časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

EVS – zábleskové světlo, které nenechá obsluhu technologií v klidu

|

AXIMA, spol. s r. o.
 
Od základů inovovaná technologie LED otevírá nové možnosti optické průmyslové signalizace. Společnost Werma Signaltechnik GmbH + Co. KG na základě poznatků z biomedicíny o tom, jak mozek reaguje na nepříjemné podněty, vyvinula zábleskové světlo s vysokým stupněm schopnosti přitáhnout na sebe pozornost. Ve vícestupňovém experimentu určovalo dvacet kandidátů světelný signál, který nejvíce přitahuje jejich pozornost. Výsledkem tohoto experimentu je konstrukce zábleskového světla charakteristických vlastností: zvětšená svítivost diod LED a absolutně nový světelný efekt, výrazně se odlišující od všech předchozích systémů.
 

EVS – pozornost přitahující světelný efekt

 
Blikání neonových světel a jiné srovnatelné světelné efekty mají silný vliv na upoutání pozornosti. Tento jev je objasněn vědci následovně:
a) světelné podněty jsou zpracovávány v lidském mozku, ne přímo v oku;
b) k tomu, aby byl světelný signál v mozku registrován, musí projít filtrem mezi okem a mozkem. Tento filtr má ochrannou funkci a např. během noci redukuje nežádoucí, pravidelné a nepřetržité podněty na minimum;
c) na nepravidelné světelné impulsy nestačí filtr dostatečně rychle reagovat. Náhodné světelné signály nedovolí nastartovat proces přizpůsobení na nepříjemné podněty. Mozek není schopen uniknout těmto podnětům, ani když tyto signály pokračují delší dobu.
 

EVS – zábleskové světlo bez efektu přizpůsobení

 
Pro svůj extrémně silný signalizační účinek je jakýkoliv maják, který je vybaven systémem EVS, určen pro signalizaci akutních nebo velmi důležitých stavů. Díl EVS se může také použít v nebezpečných situacích nebo v prostorech, kde se vyžaduje včasný zásah.
 

EVS – unikátní světelný efekt s technologií LED

 
Světelným zdrojem systému EVS jsou diody LED. Generování náhodných světelných signálů zajišťuje mikroprocesor. Generované světlo je velmi „rozechvělé“ a umožňuje na sebe efektivně přitáhnout pozornost okolních účastníků, a to i v případě, kdy je spatřeno pouze koutkem oka.
 
Až doposud byla signalizační zařízení s technologií LED na hranici s imitováním světelného efektu žárovek nebo xenonových výbojek. Systém EVS využívá toho, že diody LED jsou schopné generovat záblesky o velké opakovací frekvenci. To umožňuje posunout tento systém daleko před záblesky s xenonovou trubicí.
 

EVS – další výhody

 
Oproti konvenčním xenonovým a žárovkovým majákům poskytují majáky se systémem EVS další výhody, jako je velká odolnost proti vibracím, dlouhá životnost (min. 50 000 h) a výrazně menší spotřeba el. energie.
 

EVS – konkrétní typy obsahující EVS

 
V současné době Werma vyrábí čtyři typy optických zařízení se systémem EVS v různých barvách a velikostech. Patří sem:
  1. optický díl pro modulární signalizační sloupky o průměru 70 mm v řadě Kombi-SIGN 70 a 71. Tento díl jednoduše nahradí málo účinné blikající díly nebo klasické zábleskové díly s malou životností;
  2. maják typu 829 s rozměry 100 × 138,5 mm;
  3. netradiční kompaktní signalizační sloupek VarioSIGN, u kterého může být externě ovládáno až sedm barev;
  4. maják typu 280 s rozměry 142 × 220 mm, který má absolutně největší signalizační účinek z dostupných majáků Werma.
Majáky 829 a 280 nabízejí navíc volbu dalšího příslušenství, jako je ochranná drátěná síťka, držák pro montáž na stěnu a přírubu pro montáž na trubku.
 
AXIMA, spol. s r. o.
Vídeňská 125, 619 00 Brno
tel.: 547 424 049