časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

EurotestEASI – nový multifunkční revizní přístroj

|

číslo 8-9/2005

EurotestEASI – nový multifunkční revizní přístroj

Ing. Ivan Dítě, ILLKO, s. r. o.

K nejoblíbenějším přístrojům pro revize elektroinstalací na našem trhu patří špičkový multifunkční přístroj Eurotest 61557, jehož výrobcem je firma Metrel. Nyní dovozce, společnost ILLKO, s. r. o., rozšířila nabídku o další typ – EurotestEASI. Jde o první typ z připravované nové řady přístrojů Eurotest. Přístroj disponuje mnoha zajímavými funkcemi. Na první pohled jistě zaujmou jeho velmi malé rozměry a malá hmotnost – jen 1,35 kg včetně napájecích článků.

Měřené veličiny a vlastnosti přístroje

Měření přechodových odporů a vodivé spojení
Zkratový proud při měření přechodových odporů je větší než 200 mA. Měří se s automatickým přepólováním měřicího proudu. Je možné vykompenzovat odpor přívodních šňůr. Lze nastavit mezní hodnotu přechodového odporu. Vodivé spojení slouží k „propískávání“ obvodů, hledání zkratů apod. V této funkci pracuje EurotestEASI (obr. 1) jako ohmmetr s malým měřicím proudem.

Obr. 1.

Obr. 1. Multifunkční měřicí přístroj EurotestEASI

Měření izolačních odporů
Izolační odpory mohou být měřeny napětím 100, 250, 500, 1 000 V, a to do hodnoty až 1 000 M. Je možné nastavit mezní hodnotu izolačního odporu.

Měření proudových chráničů
Lze testovat proudové chrániče typu AC nebo A (typ A se testuje střídavým i pulsujícím reziduálním proudem tak, jak to požaduje norma ČSN 33 2000-6-61) standardní a selektivní s jmenovitým reziduálním proudem 10 až 1 000 mA. Test lze provádět manuálně nebo automaticky, a to jak kladnou, tak i zápornou počáteční půlvlnou. Při testu jsou srovnávány naměřené hodnoty vypínacích časů s hodnotami danými normou. Vypínací časy je možné měřit následujícími násobky jmenovitého vybavovacího reziduálního proudu IDN: 0,5, 1, 2 a 5. Dále lze měřit vybavovací reziduální proud ID postupně narůstajícím proudem, jakož i dotykové napětí bez vybavení proudového chrániče.

Obr. 2.

Obr. 2. Okamžité vyhodnocení změřeného zkratového proudu s ohledem na jištění obvodu

Měření impedance poruchové smyčky nebo sítě a zkratového proudu
Přístroj měří impedanci poruchové smyčky a sítě (včetně impedance mezi dvěma fázemi) a zkratový proud. V paměti přístroje EurotestEASI je uložena rozsáhlá tabulka pojistek, která v kombinaci s nastavitelným koeficientem pro výpočet zkratového proudu umožňuje okamžité vyhodnocení změřené impedance, resp. zkratového proudu, s ohledem na jištění obvodu (obr. 2). Přístrojem lze měřit impedanci poruchové smyčky i bez vybavení proudového chrániče. Je při tom použita taková kombinace měřicího proudu a doby trvání měření, která zajišťuje, že nevybaví proudový chránič. Použitá metoda zaručuje dobrou přesnost měření.

Obr. 3.

Obr. 3. Příklad indikace monitoru on-line napětí a svorek

Sled fází
Přístroj indikuje sled fází a chybové stavy (např. nepřítomnost některého fázového napětí).

Test přítomnosti napětí na ochranném vodiči
Přístroj automaticky testuje, zda se na ochranném uzemnění PE nevyskytuje nebezpečné napětí.

Monitor on-line napětí a svorek
Průběžně zobrazuje napětí mezi jednotlivými svorkami a informuje o tom, které svorky jsou pro dané měření použity (obr. 3).

Grafická funkce HELP
Zobrazí na displeji možnosti připojení přístroje k měřenému objektu a další pomocné informace (obr. 4).

Obr. 4.

Obr. 4. Příklad funkce HELP

Další vlastnosti
EurotestEASI má české menu. Součástí dodávky je i kalibrační list od výrobce rovněž v češtině. Přístrojem je možné měřit v sítích TT/TN, IT i v sítích s napětím 2 × 55 V a 3 × 63 V.

K napájení lze použít akumulátory a nabíjet je přímo v přístroji. Akumulátory i nabíječka jsou zahrnuty v ceně přístroje stejně jako další rozsáhlé příslušenství (brašna, měřicí šňůry, hroty, krokosvorky, měřicí hrot s tlačítkem pro spouštění měření aj.).

Vzhledem k rozsahu článku zde není možné podat podrobné informace o všech parametrech a funkcích tohoto nového revizního přístroje. Ty však mohou zájemci spolu s dalšími informacemi nalézt na adrese:

ILLKO, s. r. o.
Masarykova 2226
678 01 Blansko
tel./fax: 516 417 355
e-mail: illko@illko.cz
internet: www.illko.cz