časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Encyklopedie Diderot je základem české informační databáze pro příští století

|

Elektro 9/2000

Zpracováno podle podkladů firmy Diderot

Encyklopedie Diderot je základem české informační databáze pro příští století

Touha po vědění patří k přirozeným vlastnostem člověka. Proto se obracíme k encyklopediím oborovým i všeobecným. A protože stále více času trávíme u počítačů, je v mnoha případech výhodnější používat encyklopedie v elektronické podobě, které umožňují velmi rychlý a pohodlný přístup k informacím.

Obr. 1.

Na našem trhu je k dostání CD-ROM Encyklopedie Diderot, od letošního září již ve verzi 2001. Co tato encyklopedie uživatelům přináší? Řečeno ve zkratce: 100 000 aktualizovaných hesel z její předcházející verze, 7 200 převážně barevných obrázků, téměř 400 zvukových ukázek, větší počet animací a interaktivních map. Novinkou je rubrika Diderotem hrou a propojení některých hesel s webovými stránkami. K samozřejmému servisu nakladatelství Diderot patří náhrada starší verze encyklopedie Diderot 2000 novou za v podstatě zanedbatelný poplatek.

V praxi to znamená, že uživatel může vyhledávat v abecedně řazené nabídce, ve které lze výběr zúžit jedním z 37 oborových filtrů, či hledat pouze v biografickém slovníku. Je také možné použít fulltextový prohlížeč (vyhledávání na CD-ROM – způsob vyhledávání informací v textovém souboru, který umožňuje nalézt zadaná slova nebo jejich části, pozn. red.). Přímý skok na jiné heslo související s vybraným heslem dovoluje hypertextový odskok (speciální počítačová aplikace využívající odkazy k vyhledávání a propojování různě navzájem souvisejících částí textů, informací v textu apod., pozn. red.). Provázanost hesel těmito odskoky je oproti dřívější verzi Diderot 2000 mnohonásobně větší. V bohatém obrazovém albu se lze pohybovat též samostatně. Zvukové album přináší charakteristické ukázky nejdůležitějších hudebních směrů od etnické hudby, přes hudbu klasickou až po současnou pop-music.

Z každého obrázku i zvukové ukázky je možné přecházet skokem na text hesla, k němuž se doprovodný prvek váže. Uživatel má pro aktivní práci k dispozici také poznámkový blok, který umožňuje doplňovat jednotlivá hesla vlastními poznámkami. Rubrika Diderotem hrou představuje zajímavou možnost ověřit si základní znalosti v některých oborech (matematika, fyzika, chemie, biologie, literatura, historie, geografie).

Encyklopedie Diderot na CD-ROM se začíná přibližovat výuce na základních, středních a postupně i vysokých školách tak, aby se počínaje rokem 2001 všechny její další verze stále zřetelněji stávaly nezbytným zdrojem komplexních informací. Tento projekt s názvem Česká informační databáze Diderot poslouží nejen ve školách, ale i doma a na pracovištích jako podpora výuky, pracovního procesu i zdroj zábavy a poučení.

Tak zvaná pilotní verze České informační databáze Diderot pro rok 2001 bude v prostředí internetu zavedena ještě v letošním roce. Projekt dále předpokládá, že pod rozhraní databáze budou integrovány nejen periodicky aktualizované audiovizuální, mapové a statistické prvky, komentáře, eseje či medailony týkající se klíčových témat, ale v průběhu následujících dvou až tří let rovněž virtuální čítanka literárních textů či rozsáhlá soustava znalostních testů. Celek tak bezezbytku pokryje znalostní požadavky osnov středoškolského vzdělání ve všech studijních oborech i potřeby dalšího odborného vzdělávání zaměstnanců. Pro případné další informace je možné kontaktovat (pobočky Diderotu lze nalézt i v krajských městech):

DIDEROT s. r. o.
Rybná 14,
Burzovní palác
Praha 1
tel.: 02/21 84 10 01-9
fax: 02/21 84 10 00
e-mail: obchod@bp.diderot.cz