časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Energie a data v pohybu

|

číslo 8-9/2005

Energie a data v pohybu

Německá firma Murrplastik Systemtechnik GmbH má dlouholeté zkušenosti s konstruováním a výrobou energetických řetězů v široké škále rozměrů a ohybových poloměrů. Vodicí řetězy tohoto předního evropského výrobce umožňují spolehlivé a správné uložení a mechanickou ochranu kabelů a hadic. Požadavek pohyblivého přívodu elektrické energie současně s jiným médiem (voda, vzduch, olej apod.) není při použití plastových vodicích řetězů Murrplastik žádným problémem.

Řetězy ESD

V nabídce firmy Murrplastik nechybějí ani vodicí řetězy určené do prostředí s nebezpečím výbuchu odpovídající požadavkům směrnice ATEX1), které jsou značené ESD (ESD – Electro Static Discharge – obr. 1). Tyto řetězy mají odlišné barevné značení – světle šedý odstín – na rozdíl od standardní černé barvy. Díky této odlišnosti je již předem vyloučena možnost kombinace s běžným materiálem řetězových článků.

Obr. 1.

Obr. 1. Montážní linky firmy BOSCH pro kompletaci elektronických dílů se již standardně osazují novými vodicími řetězy ESD firmy Murrplastik Systemtechnik

Uvedená směrnice ATEX také předepisuje jednoznačné rozlišení. V tomto případě je to kombinace označení CE2) s varovným znakem pro speciální ochranu, jenž je umístěn v šestiúhelníku s alfanumerickým znázorněním (obr. 2).

Stěžejními místy pro aplikaci antistatických řetězů ESD jsou lakovny, balicí stroje, sušárny, tiskařské stroje apod.

Úložné systémy

Firma Murrplastik nabízí také zcela nové a jednoduché řešení regálových systémů vodicích řetězů pro ukládání kabelů vedle sebe a v oddělených sekcích nad sebou. Uvedené řešení výrazně usnadňuje práci při montáži a výměně kabelů a hadic. Dalším důležitým prvkem příslušenství jsou integrované ochrany proti vytržení, které jsou dodávány v podobě rámových přepážek nebo ocelových lišt.

Pro snadnější směrové vedení řetězů je v nabídce i široký sortiment hliníkových úložných van typu VAW. Materiál, z něhož jsou vyrobeny, nevyžaduje téměř žádnou údržbu ani povrchovou úpravu a díky své nižší měrné hmotnosti minimálně zatěžuje nosnou konstrukci nebo rošt.

Obr. 2.

Obr. 2. Vodicí řetězy ESD firmy Murrplastik Systemtechnik jsou schváleny podle směrnice ATEX-RL 94/9/EG a jejich označení odpovídá CE II 2 G D

V případě středového napájení je pro druhou část dráhy (obvykle polovina celkové dráhy) jako podpěra horní větve vodicího řetězu použita kluzná lišta typu GSP s nízkým součinitelem tření. Lišta se zasouvá do boční drážky vany VAW a je fixována vruty na začátku a na konci vlastní dráhy.

Přenos dat

Nejvhodnější pro použití ve vodicích řetězech Murrplastik jsou speciální ohebné kabely, jejichž vnější plášť je vyroben z PVC, PUR (polyuretanu) nebo TPE (termoplastického elastomeru). Tyto kabely mají velmi malý poloměr ohybu a zajišťují spolehlivý přenos dat a energie i při velkém počtu pohybových cyklů. Zároveň jsou mechanicky a chemicky odolné a vhodné pro použití téměř ve všech provozních podmínkách.

Německý výrobce nabízí neustále další novinky a modifikace nebo zlepšení doposud vyráběných produktů. Na interaktivních webových stránkách může uživatel podle udaných požadovaných rozměrů zvolit optimální typ řetězu.

Při řešení aplikací s přenosem dat a energie se všichni uživatelé mohou obrátit na tým odborníků firmy SCHMACHTL CZ, kteří poradí, zpracují optimální nabídku nebo doporučí alternativní řešení.

Bližší informace lze získat na lince technické podpory: 244 00 15 22 nebo na adrese:

SCHMACHTL CZ, s. r. o.
Vestec 185,
252 42 Jesenice
tel.: + 420 244 001 500
fax: + 420 244 910 700
e-mail: office@schmachtl.cz
http://www.schmachtl.cz


1) ATEX – Atmospheres Explosives – směrnice zavedená 07/2003 podle EEC – European Economic Community;
2) CE – evropská značka shody.