časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Evropský trh rozhraní HMI

|

číslo 2/2005

Evropský trh rozhraní HMI

Gustav Holub

Podle nejnovější analýzy renomované poradenské firmy Frost and Sullivan (FaS) z USA se rozšiřuje oblast využití rozhraní typu člověk-stroj (HMI – Human Machine Interface). Je to přičítáno pokroku dosaženému v technice vybavení rozhraní i potřebě efektivního provozu a nutnosti sledovat fungování důležitých výrobních a zpracovatelských zařízení. Počet obsluhujícího personálu se v několika posledních letech snížil, protože moderní aplikace HMI zjednodušují sledování složitých výrobních systémů. Tyto systémy lze bez vynaložení velkých nákladů instalovat i udržovat. Ušetřené finanční prostředky pak firmy mohou směrovat do jiných oblastí, např. do vývoje nových produktů. Současná nová řešení realizovaná s rozhraním nabízejí množství funkcí (zahrnují také funkce SCADA – Supervisory Control and Data Acquisition), a tak přispívají k růstu pružnosti výrobních systémů. Jejich rychlé, nekomplikované nastavení a přizpůsobení se na nové úkoly získává na významu ve výrobě dílců i ve spojitých výrobách různých průmyslových odvětví.

1. Rozšíření využití ve spojitých výrobách

Velkým polem působnosti HMI je i nadále výroba dílců, ale velký rozvoj této oblasti v současné době nastává ve spojitých výrobách v průmyslu. To se týká těch odvětví, kde jsou kladeny vysoké požadavky na přesnost a rychlost řídicích procesů, sledování parametrů, snadnost obsluhy, zvyšování produktivity, na čistotu životního prostředí apod.: např. ropného a plynárenského průmyslu, energetiky, chemického, potravinářského průmyslu, výroby nápojů atd. Lze jmenovat i balicí techniku. Zde se využívají moderní stroje se stále větším množstvím funkcí PLC a robotů, a je tedy zapotřebí inovovat obslužná rozhraní.

2. Narůst poptávky po HMI na bázi softwaru

Rostoucí zájem o otevřené platformy s PC podporuje poptávku po HMI na bázi softwaru. Jelikož existují předpoklady po zlepšení řiditelnosti HMI ohledně hardwaru, může zaměření na jejich programové vybavení pomoci výrobcům HMI omezit důsledky jejich klesajících cen. Podle analýzy FaS se v roce 2003 prodej grafických obslužných rozhraní podílel na obratu 42,6 %; je to tudíž největší segment trhu s HMI. Tyto prostředky disponují přídavnými funkcemi a lze je bez problému spojovat do sítí. Jejich velká pružnost ve srovnání s textovými rozhraními a důvěra uživatelů v tento typ rozhraní mohou přispět ke zvyšování obratu jejich producentů. Do roku 2010 by měl evropský obchod s HMI výhledově dosáhnout obratu ve výši téměř 1 mld. USD, zatímco skutečnost roku 2003 byla 700 mil. USD.

3. Dotyková stínítka se osvědčují

Druhým největším segmentem trhu jsou obslužná rozhraní s dotykovým stínítkem, jehož využitím je možné rozhraní pro velká a složitá zařízení zjednodušit. Je tomu tak proto, že v takovém případě není zapotřebí klávesnice, myš ani jiná periferní zařízení. Uvedená rozhraní zpravidla vyhovují požadavkům průmyslového prostředí, jsou odolná proti nečistotám, otřesům a elektromagnetickému rušení.

4. Doporučení dodavatelům HMI

Dodavatelé HMI by měli vzít na vědomí, že odběratelé dávají přednost uceleným nabídkám. Ty by měly současně obsahovat řešení, kdy software a hardware nevyžadují příliš náročné integrační postupy. Všeobecně by dodavatelé HMI měli mít zkušenosti se speciálními aplikacemi, přesně znát provoz u investora, znát normy a zákonné předpisy. Jen tak mohou poskytnout produkty odpovídající požadavkům odběratelů.

Literatura:
[1] Betriebstechnik, 2004, č. 5, s. 16.
[2] Elektroautomation, č. 5, s. 10.