časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ELMER – novinky v softwaru pro projektanty a revizní techniky

|

Ing. Jiří Meisner, ELMER software, s. r. o.
 
Firma Elmer software, s. r. o., již od roku 1994 vyvíjí osvědčený soft­ware pro elektrotechniky. Je to zejména software SchémataCAD pro kreslení elektrotechnických schémat a software EL-Revize pro tvorbu revizních zpráv a hledání v normách ČSN. Zkušenosti se softwarem za 16 let má více než 3 500 uživatelů. Software je používán od živnostníků až po pracoviště ve velkých firmách. Mnoho uživatelů softwaru je také na Slovensku.
 

SchémataCAD – software pro kreslení schémat

Grafický samostatný software SchémataCAD je hlavní produkt fir­my Elmer s více než 2 000 uživateli. Hlavní použití je pro kreslení elektrotechnických schémat – jednopólových, liniových, technolo­gických, schémat rozváděčů a instalačních výkresů. Software lze po­užít i pro jiné účely, např. pro kreslení výkresů technických zařízení budov (TZB), jako např. rozvodů plynu a topení.
 

Jednoduché intuitivní ovládání a univerzálnost

Oblíbenost softwaru je jistě také díky jednoduchému logickému ovládání bez nutnosti zdlouhavého učení a zaškolování. Software se intuitivně ovládá myší. Funkce v menu jsou přehledné a lehce po­chopitelné. Software je nabízen v jediné plné verzi bez jakéhokoliv omezení. Software neomezuje uživatele při tvorbě výkresu, nevnu­cuje jediný postup.
 

Široký výběr elektrotechnických značek

Součástí softwaru jsou knihovny obsahující tisíce obecných sche­matických značek a velké množství typizovaných zapojení, sché­mat a výkresových bloků od četných výrobců (např. Schrack, OEZ, Moeller, ELKO EP, Lovato, Schneider, Hensel). Značky lze popsat atributy a propojit spoji, které samy vykreslí optimální vedení spoje. Vzhled značek lze upravovat a je i možné vytvářet nové značky. Uži­tečná je i možnost hromadné opravy značek na již hotovém výkresu.
 

Kreslení instalačních výkresů, formát DWG/DXF/DGN

Kreslení rozvodu instalace do půdorysu je jednou ze stěžejních ob­lastí využití softwaru SchémataCAD. Půdorys lze vytvářet šikovnou funkcí pro kreslení zdí nebo je možné načíst stavební výkres ve for­mátech DWG/DXF/DGN. Toto načítání je velmi propracované, jsou načteny bloky, hladiny, šrafy, výřezy, pohledy na model a rozvržení. Novinkou v softwaru je načítání výkresového formátu DGN, který např. požaduje Stredoslovenská energetika. Dokonce i papírový vý­kres lze upravovat, a to pomocí užitečné funkce, která automaticky rozloží naskenovaný obrázek na jednotlivé části.
 

Výstupy – tisk, prohlížeč a kusovník

Z bohatých voleb pro tisk výkresu je zajímavá funkce rozdělení plochy velkého výkresu na dlaždice. Také je možné kreslit ve více stránkách, u kterých lze pohodlně nadefinovat jednotný podklad, např. rámeček. Výkresovou dokumentaci v elektronické podobě lze předat spolu s prohlížečem, který umožňuje prohlížet a tisknout výkresy na libovolném počítači (dokonce i na kapesním – PDA). SchémataCAD vytvoří i kusovník – seznam součástek, spojů a také sečte délky kabe­lů. Nechybí ani funkce výstupu do oblíbeného formátu PDF.
 

EL-Revize – software pro revizní techniky

Pro revizní techniky nabízí firma Elmer software EL-Revize. Obsahuje mnoho článků norem potřebných pro revizního technika a bohatý seznam typických závad s odůvodněním. V softwaru je i ak­tuální seznam všech platných norem, včetně změn a dodatků. Nově jsou v softwaru obsaženy i podrobné náhledy na mnoho norem ČSN.
 

Z nabídky padesáti připravených tiskopisů si jistě každý vybere a vyplňováním rychle vytvoří revizní zprávu, atest nebo ceník prací. Software také eviduje spotřebiče, včetně ručního nářadí. Lze se­stavit protokol o kontrole a revizi, sledovat termíny kontrol a revizí.