časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

EMC komponenty icotek®

Ing. Roman Fillette | OS-KOM, spol. s r. o. | www.oskom.cz

S ohledem na rostoucí požadavky na elektromagnetickou kompatibilitu (EMC) průmyslových zařízení prudce stoupá poptávka po komponentech, které zajišťují odolnost proti rušení a současně brání jeho šíření po vedení i okolním prostředím. Tématika EMC je velmi složitá a kvalifikované testování mohou provádět pouze certifikované organizace, nicméně kvůli plošnému nasazování výkonové elektroniky ve všech elektrických obvodech pronikají základní principy ochrany proti rušení do všech oborů. Je tedy lepší myslet na galvanické pospojování, uzemnění stínění kabeláže a komplexní odstínění rozváděčů dříve, než se v nechráněném vedení začne indukovat napětí. Podívejme se tedy na EMC komponenty firmy icotek®, které zajistí základní ochranu proti různým rušení.

Uzemňovací pásky MB (obr. 1) z flexibilních splétaných lanek s nalisovanými koncovkami se používají na spolehlivé pospojování kovových částí zařízení se stejným potenciálem. Typickým příkladem je propojení kovového rozváděče s pohyblivými dvířky, kde není garantováno vodivé propojení přes panty. Pružný celokovový pásek odolá vibracím, vyhovuje EMC požadavkům a lze použít i ve výbušných prostředích (EX). Všechny zmíněné parametry jsou certifikovány agenturou TÜV Nord. Pásky jsou standardně dostupné v řadách s průřezy od 6 do 70 mm2 (s proudovou zátěží až 403 A), velikostí otvorů M4 až M10 a délkami od 113 do 823 mm.

Obr. 1. Uzemňovací pásek MB
Obr. 1. Uzemňovací pásek MB

Stínicí spony SKL (obr. 2) z pružinové oceli zajišťují pevné a stálé uzemnění kabelového stínění. Kontakt spony s opletením kabelu je po celém obvodu, odolává vibracím, a díky kombinaci napružené spony s libovolnou patkou je možná instalace kdekoliv v zařízení. Standardně se u nás tyto spony montují na 35 mm elektroinstalační lištu, na západě častěji na 30 mm C-lištu či 10 mm sběrný pásek, ale montáž je možná i na hranu plechu, přímo do plechu, na PCB desku či zákaznický profil.

Obr. 2. Stínicí spony SFS/SKL
Obr. 2. Stínicí spony SFS/SKL

EMC průchodky KEL (obr. 3) usnadňují komplexní ochranu zařízení proti elektromagnetickému záření v prostoru. Pokud je kryt zařízení celokovový, všechny kabely stíněné a jsou správně nasazeny EMC průchodky, pak je vnitřní prostředí chráněno proti vnějšímu rušení. EMC průchodky se skládají z pokovených rámečků, které se osazují vodivými elastickými vložkami podle průměru vkládaného kabelu a správné propojení s plechem rozváděče zajišťuje vodivé těsnění. Výhodou tohoto produktu je univerzální použití pro kabely od 2 do 33 mm, schopnost upnout i kabely s konektory a vyjma EMC parametrů zajistit i krytí dle ČSN EN 60529.

Obr. 3. EMC průchodka EMC-KEL-DS
Obr. 3. EMC průchodka EMC-KEL-DS

Podrobnější informace k produktům, případně k dalším výrobkům, naleznete na internetových stránkách českého zastoupení: www.oskom.cz.