časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Energetické třídy elektrospotřebičů

|

číslo 7/2005

Energetické třídy elektrospotřebičů

Co se týče domácích elektrospotřebičů, stále více sílí konkurence mezi výrobci a prodejci. Vlivem neustálého rozšiřování sortimentu o nové typy výrobků ztrácejí zákazníci orientaci z hlediska jejich provozní spotřeby energie. Kromě nákupní ceny spotřebiče o jeho vhodnosti rozhodují i jeho budoucí provozních náklady, většinou především spotřeba elektrické energie.

Obr. 1.

K rychlejší orientaci spotřebitelů v tomto směru jsou určeny tzv. energetické štítky, kterými musí být ze zákona elektrický spotřebič opatřen. V případě zásilkového a internetového prodeje se povinnost vztahuje na zveřejnění jednotlivých údajů, jež jsou v běžném prodeji uvedeny na štítku. Zde se zákazník především dozví, do jaké energetické třídy je spotřebič zařazen a jaká je jeho provozní spotřeba elektrické energie.

Protože však zmíněná povinnost není vždy dostatečně plněna, založilo Středisko pro efektivní využívání energie, o. p. s. (SEVEn), internetovou stránku www.uspornespotrebice.cz. Zde je možné vyhledat jednotlivé spotřebiče i podle jejich energetické třídy a u každého z nich zobrazit energetický štítek v té podobě, v jaké by měl být při výběru v obchodě.

Internetová stránka www.uspornespotrebice.cz obsahuje více než tisíc spotřebičů tzv. bílé techniky, které mají být označovány energetickými štítky. Jde především o pračky, sušičky prádla, chladničky a mrazničky a myčky nádobí. V nejbližších době k nim přibudou i elektrické trouby. Ve všech případech jde o volně stojící i vestavné spotřebiče.

Návštěvníci již zmíněných internetových stránek mají možnost vyhledat spotřebič podle energetické třídy a následně porovnat jeho provozní spotřebu – ale i další parametry – s produkty jiných výrobců.

Automatické pračky

Bubnové sušičky prádla

Pračky kombinované se sušičkou

Chladničky, mrazničky a jejich kombinace

Myčky nádobí

Elektrické trouby

Elektrické ohřívače vody

Zdroje světla

Předřadníky k zářivkám

Klimatizační jednotky

Tab. 1. Na uvedené spotřebiče se od 1. srpna 2004 vztahuje povinnost uvádět energetické štítky

Vzhledem k tomu, že výrobci i prodejci mají zákonnou povinnost uvádět energetické štítky při prodeji výrobků zařazených v tab. 1, doporučuje se zákazníkům sledovat je v případě každého nákupu a v každém obchodě.

Aktuální seznam prodávaných výrobků a jejich cen poskytla společnost K. D. Marketing, s. r. o. – provozovatel stránek www.obchodni-dum.cz, největšího čistě internetového obchodu v ČR.

Internetová stránka ovšem zahrnuje i další užitečné informace, např. návod pro spotřebitele, jak šetřit energii, a zdroje dalších informací ohledně problematiky energetického štítkování i odkaz na platnou legislativu pro podrobnější informace.

[Tisková zpráva SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, o. p. s.]