časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Evropský průmysl vystavuje v Brně

|

číslo 8-9/2005

Evropský průmysl vystavuje v Brně
47. mezinárodní strojírenský veletrh MSV 2005 netradičně na začátku října
Hlavní téma: dynamicky se rozvíjející obory Plasty, gumárenství a chemie

3. až 7. října 2005, Výstaviště Brno

Brněnský tandem veletrhů MSV (Mezinárodní strojírenský veletrh) a Transport a Logistika ve dnech 3. až 7. října 2005 přivítá 2 250 vystavovatelů z celého světa. Posun konání MSV o čtrnáct dní je zdůvodněn průběhem veletrhu EMO Hannover, který se uskuteční v tradičním termínu MSV od 14. do 21. září 2005.

„Jsme součástí evropských struktur a samozřejmě respektujeme termín největšího světového veletrhu obrábění a tváření. Je třeba umožnit vystavovatelům a návštěvníkům, aby se bez problémů mohli zúčastnit jak EMO, tak MSV.

Obr. 1.

Velmi nás potěšilo, že mezi letošními přihlášenými nechybí významní vystavovatelé, kteří se budou prezentovat na Světovém veletrhu obrábění EMO v Hannoveru. Návštěvníci se tak mohou těšit na plnohodnotnou prezentaci špičkové obráběcí a svářecí techniky,„ slibuje ředitel obchodní skupiny 1 a vedoucí manažer Veletrhy Brno a. s. Ing. Jiří Rousek.

Letošní zájem firem o účast v řadě oborů je vyšší než v loňském roce. Největší nárůsty zaznamenali organizátoři v oborech plasty, gumárenství a chemie. Silnou účast budou mít také vystavovatelé obráběcí a tvářecí techniky a svářecích strojů.

Očekává se kvalitní návštěvnost

MSV patří k veletrhům s nejvyšším podílem odborných návštěvníků. Jestliže celkový počet návštěvníků v posledních letech dosahuje 105 000, pak takřka devadesát tisíc z nich je odborníky a veletrh navštěvují z důvodu svého profesního zájmu. Jejich podíl už prakticky dosáhl svého růstového maxima. Co ale nadále lze zvyšovat a v posledních letech se to skutečně daří, je podíl zahraničních návštěvníků.

Vloni se zaregistrovalo více než dvanáct tisíc zahraničních odborníků, což představuje rekordních 11,5 % z celkového počtu návštěvníků. Pozitivně se tak projevil vliv rozšíření Evropské unie, protože výrazně vzrostl zájem vystavovatelů i návštěvníků z některých západoevropských zemí, ale na druhé straně i třeba z Ukrajiny, Chorvatska a dalších. Potvrdila se i vysoká míra kompetentnosti návštěvníků k rozhodování o nákupu zboží, služeb či investic: 20,9 % tvořili majitelé, spolumajitelé, ředitelé a jednatelé firem, 6,8 % náměstkové a odborní ředitelé podniku, 21,9 % představitelé druhé linie řízení a 32,6 % specialisté.

Obr. 2.

Početné zastoupení zahraničních zemí

Na vysoké obsazenosti pavilonů se letos v rostoucí míře podílejí zahraniční firmy. Pokračuje příliv nových vystavovatelů především z Německa, Rakouska a Slovenska, ale také z Francie, Itálie a Velké Británie. Zvýšený zájem projevují také firmy z některých zemí mimo Evropskou unii. Silněji než dosud se budou prezentovat vystavovatelé z Ruska, odkud je ohlášena i tzv. oficiální účast podporovaná vládou. Prezentovat se budou také firmy ze vzdálených teritorií, jakými jsou Hongkong, Jižní Korea nebo Jihoafrická republika. Vůbec poprvé se na MSV představí rozsáhlá kolektivní účast z Indie.

Největší bude Německo

Německá účast bude největší od roku 2000. Vedle tradičních účastníků se hlásí několik desítek německých firem, které dosud na MSV nevystavovaly, a svou účast potvrzuje i většina loňských nováčků. Z vystavovatelů, kteří se budou prezentovat na největší ploše, to jsou REIS ROBOTICS GmbH, Dr. Johannes HEIDENHAIN a Gebr. HELLER Maschinenfab. Ze zahraničních účastí bude účast německých vystavovatelů největší.

Slovenská účast

Zájem slovenských firem o letošní ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu je mimořádně velký. V roce 2004 se v Brně prezentovalo 91 slovenských firem. Již nyní je počet vystavovatelů ze Slovenska vyšší než v předchozím roce. Podle počtu přihlášených zahraničních firem tak Slovensko zaujme druhé místo.

Obr. 3.

Největší počet slovenských vystavovatelů se prezentuje v oborech obrábění, tváření a povrchové úpravy, materiály a komponenty pro strojírenství a také plasty, gumárenství a chemie. Slovenští vystavovatelé neopomíjejí ani souběžně konaný 3. mezinárodní veletrh dopravy a logistiky Transport a Logistika – i zde je zastoupení slovenských firem významné. Mezi největší vystavovatele patří už tradičně U.S. Steel Košice, který představí své hutní polotovary a výrobky, Slovenské energetické strojárne Tlmače a Imet Bratislava. Z nových vystavovatelů, kteří se prezentují zejména v podoborech výrobky z kovů, vstřikovací lisy pro plasty, maziva, elektrické ruční nářadí, trubkové konstrukce či svářecí stroje a pohony, má největší expozici firma Mikron Slovakia.

I letos Ministerstvo hospodárstva SR organizuje oficiální účast Slovenské republiky na MSV. Realizací byla pověřena firma Alfacon a oficiálními partnery jsou Svaz strojárského priemyslu a Svaz elektrotechnického priemyslu SR.

Rakousko na třetím místě

Zájem rakouských firem o účast na letošním MSV roste. V rámci 47. ročníku se představí celá řada nových vystavovatelů. Z těch největších jmenujme Express-Interfracht, společnost Engel nebo Knapp Logistik Automation. Nejvíce firem se prezentuje v oboru materiály a komponenty pro strojírenství a obrábění a tváření. O spokojenosti s minulým ročníkem veletrhu svědčí i skutečnost, že naprostá většina rakouských vystavovatelů, kteří se na MSV prezentovala v minulém roce poprvé, potvrdila svou účast i letos. Rakousko je tak třetím největším zahraničním vystavovatelem po Německu a Slovensku.

Doprovodný program

Kromě výstavních prezentací firem je součástí MSV i bohatý doprovodný program. V jeho rámci se uskuteční několik desítek odborných konferencí a seminářů. Z těch nejdůležitějších lze jmenovat Sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR, 10. mezinárodní logistickou konferenci s podtitulem „Logistika – hybná síla světového obchodu a globální spolupráce„ nebo Celostátní setkání elektrotechniků (viz str. 102).

Obr. 4.

Strukturu doprovodného programu doplní několik zajímavých novinek. Jednou z nich je první ročník soutěže Nejlepší programátor strojů CNC, kterou vyhlašujeme společně s redakcí Technického týdeníku a za podpory významných výrobců obráběcích strojů a řídicích systémů.

Soutěž o Zlaté medaile

MSV je přehlídkou nejnovějších výrobků, špičkových technologií a průmyslových inovací. Ty nejlepší exponáty již tradičně soutěží o prestižní Zlaté medaile. K základním posuzovaným kritériím v soutěži o Zlaté medaile MSV patří novost výrobku, originalita koncepčního a konstrukčního řešení s doloženým efektem, technická a technologická úroveň, stupeň inovace, výrobní provedení celku i detailů, design, uživatelský komfort, obchodně-technické parametry, připravenost exponátu k dodávkám na trh, ekologické aspekty a celková úroveň prezentace exponátu.

Odborná hodnotitelská komise bude exponáty posuzovat ve dvou kolech a konečné výsledky budou vyhlášeny při slavnostním ceremoniálu, tak aby všichni ocenění mohli svůj úspěch zúročit ještě v průběhu veletržní prezentace.

AURA pomáhá vystavovatelům

Do druhého ročníku vstoupila soutěž AURA – Efektivní veletržní účast, kterou vyhlašují Veletrhy Brno, a. s., společně s Českou marketingovou společností a za podpory mediálního partnera Economia, a. s. Soutěž hodnotí, jak úspěšně se vystavující společnosti podařilo sladit vzhled, vybavení či zaměření expozice s marketingovými cíli její veletržní účasti.

Obr. 5.

První ročník soutěže AURA probíhal již v roce 2004 na čtyřech brněnských veletrzích: AUTOTEC, MSV, INVEX a MEFA + REHAPROTEX. Z 31 firem nominovaných do finálového kola odborná porota vybrala ve třech velikostních kategoriích devět medailistů a navíc udělila i jednu zvláštní cenu. Nejvíce vavřínů získali právě vystavovatelé MSV: dvakrát první místo (Moravia Steel, a. s. a Vítkovice Steel a. s.), dvakrát třetí místo (Schneider Bohemia, spol. s r. o., a Festo, spol. s r. o.) a navíc i Cenu za architektonické řešení malé expozice (Amit, spol. s r. o.).

Nezávislá porota posuzuje nejen architektonické a výtvarné ztvárnění stánku, ale i jeho marketingové funkce, práci personálu, naplnění záměru a celkovou úspěšnost expozice.

Zúčastněným vystavovatelům soutěž AURA může přinést efekt v podobě medializace veletržní účasti, poradenství v rámci hodnocení odbornou porotou a také potřebnou zpětnou vazbu pro zhodnocení výsledků jejich prezentace.

Ve druhém ročníku mohou uspět i ty nejmenší stánky, protože soutěž AURA 2005 byla rozšířena o novou velikostní kategorii do 50 m2.

Další novinkou je záštita SOVA – Společenstva organizátorů veletržních a výstavních akcí ČR.

Další informace o 47. MSV v Brně:
www.bvv.cz/msv
tel.: +420 541 152 836.