrickém ohřívači přestala cirkulovat, neochlazovala se, její teplota naopak rostla. V době výbuchu neměla voda teplotu regulovaných 60 až 65 °C, ale 150 až 170 °C.

Horká voda nejprve způsobila havárii potrubí. Ohřívač byl proto odpojen od přívodu vody, nikoliv však od přívodu elektřiny(!), což ovšem nebylo ničím signalizováno. Teplota vody v ohřívači dále stoupala. Nefunkční regulace a chybějící pojistky nemohly ohřívač odstavit a z bojleru se nedobrovolně stal přehřátý kotel. Jeho letité, zkorodované svary odolávaly ještě necelých dvacetčtyři hodin a pak samozřejmě nevydržely tlak nahromaděné páry. Kotel explodoval, roztrhl se na tři části a dvě z nich byly vystřeleny do nosných zdí hotelové kóje. Zdi se kinetickou energií ocelových projektilů prolomily a v sutinách zřícené a zcela zdemolované budovy bylo pohřbeno šest lidí. Kdo je za jejich smrt zodpovědný?

Následující článek přispívá k objasnění bližších okolností provozu elektrických ohřívačů užitkové vody, bojlerů, a to z pohledu JUDr. Z. Urbana, dlouholetého pracovníka Kriminalistického ústavu Praha, který se v rámci své působnosti většinou zabýval až těmi tragickými nebo ekonomickými důsledky havárií zařízení v oblasti elektrotechniky.

Na jeho příspěvek navazuje vyjádření Ing. Jaroslava Melena, soudního znalce v oboru bezpečnosti práce se specializací v elektrotechnice, s aktuálně varujícím apelem na revizní techniky elektro. Právě oni se totiž dostávají k posuzování elektroinstalací stejných a podobných ohřívačů nejčastěji a zároveň kvalifikovaně.