časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Energetické úspory na Stavebních veletrzích Brno

|

Jakou máte ledničku? „Áčko“? Dokonce A+! A pračku? A – co dům? Že je to nesmysl, že domy nejsou takto značeny? Ale ano, jsou – tedy, už brzy budou! Přinejmenším ty nově postavené. Je to logické vyústění trendu sjednocování tuzemských předpisů s legislativou Evropské unie.
 

Energie a budovy?

Celosvětově zdaleka největší objem tepla zbytečně vyrobeného jde na účet bydlení a služeb obyvatelstvu. Obchody, úřady, nemocnice, školy, obytné domy, to všechno jsou emitenti tepla, které je spolu se skleníkovými plyny hlavním viníkem globálního oteplování. V současné době již vlastně nejde o diskusi o tomto tématu – již totiž platí stavební zákon, který vychází z evropské legislativy a na rozdíl od předchozích zákonných úprav ekologická hlediska respektuje. Od 1. ledna 2009 dokonce jsou v plné účinnosti některé odložené paragrafy zákona o hospodaření energií.
 

Pozor – štítek!

Majitele a provozovatele budov o celkové podlahové ploše nad tisíc metrů čtverečních čeká mnoho povinností v souvislosti se zákonem č. 177/2006 Sb., o hospodaření energií. Přináší totiž zásadní změny v energetické náročnosti budov. Vychází ze směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov (viz www.tzbinfo.cz/t.py?t=15&i=414). „Například jde o paragraf 6 o účinnosti užití energie, kde je od 1. ledna 2007 novou povinností vlastníka nebo provozovatele kotlů a klimatizačních systémů zajistit pravidelnou kontrolu jejich účinnosti,“ vysvětluje Jiří Šála, autorizovaný inženýr a soudní znalec v oboru stavebnictví. Povinnost kontrolovat větší klimatizační systémy má účinnost od 1. ledna 2009. „Nejdůležitější změnou je nový paragraf 6a o energetické náročnosti budov. Od 1. ledna 2009 musí být prokazatelně realizována opatření v oblasti snižování energetické náročnosti téměř u všech nových budov a větších změn existujících budov,“ dodává Šála.
 

I při rekonstrukcích!

Existující budovy mohou být také rekonstruovány na nízkoenergetické nebo jim blízké. Náklady jsou sice vyšší než u novostaveb, avšak úspora energie je zejména u hůře tepelně chráněných starších budov také výrazně vyšší. Při očekávaném budoucím nedostatku klasických energií a s tím spojeném růstu jejich cen nabývá aktuálnosti heslo, které razí odborníci: Investujte v korunách a budete šetřit v eurech.
 

Všechno lze vidět „na Brně“!

Energeticky úsporné budovy nezahrnují pouze větší tepelné izolace obálky budovy, výrobu teplé vody solárními kolektory, použití moderní vytápěcí techniky, např. kondenzační kotel. Všechny tyto položky vypadají jako pozvánka na Stavební veletrhy Brno„ve stylu pasivní, a přesto levný“. Ani jedna z uvedených položek nechybí mezi exponáty či tématy letošního ročníku Stavebních veletrhů Brno přinejmenším poslední desetiletí a další stovky různých řešení jednotlivých komponent, které jsou pro pasivní stavby nezbytné, bylo možné nalézt v doslova každé třetí expozici loňských Stavebních veletrhů. Tím spíše, že úspory energií jsou zvýrazněným tématem, které prostoupí všemi obory Stavebních veletrhů Brno 2009.
(Převzato z časopisu Světlo 2/2009.)